מס ירושה בישראל

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

רגע אחרי שפתחתם את הצוואה וגיליתם שאתם זכאים לחלק מעיזבון המנוח או לכולו, השאלה המטרידה היא האם רשות המיסים תהיה שותפה אתכם בירושה או לא.

בישראל אין מס ירושה, אך על אף זאת ייתכן ותידרשו לשלם מיסים. עד שנת 1981 כל מי שזכה בירושה נדרש לשלם מס עיזבון בגין הרכוש שהוריש הנפטר לפי אחוז מסוים בירושה. בשנת 1981 בוטל מס העיזבון בשל הטענה ההגיונית כי כספי העיזבון הם כספים שכבר מוסו בעבר, כלומר המוריש עבד קשה, צבר רכוש ושילם עליו מיסים בהתאם לחוק, ולכן אין היגיון שגם היורשים יידרשו לשלם מס עבור הרכוש שבגינו כבר שולם בעבר מס.

מס ירושה בישראל – על ההבדל בין כסף, נדל"ן ומיטלטלין

בעת פטירת אדם יורשיו לא ישלמו מס על כסף ומיטלטלין, לעומת זאת על נכסי נדל"ן חל מס – מס שבח.

מס שבח הוא מס על הרווח שהניב הנכס. אם למשל אדם קנה דירה במיליון וחצי שקל והוא מוכר אותה בסכום של שני מיליון שקל, הרווח שהניבה הדירה הוא חצי מיליון שקל, ועל הרווח של חצי המיליון הוא חייב לשלם מס.

כאשר אדם יורש דירה, לא מחשבים את מס השבח מהמועד שבו נפטר המוריש ועד ליום שבו מכרו היורשים את הדירה, אלא מהמועד שבו קנה המוריש את הדירה ועד ליום שבו מוכרים בפועל את הדירה. כך למשל אם אדם קנה דירה בשנות השבעים בסכום של מאה וחמישים אלף שקלים והיורשים מוכרים אותה כעבור שנים בסכום של שני מיליון שקל, הסכום שעליו הם יידרשו לשלם מס שבח הוא מיליון ושמונה מאות וחמישים אלף שקלים. הרווח שבין מחיר הרכישה למחיר המכירה הוא גבוה מאוד ובהתאם לכך גם מס השבח יהיה גבוה.

מתי ולמי יש פטור מתשלום מס שבח?

תקנות מס שבח קובעות כי מי שמוכר דירת מגורים פטור ממס שבח בשני תנאים. האחד, זוהי דירתו היחידה, השני, הוא מחזיק בדירה לפחות שמונה עשר חודשים לפני המכירה.

חוק מיסוי מקרקעין מעניק פטור מיוחד לצאצאיו של המוריש וקובע שאם למוריש הייתה רק דירה אחת בלבד שאילו הוא היה מוכר אותה בעצמו בעודו בחיים הוא היה מקבל עליה פטור מתשלום מס שבח, גם היורשים, הצאצאים שלו, יהיו זכאים מפטור לתשלום מס שבח, גם אם להם עצמם יש יותר מדירה אחת.

החוק מבדיל בין היורשים שהם צאצאיו הישירים של המוריש לבין יורשים שאינם צאצאיו כמו למשל אחים.

תשלום מס שבח בירושת נדל"ן מחו"ל

כאשר אדם נפטר ומוריש ליורשיו נכסים הנמצאים בחו"ל, היורשים כפופים לדיני הירושה  במדינה שבה נמצא הנכס שאותו הם ירשו.

בשונה מישראל, במדינות רבות בעולם כמו ארצות הברית, צרפת, גרמניה, דנמרק, בריטניה, יפן ועוד, קיים מס עיזבון.

ולכן, אם לדוגמא, ירשתם נכסי נדל"ן בארצות הברית, שלטונות המס האמריקאים קובעים את חבות המיסים לפי שווי הנכס ביום הפטירה. המשמעות היא שאם מכרתם את הנכס סמוך לפטירת המוריש, תהיו פטורים מתשלום המס, אך אם הנכס לא נמכר מיד ועד למועד המכירה השווי שלו עלה, תחויבו במס על ההפרש שבין שווי הנכס בעת פטירת המוריש לבין שוויו במועד המכירה.

דיני הירושה בישראל נחשבים לדינים דינמיים המשתנים אחת לתקופה. תשלום המס על הירושה זהו תחום מורכב העשוי להשתנות בעתיד, ולכן כאשר אתם כותבים צוואה מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום הצוואות כדי להבין איך לכתוב צוואה שתעניק פטור מרבי ליורשים גם אם חוקי המס ישתנו.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp