תקנות הירושה

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

 תקנות הירושה הן תקנות והוראות המסדירות את הנהלים הקשורים לצוואות ולירושות. התקנות מפרטות את מוסדות המרשם הארצי, את הנהלים הקשורים לרישום הירושה, איפה ואצל מי מופקדות הצוואות, איך להגיש צו ירושה או צו לקיום צוואה, מהו הנוהל של הסתלקות מהירושה , איך להגיש ערעור על הירושה ועוד.

תקנות הירושה – מושגים שחשוב להכיר

חוק הירושה

אושר בכנסת ישראל בראשון לפברואר 1965 ונכנס לתוקף תשעה חודשים לאחר הפרסום. החוק מסדיר את כללי הירושה, החוק קובע מי הם היורשים של האדם שהלך לעולמו, ומה סדר העדיפות ביניהם בקבלת הירושה, הוא קובע מהו תוקף הצוואה, איך אפשר להתנגד לצוואה, מהם העילות האפשריות להתנגדות לצוואה ועוד.

רשם הירושה

רשמי הירושה הם הגוף האחראי שאליו מוגשות כל הבקשות לצוו ירושה וצווי קיום ירושה, פרט לבקשות המוגשות לבתי הדין הדתיים. הרשמים לענייני ירושה הם יחידות במשרד האפוטרופוס הכללי המנוהלות במספר מחוזות בארץ, בתל אביב, בחיפה, בנצרת עילית, בירושלים ובבאר שבע.

צוואה

זהו מסמך משפטי שבו מורה המוריש מה לעשות ברכוש שלו לאחר מותו. הצוואה תהיה ברת תוקף רק אם היא נכתבה בהתאם לכללים הקבועים בחוק ולא נפלו בה פגמים העלולים לפסול את הצוואה. יש מספר סוגי צוואות, צוואה שנחתמה בעדים, צוואה שנכתבה בכתב ידו של המצווה וצוואה בעל פה.

צו ירושה

הוא צו משפטי הניתן מטעם לרשם לענייני ירושה, צו הניתן לצורך חלוקת העיזבון של המנוח במקרה שבו הוא לא השאיר צוואה תקפה. הצו אינו קובע מהם הנכסים הנכללים בעיזבון, אלא רק מפרט מיהם היורשים ומה החלק של כל אחד מהיורשים בעיזבון.

התנגדות לצו ירושה

אפשר להגיש לרשם לענייני ירושה, בכתב ההתנגדות יש לפרט את הנימוקים, ולצרף את כל המסמכים התומכים בבקשה.

צו קיום צוואה

הוא צו המוגש לרשם הירושות בבקשה לממש את הנכסים של האדם שנפטר שהשאיר אחריו צוואה חוקית. החוק קובע שכדי לממש את עיזבון הנפטר בהתאם לרצונו כפי שהובע בצוואתו, יש להגיש בקשה לקיום צוואה

מנהל עיזבון

יכול להיות אדם, עורך דין, נציג עמותה או ארגון, נציג האפוטרופוס הכללי שהתמנה על ידי בית המשפט או בית הדין הדתי לצורך ניהול וכינוס נכסיו, העיזבון, של האדם שהלך לעולמו. על מנהל העיזבון לברר האם הנפטר הותיר חובות, מהם היקף החובות, לדאוג לפירעון החובות ולביצוע חלוקת נכסי העיזבון ליורשים. מנהל העיזבון כפוף לאפוטרופוס הכללי וחייב לדווח לו על כל פעולותיו בניהול העיזבון.

ערעור על החלטת הרשם לענייני ירושה

כל אדם הרואה את עצמו נפגע מהחלטת הרשם לענייני ירושה רשאי להגיש ערעור על ההחלטה בתוך חמישה עשר יום ממועד פרסום ההחלטה. את הערעור מגישים לבית המשפט המוסמך.

יורשים על פי דין

אם אדם נפטר והוא לא השאיר אחריו צוואה, יורשיו נקבעים על פי דין לפי כללי חוק הירושה.

ירושה על פי צוואה

זוהי ירושה שבה חלוקת העיזבון מתבצעת בהתאם להוראות ולהנחיות שציווה המוריש בצוואתו. החוק מציין מהו הדין של הזוכים בצוואה במקרים שונים כמו למשל כאשר המוריש לא פירט מה יהיה החלק המסוים של היורש בנכס ועוד.

תקנות הירושה – תביעות לבית המשפט

תקנות הירושה קובעות מהן התביעות שאפשר להגיש לבית המשפט:

תביעה למתן צו ירושה, צו קיום ירושה או התנגדות לצו הירושה, תביעה להצהרת מוות, תביעה להוכחת מותו של אדם וזמן מותו, תביעה להוכחת הצוואה, תביעה למתן מזונות מתוך עיזבון המנוח, תביעה למינוי מנהל עיזבון או התנגדות למינוי מנהל העיזבון, ערעור על החלטת רשם הירושות וכל תביעה אחרת בענייני ירושה לרבות תביעה שדנה בסכסוכי ירושה בין הצדדים השונים הטוענים לזכאות לירושה.

בשנת 2020 עודכנו תקנות הירושה. בהתאם לעדכון התקנות אפשר להפקיד צוואה בחתימה דיגיטלית מאושרת באופן מקוון דרך האתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי. ובנוסף, בעקבות מגפת הקורונה התקבל עדכן המאפשר להפקיד צוואה מרחוק.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp