רשם ירושה – על התפקיד ועל האחריות

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

לשכת רשם הירושה מהווה יחידה במשרדו של האפוטרופוס הכללי. לשכות הרשמים לענייני הירושה נמצאות בחמישה מחוזות ברחבי הארץ, בתל אביב, בירושלים, בחיפה, בבאר שבע ובנצרת עילית.

רשם הירושה הוא המוסד שאליו מועברות כל הבקשות לצווי ירושה ולצו קיום ירושה. ברוב המקרים לרשם יש סמכות להוציא את הצווים בעצמו , אך במקרים שבהם יש התנגדות לצוואה או כל בעיה אחרת המונעת את קיום הצוואה, על הרשם להעביר את קיום הצוואה לבית המשפט לענייני משפחה.

רשם ירושה – מושגים שחשוב להכיר

חוק הירושה  – כאשר אין צוואה, חוק הירושה קובע מי יהיו היורשים ואיך יחולק העיזבון בין היורשים. בהתאם לחוק היורשים הם: בני המשפחה, בני הזוג, ילדים, הורים ואחים.

עיזבון – אלו הם הנכסים שהשאיר המוריש, נדל"ן, כספים, חפצים, מניות , תכשיטים ועוד.

ניהול עיזבון – כאשר יש מחלוקות בדבר ניהול הנכסים או כאשר העיזבון גדול או מסובך, ממנה בית המשפט  מנהל עיזבון. תפקיד המנהל הוא לשמור על נכסי העיזבון ולחלק אותם בין היורשים בהתאם להנחיות בית המשפט.

צו ירושה – הוא צו משפטי הניתן מטעם הרשם לענייני הירושה. הצו מסדיר את חלוקת הירושה כאשר המוריש לא כתב צוואה. הצו לא מפרט את דרך חלוקת הירושה, אלא קובע את הזהות של יורשי המנוח ואת הזכויות שלהם בירושה. כדי לקבל צו ירושה יש לפנות אל לשכת הרשם לענייני ירושה או אל אחד מבתי הדין הרבניים, בכפוף להסכמה של מגישי הבקשה.

צו קיום ירושה – ניתן כאשר המוריש השאיר אחריו צוואה הערוכה כדין. כדי לקבל צו קיום ירושה יש לפנות אל לשכת הרשם במחוז שבתחום סמכותו ולצרף , בין היתר, את הצוואה המקורית.

צוואה בפני עדים – היא צוואה שנחתמה בפני שני עדים אשר חתומים בתחתית הצוואה כעדים.

צוואה בכתב יד – זוהי צוואה שנכתבה בכתב ידו של המצווה ויש בה את חתימת המצווה ואת תאריך כתיבת הצוואה.

פסילת צוואה והתנגדות לצוואה – לאחר פטירת המוריש יש אפשרות להגיש בקשה לפסילת הצוואה מסיבות שונות כמו למשל: הצוואה נכתבה מתוך השפעה לא הוגנת או תחת לחץ או איומים, המוריש לא היה בדעתו ולא הבין את מעשיו כאשר הוא חתם על הצוואה ועוד.

הגנה על צוואה – ייצוג של היורשים המבקשים להגן על הצוואה מול מי שמבקש לבטל אותה.

הפקדת צוואה – כל אדם רשאי להפקיד אצל רשם הירושה את הצוואה שכתב כדי להבטיח שהצוואה לא תיעלם ועם הפטירה רצון המנוח ימומש. הפקדת צוואה אצל הרשם אינה חובה, אלא רשות.

רשם הירושה – כל מה שחשוב לדעת

את הבקשות לצו ירושה או לקיום צו ירושה אפשר להגיש אל הרשם לענייני ירושות או אל בית הדין הרבני בהתאם לבחירה של מגיש הבקשה.

לרשם הירושה יש מספר תפקידים:

הפקדת צוואות – אי אפשר להפקיד אצל הרשם יותר מצוואה אחת. אם כתב המוריש צוואה חדשה, עליו לקחת בחזרה את הצוואה הקודמת. את הצוואה יכול להפקיד רק המצווה. אי אפשר להפקיד צוואה או לבקש בחזרה את הצוואה באמצעות מיופה כוח.

עדים לצוואה בעל פה חייבים להפקיד אצל הרשם את זיכרון הדברים שערכו.

בעת ההפקדה יש לצרף את הצוואה המקורית, חתומה על ידי המוריש, תעודת זהות או דרכון ואישור על תשלום אגרה.

כאשר מוגשת בקשה אל הרשם לקיום ירושה או צו ירושה, עליו לבדוק האם המנוח הפקיד צוואה או אם כבר קיים תיק בעניינו.

בשלב הבא על הרשם לפרסם בציבור הודעה על הגשת הבקשה לקיום צו ירושה או לקיום צוואה.

כאשר יש התנגדות לקיום הצוואה או לקיום הירושה, ההתנגדות מועברת אל הרשם לענייני ירושה. ברוב המקרים הרשם יעביר את ההתנגדויות להחלטת בית המשפט.

נוסף על תפקידו של הרשם כמוציא לפועל צווי ירושה או צו קיום ירושה לרשם יש סמכות גם לערוך צוואה.

לסיכום, בהתאם לחוק אין אפשרות להוציא לפועל מימוש צוואה ללא פעולתו של הרשם לענייני ירושות.  

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp