חוק הירושה תשכ"ה – 1965, מגדיר ארבע סוגי צוואות בעלות תוקף משפטי: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. בשנת 2005 תוקן החוק והוכנס בו הסעיף הנוגע לצוואה הדדית. מומלץ לערוך את הצוואה בליווי של עו"ד צוואות שמתמחה בכתיבת צוואות. יחד עם זאת, קיימת האפשרות לערוך צוואה באופן עצמאי עם או בלי עדים, אך גם לכך ישנם כללים ורצוי להתייעץ עם עו"ד המתמחה בצוואות לפני עריכת הצוואה.
חוק הירושה מאפשר לכל אדם להחליט אם הוא מעוניין לערוך צוואה שכן מדובר ברצון ולא בחובה. כמו כן קובע החוק שישנן ארבעה סוגי צוואות שלהם תוקף משפטי:
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואה בעל פה
ישנה חשיבות רבה לעריכת צוואה שכן רק צוואה חוקית קובעת באופן ברור מי הם היורשים ומה הם יורשים אך למרות זאת רוב אזרחי המדינה לא עורכים צוואה מראש. כל אדם יכול לבחור את סוג הצוואה בה הוא מעוניין, פרט לצוואה בעל פה שלה כללים אחרים.
איזה סוגי צוואות קיימות?
צוואה בכתב יד
בהתאם לסעיף 19 לחוק הירושה, ישנם מספר כללים לעריכת צוואה בכתב יד עליהם יש להקפיד על מנת שהצוואה אכן תעמוד באופן חוקי ויהיה ניתן להוציאה אל הפועל:
1. כתובה בכתב ידו של המוריש בלבד, לא מודפסת ולא מוקלדת.
2. תאריך וחתימה של המוריש על כל אחד מהעמודים של הצוואה כולל תיקונים ושינויים.
במשרדו של עורך הדין אלעד בן אנו מלווים לקוחות בעריכת הצוואה, כך שתהיה חוקית וניתן יהיה להוציאה לפועל בבוא העת.
צוואה בפני עדים
בהתאם לסעיף 20 לחוק הירושה, הצורך בעדים הוא בכדי שהצוואה תהיה תקפה. לרוב מדובר בצוואה אשר נכתבת ונערכת אצל עורך דין המתמחה בתחום במשרדו של עורך הדין אלעד בן אנו כותבים ועורכים צוואה בעדים באופן קבוע.
תפקידם של העדים בצוואה זו היא לוודא שהצוואה המקורית נחתמת מולם- אינם צרכים לאשר את תוכן הצוואה.
על מנת להיות כשיר כעד בצוואה בעדים צריך העד להיות בגיר מעל גיל 18, לא פסול דין, לא מופיע כיורש או כמוטב כלשהו בצוואה עצמה.
צוואה בפני רשות
בהתאם לסעיף 22 לחוק הירושה צוואה זו נערכת בפני גורמים משפטיים מסוימים. גורמים אלה מוגדרים בחוק כ"רשות" כגון: בית המשפט ישראל (הצוואה מועברת לרשותו של הרשם או שופט). בתי דין דתיים המוכרים בחוק או נוטריון מוסמך. חשוב להקפיד כי לאחר שהצוואה עברה לידי "הרשות" היא תיקרא בקול בפני המוריש באופן שיהיה ברור למוריש. לאחר קבלת הסכמתו הדברים יועלו על הכתב ויחתמו על ידי הגורם המשפטי אליו הועברה הצוואה.
צוואה בעל פה
בהתאם לסעיף 23 לחוק הירושה, סוג צוואה זה הינו שונה משאר סוגי צוואות שכן אין מדובר בסוג צוואה לבחירה. צוואה זו מצווה כאמור בעל פה בפני שני עדים- במקרים בהם המוריש לא יכול לדאוג לצוואה אחרת- צוואה בכתב יד, צוואה בעדים או צוואה בפני רשות.
לרוב מדובר במקרים בהם האדם גוסס ומעוניין להעביר את הצוואה טרם מותו הקרב. מקרים נוספים הם כאשר מדובר בלוחמים, ימאים בעת מצוקה בים או כל אדם אשר נמצא במצב בו הוא חש שהוא עומד מול מוות ונמצא בסכנת חיים ולא ישרוד את המקרה. כאשר מדובר במצב סובייקטיבי לחלוטין ולא הרגשה אישית של אותו אדם- הצוואה תהיה תקפה.
סוגי הצוואות הפופולארי ביותר היא צוואה בכתב ואכן מדובר בסוג צוואה שקל לכתוב ולאשר עם זאת קל גם לערער עליה, לטעון שאינה חוקית ולבקש לבטלה.
לכן לפני כתיבה ועריכה של צוואה אנו ממליצי לכם להגיע אלינו למשרד עורך הדין אלעד בן לצורך קבלת הדרכה וליווי בתהליך.
לסיכום,
במשרדנו עובדים עורכי דין רבים בעלי ניסיון רב בניהול תיקי ירושה גדולים ומורכבים. המשרד מורכב ממגוון עורכי דין בעלי ניסיון רב בשירות המדינה כמו האפוטרופוס הכללי ורשם הירושות. ניסיון שצברו עורכי הדין בירושה ובניהול תיקי עיזבונות יסייע בייעוץ נכון שימנע בעתיד אי הבנה ועוגמת נפש.