זוגות רבים מגשימים את החלום הישראלי ורוכשים דירה בתקופת נישואיהם. אולם, בעת גירושין יש לבצע פירוק שיתוף בין הצדדים ולסיים את בעלותם המשותפת על הנכס. היה וקיימת הסכמה בין בני הזוג באשר לאופן הפירוק, תהיה זו פרוצדורה פשוטה יחסית, אך במקרה של מחלוקת, ייתכן ולא יהיה מנוס מהגשת תביעה של פירוק שיתוף בין בני זוג, דבר המעכב את סיום חלוקת הרכוש בפרט והליך הגירושין בכלל.
פירוק שיתוף בין בני זוג
כאשר זוג נשוי בוחר להתגרש, יש לבצע ביניהם חלוקה של הרכוש המשותף שצברו לאורך חייהם יחד. היה ובתקופת הנישואין, הצליחו בני הזוג לקנות דירה, אזי בעת החלטה על פרידה, יש לבצע פירוק שיתוף בנכס. על הצדדים יהיה להחליט האם ברצונם להוציא את הדירה למכירה לצד שלישי ולהתחלק ברווחים או שאחד מהם יהפוך להיות בעליה הבלעדי. לכל אחת מן האפשרויות הללו יש את היתרונות שלה, כפי שנפרט להלן. לכן, חשוב שלא לקבל החלטה אלא לאחר היוועצות של כל אחד מבני הזוג עם עורך דין מטעמו, או עם עורך דינם המשותף, אם פנו לייצוג משפטי יחדיו.
העדר הסכמה בין הצדדים
דירת מגורים היא לרוב הנכס היקר ביותר בבעלותם של בני הזוג והם עמלו רבות למענו. לכן, כאשר הם עומדים בפני גירושין, כל אחד מהם רוצה לשמור על האינטרס הכספי שלו בנכס. אז, יכול להיווצר קונפליקט בין בני הזוג באשר לשאלה כיצד לבצע את פירוק השיתוף ביניהם. העדר הסכמה בסיטואציה זו יכול לנבוע גם מהפן הרגשי, אשר יכול ליצור רצונות שונים בקרב בני הזוג. כך, לעיתים אחד מהם מתקשה להיפרד מהדירה המשותפת ואילו האחר, מעוניין להתנתק ממנה.
המצב האידיאלי הוא כי בני הזוג יצליחו למרות הכל להגיע להבנות בעניין זה, אולם אם הדבר אינו מסתייע, יהיה צורך בהגשת תביעה ובית המשפט לענייני משפחה הוא זה אשר יכריע.
מכירה או העברה?
כאמור מעלה, ישנן שתי דרכים עיקריות לבצע פירוק שיתוף בין בני זוג. האחת היא למכור את הדירה לצד שלישי ולהתחלק בתמורה. היתרון המרכזי של אפשרות זו הוא הניתוק הכלכלי הסופי בין הצדדים. מטבע הדברים, כאשר בני זוג החליטו להתגרש, זוהי אחת המטרות העיקריות אליה הם שואפים. נציין, כי בשונה מהליך פירוק שיתוף רגיל, כאן, יהיה צורך לוודא כי להורה המשמורן יש דירה חלופית בה יתגורר עם הילדים. הדרך השנייה היא העברת הנכס לבעלות אחד מבני הזוג. המרוויחים העיקריים מאפשרות זו הם הילדים אשר לא נדרשים לעקור מביתם ויש בכך כדי להקל עליהם מאוד בהתמודדות עם הגירושין. כמו כן, דרך זו יכולה לתת יתרון כלכלי משמעותי לאב במסגרת תשלום המזונות.
פירוק שיתוף בירושה
סיטואציה נוספת בה יש צורך לבצע פירוק שיתוף היא במסגרת ירושה. כך למשל כאשר אחים ירשו במשותף נכס מקרקעין. בשונה מבני זוג, שם הפירוק נדרש בעקבות גירושין, כאן פירוקה של הבעלות המשותפת יהיה לרוב בשל מחלוקת בין היורשים מה ייעשה בנכס. העדר הסכמה ביניהם בעניין זה לא יאפשר להשתמש בנכס והפתרון במצב זה הוא פירוק השותפות. הליך זה יגשים בראש ובראשונה את הפן הכלכלי של מימוש הנכס, אך לא פחות חשוב מכך, ימנע סכסוך ירושה לא נעים בין האחים, אשר עלול להוביל לקרע משפחתי רחב.
עומדים בפני גירושין ויש לכם דירת מגורים? ירשתם נכס מקרקעין עם קרוב משפחה? משרדו של עורך דין אלעד בן, הנו משרד בוטיק לתחום הירושה על כל היבטיו ומטפל בהליכים רבים של פירוק שיתוף, הן בין בני זוג והן במסגרת נכסים שהתקבלו בירושה.