שותפות בנכס זהו מצב שבו מספר אנשים חולקים ביניהם זכויות בנכס נדל"ן, בדירת מגורים, בנכס מסחרי, בחלקת קרקע , בשטח חקלאי ועוד.
כאשר האנשים החולקים נכס משותף מחליטים לנתק ביניהם את הקשרים ולפרק את השותפות, עומדות בפניהם מספר דרכים לפירוק השותפות כשהעיקריות שביניהן הן פירוק בהסכמה, פירוק בצו בית המשפט, פירוק לפי העין, פירוק באמצעות מכירה ועוד.
זכת הפירוק של שותפות בנכס מתבססת על חוק המקרקעין. וזו לשון החוק:
"החוק קובע זכות פוזיטיבית לכל שותף במקרקעין לתבוע את פירוק השיתוף במקרקעין" החוק מגדיר זאת בלשון ברורה ואומר כל שותף במקרקעין משותפים זכאי לתבוע פירוק שותפות, בכל עת וללא סיבה מיוחדת.
פרוק שיתוף במקרקעין , מהן דרכי הפירוק ומהם השיקולים העומדים בפני בית המשפט?
שתי הדרכים הנפוצות לפירוק השותפות הן פירוק שותפות בהסכמה או פירוק שותפות בצו בית המשפט.
פירוק שותפות בהסכמה מתבצע כאשר כל השותפים מסכימים לפרק את השותפות ומסכימים על דרך הפירוק. פירוק שותפות בהסכמה , מכירת הנכס וחלוקת התמורה בין השותפים, היא הדרך הנפוצה, היעילה והמומלצת ביותר.
כאשר לא שוררת הסכמה בין השותפים ואחד השותפים מתעקש על זכות הפירוק, במצב זה עומדת לו האפשרות לפנות לבית המשפט ולבקש צו שיורה על פירוק השותפות.
במצב כזה עומדות בפני בית המשפט מספר דרכים לפירוק, האם לתת צו לחלוקה פיזית של הנכס בין השותפים, האם להורות על מכירת הנכס ולחלק את התמורה שהתקבלה בין השותפים, או האם לכוון את חלוקת הנכס על ידי קניה של אחד השותפים מידי השני ועוד.
לפני שבית המשפט מחליט על דרך פירוק השותפות עומדים לפניו מספר שיקולים שיסייעו לו לקבל את ההחלטה המתאימה.
- בית המשפט ישקול את אופי השותפות בנכס.
- בית המשפט יבדוק באיזו דרך אפשר למנוע או להפחית עד למינימום את הפגיעה בזכויות של השותפים השונים בעקבות הפירוק?
- איך לבצע הלכה למעשה את פירוק השותפות?
לאחר שבית המשפט יבדוק את כל האפשרויות וייקח בחשבון את כל השיקולים הנ"ל הוא ייתן צו פירוק, צו המורה על פירוק השותפות ועל דרך השותפות.
פירוק שותפות בנכס – משולחנו של עורך הדין
אל שולחנו של עורך הדין הגיעה תביעה שבה תבע אחד מהשותפים מכירה של קרקע יקרת ערך בצפון תל אביב. במשך השנים לא הצליחו השותפים בקרקע להגיע להסכמות בדבר מכירת הקרקע לצורך בנייה של בניין מגורים בהתאם לזכויות המותרות בחוק.
בשלב מסוים החליט אחד השותפים בקרקע להגיש תביע לפירוק השותפות דרך תהליך התמחרות.
מנגד שאר השותפים בקרקע התנגדו למכירת הקרקע. הם ביקשו להתקשר עם יזם בעסקת קומבינציה ולקבל את התמורה על המכירה בדירות שאותן יבנה היזם. בדרך זו, טענו השותפים, הם יוכלו לחסוך תשלומי גבוהים של מיסים, היטלים ואת שכר הטרחה של כונס הנכסים.
עורכי הדין שאותם שכרו המתנגדים פנו אל בית המשפט והציע דרך פירוק "מחוץ לקופסה" הם ביקשו מבית המשפט לאפשר לכל שותף את זכות הבחירה, זכות שבה הוא יוכל לבחור את הדרך המתאימה לו באמצעות מספר חלופות, בנייה, מכירה או התקשרות עם יזם בעסקת קומבינציה.
בית המשפט קיבל את ההצעה ובחר יזם אשר ענה לכל אחד מהשותפים על הדרך שבה בחר לממש את חלקו בקרקע.
במקרה זה השיקול שעמד בפני בית המשפט היה איך למנוע עד למינימום את הפגיעה בכל אחד מהשותפים.
שאלות ותשובות
פירוק שותפות הוא מונח משפטי הבא להגדיר את האפשרות והדרך שבה יכולים מספר שותפים בנכס או בקרקע לפרק את השותפות בכל עת וללא צורך בסיבה מיוחדת.
יש מספר דרכים לביצוע פירוק שותפות, אפשר לפרק את השותפות בהסכמה, אפשר באמצעות צו של בית המשפט ועוד.
כאשר מספר שותפים מחזיקים בנכס משותף, כל אחד מהשותפים רשאי לבקש מהשותפים האחרים לפרק את השותפות בנכס. פירוק השותפות אפשרי בכל זמן ואין צורך בסיבה מיוחדת לפירוק השותפות.