נגיף הקורונה גורם לכולנו להבין עד כמה החיים בלתי צפויים. תובנה זו מובילה אותנו לעשות כל מיני שינויים בחיינו, להעריך מחדש את הזמן עם המשפחה, את מקום העבודה שלנו וגם לדאוג לעתיד הקרובים לנו על ידי עריכת צוואה.
לערוך צוואה – דווקא עכשיו
בימים בהם רבים מאיתנו חוששים לפרנסה שלנו ולבריאותנו, יש מי שיקרא שורות אלו ויחשוב לעצמו שזהו הזמן הכי לא מתאים לחשוב על כתיבת צוואה. למעשה, ההפך הוא הנכון. עריכת צוואה בימי קורונה היא אחד הצעדים החכמים ביותר שנוכל לעשות למען עצמנו ומשפחתנו בעת הזו, מדוע? כדי לתת לנו ולקרובים לנו תחושת ביטחון בימים של חוסר יציבות, הכיצד? באמצעות מסמך הצוואה אנחנו מסדירים את ענייני הרכוש שלנו וקובעים באופן מסודר וחד משמעי מי יהיו היורשים שלנו ואיזה חלק ברכושנו נרצה להוריש לכל אחד מהם. כך, אנו יודעים שאם חלילה יקרה משהו מחר, הרי שדאגנו לעתידם הכלכלי של בני הזוג שלנו, הילדים וההורים שלנו.
איך עורכים צוואה בימי קורונה
בימי שגרה, כאשר אדם רוצה לערוך צוואה, הוא פשוט קובע פגישה ומגיע למשרדו של עורך הדין. אולם בתקופה זו שבה היה סגר ממושך אשר יכול לחזור ובהעדרו, ישנו צורך בריחוק חברתי, הופכת המשימה הזו למורכבת יותר. קל וחומר עבור מי שנמצא בקבוצת סיכון, למשל, אנשים קשישים או מי שסובלים ממחלות אוטואימוניות, יתר לחץ דם ועוד. אלו אינם רוצים לצאת מן הבית לצורך שאינו הכרחי לקיום כמו קניות בסופר או רכישת תרופות. כיצד בכל זאת ניתן לסייע לכל אותם אנשים המבקשים לערוך צוואה בתקופה זו? כאן הטכנולוגיה באה לעזרתנו ונותנת לנו שתי אפשרויות לעריכת צוואה בימי קורונה, כפי שנסביר להלן.
גולשים נוספים התעניינו גם הפקדת צוואה על ידי עורך דין
צוואה בכתב יד וצוואה בעדים
הלקוח ישוחח עם עורך הדין בנוחות ביתו באמצעות אפליקציית וידאו, כמו זום למשל. בשיחה, יסביר בפרוטרוט מהם רצונותיו לגבי צוואתו ועורך הדין ינסח את הצוואה. לאחר מכן, על הלקוח יהיה להעתיק אותה מילה במילה בכתב ידו, לציין תאריך ולחתום עליה. סוג זה של צוואה נקרא צוואה בכתב יד. היתרון כאן הוא שהלקוח אינו זקוק לנוכחות פיזית של אף אדם אחר לצורך עריכת הצוואה וזהו יתרון גדול בתקופת הקורונה. החסרון הוא הקושי להוכיח את האותנטיות של הצוואה בשל העדר עדים המאשרים את חתימתו של המצווה עליה. אפשרות נוספת אפוא היא צוואה בעדים. אז עורך הדין יכין את הצוואה והלקוח יחתום עליה בפני שני עדים. היתרון כאן הוא מהימנותה של הצוואה והחיסרון הוא הצורך בנוכחות של אנשים נוספים במעמד החתימה.
מה קורה כשאין צוואה?
עריכת צוואה בימי קורונה מביאה לנו שקט נפשי כי דאגנו לאנשים הקרובים לנו, אם חלילה נחלה, שהרי באמצעותה אנחנו קובעים את זהות היורשים שלנו וחלקם ברכוש. עתה עולה השאלה מה קורה אם לא נערוך צוואה. ובכן אז אנו מסתכנים בכך כי רכושנו לא יעבור למי שאנו היינו רוצים שיקבל אותו. מדוע? משום שבמקרה שבו נפטר אדם ללא צוואה, הרכוש שלו יחולק על פי הוראות חוק הירושה. אלו כוללות הסדר ירושה שהוא מעין ברירת מחדל שתחול בהעדר צוואה. במסגרת זו היורשים הראשונים הם בן הזוג והילדים והחוק גם קובע את אופן חלוקת הרכוש ביניהם. כך יוצא שאם אנו רוצים להוריש חלק מהרכוש להורה או לאח, או אפילו לשנות את אופן החלוקה בין בן הזוג לילדים, הרי שאנחנו חייבים לערוך צוואה. בלעדיה, יחול כאמור ההסדר שבחוק.
רוצים לערוך צוואה ולתת לכם ולקרובים לכם שקט נפשי? אלעד בן, עורך דין לצוואות וירושות, ישמח לסייע לכם לערוך צוואה בכל דרך שתבחרו: בפגישה במשרד או במתן שירות מרחוק.