תקנות הירושה אשר נכנסו לתוקף בשנת 1998 הן תקנות אשר מסדירות את המרשם הארצי של צווי הירושה ואת סמכויותיו של רשם הירושות. התקנות מסדירות, בין השאר את הנהלים הקשורים לצוואות וירושות, איפה ואצל מי מופקדות הצוואות, איך אפשר להסתלק מהירושה, איך מגישים צו ירושה או צו קיום צוואה, איך להגיש התנגדות או ערעור על הירושה ועוד.
בואו להכיר את תקנות הירושה
מהו המבנה של תקנות הירושה
תקנות הירושה מכילות עשרה פרקים הדנים בנושאים הבאים: הגדרות ותחולה, המרשם הארצי, עשייה, הפקדה ומסירה של צוואות, הגשת תביעה לבית המשפט, הגדרה של צו ירושה וצו קיום ירושה, מזונות מהעיזבון, הנהלת העיזבון וקביעת גובה שכר הטרחה למנהל העיזבון, ערעור על החלטות הרשם לענייני ירושה, הליכים חילופים לסילוק חובות מהעיזבון וטפסים ודוגמאות לבקשות של צו קיום ירושה, צו ירושה ועוד.
תקנות הירושה – מהם סוגי התביעות המוגשות לבית המשפט
תקנות הירושה קובעות מהן התביעות שהוגשו אל הרשם לענייני ירושה ושאותן הוא נדרש להעביר לבית המשפט לענייני משפחה.
התביעות הן: תביעה למתן צו ירושה או צו קיום ירושה, תביעה לתיקון צו ירושה או צו קיום ירושה, תביעה להתנגדות לירושה, תביעה להסתלקות מהירושה, תביעה להצהרת מוות, תביעה להוכחות מותו של האדם וזמן המוות, תביעה למזונות ולמדור מעיזבון המנוח או מהיורשים, תביעה למינוי מנהל לעיזבון או תביעה להתנגדות למינוי, תביעה להוכחת צוואה, ערעור על החלטת הרשם לענייני ירושה או כל תביעה אחרת בענייני ירושה.
תקנות הירושה – עדכונים וחידושים בתקנות הירושה
במהלך השנים עודכנו תקנות הירושה בעדכונים שונים שרובם נבעו כתוצאה מחידושים טכנולוגיים ובמטרה להנגיש פעולות מסוימות לקהל הרחב.
סריקת צוואה – סריקת צוואה זו תקנה חדשה שנכנסה לתוקף בשנת 2019. התקנה החדשה מחייבת את הרשם לענייני ירושה לסרוק את הצוואה שמפקיד המצווה בהליך של הפקדת צוואה כדי שיישמר גם עותק ממוחשב של הצוואה.
הפקדת צוואה שנחתמה בחתימה אלקטרונית – החל משנת 2020 רשאי המצווה להפקיד באופן מקוון, באמצעות אתר האינטרנט של רשם הירושות, צוואה שנחתמה בחתימה אלקטרונית מאושרת. ההפקדה המקוונת מתבצעת או על ידי הרשות שערכה את הצוואה או על ידי המצווה. כאשר הרשות ערכה את הצוואה, כמו למשל נוטריון, עליו להפקיד את הצוואה גם באופן פיזי בתוך שלושים יום מהמועד שבו היא נערכה.
הפקדה מרחוק של צואה – כעיקרון, כדי להפקיד את הצוואה יש להגיע באופן פיזי אל משרד הרשם לענייני ירושה באזור הנמצא קרוב למגורים של המצווה. בעקבות מגפת הקורונה, עודכנו "תקנות שעה" אשר מאפשרות להפקיד את הצוואה מרחוק.
ההפקדה מרחוק מתבצעת באמצעות שליחת העתק צבעוני סרוק אל אתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה. לאחר ארבעים וחמישה ימים ממועד פקיעת הוראת השעה, יש להגיע באופן פיזי אל משרדי הרשם ולהפקיד את הצוואה המקורית. לאחר הפקדת הצוואה המקורית אצל רשם הירושה, הקובץ הסרוק של הירושה יימחק מהמחשב.
מחפשים עורך דין צוואות או ירושות, צרו קשר משרד עו"ד אלעד בן המתמחה במתן שירותים משפטיים בתחום צוואות וירושות!
שאלות ותשובות
ירושה היא העברת הרכוש של אדם שנפטר אל היורשים שלו על פי חוק הירושה או על פי צוואה. דיני הירושה הנהוגים בישראל מבוססים על חוק הירושה אשר נחקק בשנת 1965.
חוק הירושה נחקק בשנת 1965 במטרה להסדיר את כללי הירושה בעקבות פטירתו של אדם. מטרת החוק היא לסדר את כל דיני הירושה, את הצוואות, את העיזבונות, את ההתנגדויות לצוואות ולתת מענה לכל הסוגיות השונות העולות בהקשר של ירושות וצוואות. הגוף אשר אחראי על אכיפת חוק הירושה הוא משרד המשפטים.
תקנות הירושה הן תקנות אשר מסדירות את המרשם הארצי של ענייני הירושה ואת דרך הניהול שלו. התקנות כוללות חוקים ותקנות הקשורים לעיזבונות וצוואות כמו למשל, קביעת מנהל עיזבון, קביעת השכר של מנהל העיזבון, הגשת בקשות לצו ירושה, לצו קיום צוואה ועוד.