פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים

ריבוי בעלויות במקרקעין הוא פתח למחלוקת בין השותפים, באשר לשאלה כיצד להשתמש ולנהל אותו. בהעדר הסכמה, מציעים דיני המקרקעין פתרון: לפרק את השותפות, כך שכל בעלי הזכויות בנכס יוכלו לממש את זכותם בו. אחת הסיטואציות השכיחות של בעלות משותפת במקרקעין היא בין אחים, אשר ירשו נכס מהוריהם ואינם מצליחים להסכים על אופן השימוש בו.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ניווט מהיר

מילה על דיני ירושה

נושא המאמר שלנו הוא כאמור פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים. לפני שנבין מהו הליך זה ומהי מטרתו, נסביר כיצד נוצרת בכלל שותפות זו. ובכן, לרוב, מדובר בירושה, כלומר, בבן משפחה כמו הורה למשל, אשר הוריש לאחים ביחד נכס מקרקעין כמו דירת מגורים או קרקע. לצורך העברת הבעלות בנכס על שם האחים, עליהם לקבל צו קיום צוואה או צו ירושה, בהתאם לנסיבות ולדאוג לרישום המקרקעין על שמם. כדי שניתן יהיה לקבל את הצו הדרוש בהקדם האפשרי, מומלץ לפנות כבר בשלב זה לעורך דין המתמחה בדיני ירושה אשר יטפל בהגשת הבקשה למתן הצו ואף בהעברת הבעלות בנכס על שם האחים. כמו כן, היה ויתגלעו חילוקי דעות באשר לשימוש בנכס, עורך הדין ינסה להביא את הצדדים לכדי הסכמה ואם הדבר לא מתאפשר יגיש תביעה לפירוק שותפות במקרקעין.

אי הסכמה בין האחים

הצורך בפירוק שיתוף נולד במרבית המקרים משום שאין הסכמה בין האחים לעניין השימוש בנכס. נניח שמדובר בדירת מגורים, אז לא אחת קורה כי אחד האחים רוצה לגור בדירה, בעוד שלאחר יש תוכניות לשפץ אותה כדי להעלות את שוויה וזאת לקראת מכירתה וחלוקת הרווחים בין כולם. דוגמא נוספת היא מצב שבו אמנם ישנה הסכמה מה לעשות בנכס, למשל, להשכירו לצד שלישי, אך עולה מחלוקת באשר לגובה השכירות שיש לדרוש וכיצד הוא יתחלק בין האחים, בהנחה שהם לא ירשו חלקים שווים בנכס. מצב דברים זה אינו מאפשר לעשות כל פעולה בדירה משום שאין למי מהיורשים חלק ספציפי בה, אלא ישנה בעלות משותפת של כל היורשים על כולה.

הפתרון למחלוקת

במצב שכזה, בו קיימים חילוקי דעות בין היורשים כיצד לנהל את הנכס שירשו, הרי שלא נעשה בו כל שימוש. קיפאון שכזה גורם לנזק כספי לשותפים עצמם והוא גם נוגד את האינטרס הציבורי. על כן, המחוקק יצר פתרון למצבים אלו והוא מאפשר הליך משפטי בשם פירוק שיתוף. זה נעשה באמצעות חלוקה פיזית של המקרקעין למספר חלקים בהתאם למספר השותפים. אפשרות זו תיושם למשל כאשר מדובר על קרקע שניתנת לחלוקה. אולם, במקרה של דירת מגורים, יהיה צורך באפיק אחר, במכירת הנכס לצד ג' או לחילופין, שאחד היורשים יקבל את הבעלות עליו, כלומר יקנה את חלקם של היורשים האחרים בנכס.

פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים

סכסוכי ירושה יכולים להתרחש בכל מצב, אולם באופן טבעי, כאשר מדובר על נכס מקרקעין, המחלוקת יכולה להיות הרבה יותר יצרית. הסיבה היא ברורה, מדובר בנכס יקר ערך וכל יורש מבקש לממש את מלוא זכויותיו בו וחושש לצאת מקופח על ידי יתר היורשים. כאשר מדובר על אחים אשר ירשו במשותף מקרקעין וישנה ביניהם אי הסכמות לגביו, הרי שמלבד האינטרס הכלכלי הדורש פירוק שיתוף, מהלך זה הוא גם נכון מהפן האישי. כאן עולה הצורך למנוע סכסוך מתמשך בין האחים, אשר יפגע בטיב הקשר ביניהם ויכול גם ליצור "מחנות" בתוך המשפחה. עורך דין אלעד בן, בעל ניסיון רב שנים בתחום זה, יפעל להפקה מירבית מן הנכס וידאג לפרק את השותפות בנכס באופן הנכון והמקצועי ביותר.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp