פירוק שיתוף בין יורשים

הליך של פירוק שיתוף נועד למנוע שיתוק של נכס מקרקעין, אשר אינו מאפשר לשותפים ליהנות ממנו. הסיבות לכך הן מגוונות, למשל קיומם של נושים או העדר הסכמה בין הצדדים לגבי השימוש בנכס. שותפות בנכס יכולה להיווצר בכל מיני סיטואציות ובין היתר גם בין יורשים. מחלוקת ביניהם באשר לניהול הנכס, יכולה וצריכה להביא לפירוק שיתוף ביניהם.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

הקדמה: מהו פירוק שיתוף?

זהו הליך משפטי המגיע מעולם דיני המקרקעין ובאמצעותו ניתן לפרק שותפות בנכס. זו ניתנת לפירוק בין אם מדובר על שותפים מבחירה, למשל מי שרכשו יחד קרקע להשקעה ובין אם מדובר על שותפות שנוצרה על ידי סיטואציה משפטית. כך הם יורשים אשר הפכו לשותפים בדירה לאחר שירשו אותה יחד מהמנוח. מיד נעמוד על הסיבות השונות בהן עולה הצורך לבצע פירוק שיתוף בין יורשים, כאשר דרך המלך היא להסכים על אופן הפירוק. היה והשותפים אינם מסכימים על האופן בו יש לפרק את השותפות ביניהם, יהיה צורך בהגשת תביעה לבית המשפט.

 

מתי נדרש פירוק שיתוף בין יורשים?

כאמור בפתח הדברים, מטרתו של פירוק שיתוף היא למנוע העדר יכולת ליהנות מהנכס. מצב זה יכול להתרחש בשלושה מקרים מרכזיים:

  1. חילוקי דעות לגבי אופן השימוש: היורשים חלוקים בדעתם לגבי השימוש הנכון בנכס ואינם מצליחים להגיע להסכמה.
  2. היורשים אינם מסתדרים: קורה לא אחת כי בין היורשים אין קשר אישי טוב ועל כן, הם אינם חפצים בשותפות שנוצרה ביניהם.
  3. קיומם של נושים: המנוח הותיר אחריו חובות שניתן לפרוע אותם באמצעות מכירת הנכס אך אין הסכמה בין כל השותפים לביצוע המכירה.

גולשים נוספים התעניינו גם פירוק שיתוף בירושה


כיצד מפרקים שותפות בנכס?

כאמור, ישנם מצבים שונים בהם בעלות משותפת על נכס אינה מסתדרת ויש לפרק את השותפות. כך למשל כאשר מספר אנשים יורשים ביחד נכס משותף. כל עוד לא תהיה הסכמה, לא ניתן יהיה להשתמש בנכס ועל כן יש לבצע פירוק שיתוף בין יורשים. דיני המקרקעין התוו שתי דרכים עיקריות לבצע פירוק שיתוף ואלו הן: הראשונה היא חלוקה בעין, אשר לה יש לתת עדיפות ככל שהדבר מתאפשר, השנייה היא מכירת הנכס וחלוקת התמורה בין השותפים.

 

חלוקה בעין

על פי הדין, יש לתת עדיפות, בעת פירוק שיתוף, לחלוקה פיזית של המקרקעין, הנקראת בעגה המשפטית חלוקה בעין. מתי הדבר יכול להתאים? למשל כאשר הנכס בו מדובר היא קרקע שניתן לבנות עליה מספר יחידות דיור שוות בגודלן כמספר השותפים. כמו כן, אם החלקים אינם שווים, ניתן לבצע תשלומי איזון. אולם, אם הנכס הוא חנות או דירה, לרוב לא ניתן לחלק אותו לחלקים שווים ואם כן, בדרך כלל לא יהיה בכך כל היגיון כלכלי.

 

מכירת הנכס

כאמור מעלה, דיני המקרקעין קובעים כי יש לחלק נכס, אם הדבר ניתן, בחלוקה בעין. הלכה למעשה לרוב, אפשרות זו אינה מגשימה את התכלית של פירוק שיתוף והיא לאפשר לשותפים למקסם את הרווח מהנכס. על כן, בפועל, הדרך הנפוצה ביותר לבצע פירוק שיתוף היא על ידי מכירת המקרקעין וחלוקת הרווחים בין השותפים.  הרוכש יכול להיות אחד היורשים, המבקש לקנות את חלקם של יתר השותפים בנכס והוא יכול להיות צד שלישי, אדם מבחוץ שאינו קשור ליורשים כלל.

 

פנייה לייעוץ משפטי

במקרים רבים, אנשים יורשים נכס יחד, במשותף ואין ביניהם הסכמה באשר לניהול הנכס. יש מי שיבקש לשפץ את הנכס, להשביח את ערכו ואז למכור אותו ויש מי שיבקש לגור בו, או אולי להשכירו. מחלוקת זו תוביל לאי שימוש במקרקעין ומכאן להפסדים כספיים גדולים. לכן, פירוק שיתוף בין יורשים הוא הצעד הנכון בסיטואציה זו. הנכם מוזמנים לפנות לעורך דין אלעד בן, מומחה בדיני ירושה, אשר ידאג להליך משפטי זה ויאפשר לכם ליהנות מהנכס ולהפיק ממנו את המיטב.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp