פירוק שיתוף

המונח פירוק שיתוף מתייחס לשותפות במקרקעין אשר יש צורך בפירוקה בשל נסיבות שונות. שותפות זו יכולה להיות מורכבת משני אנשים או מעשרות בעלים והסיבות בהן נדרש פירוק השיתוף יכולות להיות מגוונות מאוד. פירוק שיתוף ייעשה בדרך של חלוקה בעין של הנכס, כלומר חלוקה פיזית, מכירת המקרקעין לצד שלישי וחלוקת הרווחים, או העברת הבעלות בנכס לאחד השותפים.

מהו פירוק שיתוף?

סביר להניח כי שמעתם בעבר את המושג הנקרא פירוק שיתוף, אך לא ידעתם בדיוק למה הכוונה. ובכן, זהו הליך משפטי שבמסגרתו מפורקת שותפות במקרקעין. המטרה: למנוע קיפאון של הנכס אשר משמעותו היא הפסד כספי, לעיתים הפסד גדול מאוד. בין אם מדובר בשותפות קטנה של מספר מצומצם של אנשים ובין אם בשותפות רחבה מאוד, לכל אחד מן השותפים קיימת הזכות בכל עת, לדרוש את פירוקה של השותפות. זהו אחד מהעקרונות המרכזיים בדיני המקרקעין והקניין. החריג לכלל זה הוא אם קיים בין השותפים הסכם השולל או מגביל זכות זו. אולם גם אם כך, קובע החוק כי אם זו עולה על שלוש שנים, אזי, רשאי בית המשפט בתום תקופה זו, לצוות על פירוק השיתוף למרות קיומה של הגבלה זו. ישנם סוגים שונים של שותפויות במקרקעין ותניה זו קיימת בדרך כלל בשותפות עסקית במקרקעין, כפי שנסביר להלן.

שלוש שותפויות במקרקעין

ניתן להצביע על שלושה מקרים מרכזיים של שותפות במקרקעין אשר בכל אחת מהן קורה לא פעם כי יש צורך לבצע פירוק שיתוף למען שמירה על הכדאיות הכלכלית:

  1. שותפות עסקית במקרקעין: מספר אנשי נדל"ן מחברים את כספם יחד כדי לרכוש בניין מגורים, בית משרדים או קרקע לבנייה. בשלב כלשהו נוצרת ביניהם מחלוקת האם להשכיר את הנכס כפי שהוא, או להשביח אותו  ולמכור אותו ברווח. בהעדר הסכמה, הצעד הבלתי הנמנע הוא פירוקה של השותפות (פירוק שותפות במקרקעין).
  2. דירת מגורים של בני זוג: זוג נשוי רכש בתקופת נישואיו דירת מגורים ו/או דירה להשקעה. עתה עומדים הם בפני גירושין ובמצב זה, יש לערוך פירוק שיתוף ביניהם כחלק מחלוקת הרכוש בגירושין.
  3. פירוק שיתוף בין יורשים: שלושה אחים ירשו במשותף את דירת המגורים של אימם או את החנות בה הפעילה את העסק שלה. למרות שמדובר בבני משפחה, גם בסיטואציה זו עולה לא פעם הצורך לפרק את השותפות, אם בשל יחסים אישיים לא טובים בין האחים ואם בשל אי הסכמה על אופן השימוש בנכס.

האם יש צורך בעורך דין?

התשובה לשאלה זו היא בחיוב ולא ניתן להכביר בחשיבותו של הליווי המשפטי בסוגיה זו. כאמור, פירוק שיתוף הוא הליך משפטי, אשר נועד למנוע העדר שימוש בנכס ומכאן, נזק כלכלי לשותפים. לאור העובדה כי מדובר בפרוצדורה משפטית הנוגעת לנכס בעל שווי כספי רב, חשוב מאוד לפנות לעורך דין אשר יבצע את ההליך. לעניין זה שני דגשים, האחד, אם הבינו השותפים כי זהו המוצא הנכון עבורם, או אף ישנה התלבטות, כדאי שלא להשתהות בפנייה לייעוץ מקצועי כדי למנוע הפסדים. השני, יש להקפיד לפנות לעורך דין שזהו תחום התמחותו, הבקיא היטב בהליך פירוק שיתוף על כל היבטיו. עורך דין אלעד בן טיפל ומטפל בהליכים רבים מסוג זה, תוך בחינה מדוקדקת של רצונות השותפים והכדאיות הכלכלית, על מנת לפרק את השותפות באופן האופטימאלי. עיקר התמחותו היא בפירוק שיתוף בין יורשים, אז יש לתת את הדעת לא רק להיבט הכספי והרווחי, אלא גם להיבט המשפחתי, על מנת לשמור על שלמות המשפחה ולמנוע פגיעה ביחסים האישיים בין היורשים.

שאלות ותשובות

פירוק שיתוף במקרקעין הינו הליך משפטי מאפשר פתרון מחלוקות וסכסוכים בין בעלים משותפים של נכסי מקרקעין. זו הזכות לדרוש פירוק שותפות בנכס. בכל מקרה שבו אחד השותפים בנכס מבקש פירוק השותפות, פירוק עשוי להתבצע.

 

פירוק שיתוף יתבצע בכל מקרה בו אחד השותפים בנכס ירצה לפרום את השותפות. מקרים נפוצים עבור פירוק שותפות עשויים לכלול מחלוקת על מחיר המכירה, מחלוקת על מחיר ההשקעה עם תיקון של הנכס, וגם מחלוקת על שטח הנכס ובניהולו.

 

במקרים בהם השותפים מסכימים לבקשת הפירוק, הסכם השיתוף כפי שהוא בא לידי ביטוי בחוק המקרקעין כולל מספר פרמטרים כמו הזכויות הניתנות לכל שותף בנכס, הגדרות טכניות באשר לנכס, והסדרת ההתנהגות של כל השותפים וכו'.
שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp