אדם הולך לעולמו ומוריש לילדיו במשותף דירת מגורים. כאשר ישנם חילוקי דעות באשר לאופן השימוש בדירה, יש צורך לבצע פירוק שיתוף בדירה שהתקבלה בירושה. רק כך ניתן יהיה לעשות שימוש בנכס ולהפיק ממנו רווח כלכלי. הפירוק יכול להתבצע בהסכמה כאשר היורשים תמימי דעים לגבי אופן הפירוק, אך בעת מחלוקת, יהיה צורך בהגשת תביעה אל בית המשפט לענייני משפחה אשר יכריע כיצד תפורק השותפות בנכס.
ניווט מהיר
שלוש דרכים לפירוק שיתוף
דיני המקרקעין קובעים שלוש דרכים שונות בהן ניתן לבצע פירוק שיתוף, כאשר יש להחליט, בכל מקרה לגופו, מהי הדרך הטובה ביותר מכל ההיבטים הרלוונטיים. בראשם, יעמוד השיקול הכלכלי שהרי המטרה היא להפיק את הרווח המיטבי מן הנכס. האפשרות הראשונה היא חלוקה בעין, שהנה למעשה חלוקה פיזית של המקרקעין על פי כמות השותפים. אפשרות זו רלוונטית בעיקר כאשר מדובר בקרקע, אך לא בדירת מגורים. הדרך השנייה בה ניתן לבצע פירוק שיתוף היא מכירת הנכס וחלוקת התמורה, קרי, רווחי המכירה בין כל השותפים. האפשרות השלישית היא העברת הבעלות בדירה לאחד מן השותפים. כפי שנסביר להלן, פירוק שיתוף בדירה שהתקבלה בירושה מתבצע באחת משתיים: בהסכמה על ידי היורשים, עת שהחליטו יחד על אופן הפירוק, או על ידי בית המשפט, כאשר ישנם חילוקי דעות לגבי הדרך בה יש לפרק את השותפות בנכס, אז בית המשפט הוא זה אשר יכריע בין השותפים כיצד תחולק הדירה ביניהם.
פירוק שיתוף בהסכמה או בתביעה
הליך של פירוק שיתוף יבוצע בהסכמה כאמור, כאשר השותפים הגיעו להבנה לגבי אופן הפירוק. אז מדובר בפרוצדורה פשוטה וקצרה יחסית. מנגד, אם ישנה מחלוקת בעניין זה והיורשים לא מצליחים להגיע לעמק השווה, יהיה צורך בהגשת תביעה לפירוק שיתוף לבית המשפט. בדרך כלל, זו תוגש אל בית משפט השלום או בית המשפט המחוזי, בהתאם לשווי הנכס, אולם, תביעת פירוק שיתוף בדירה שהתקבלה בירושה תידון בבית המשפט לענייני משפחה. למותר לציין, כי מעורבות של ערכאה משפטית מאריכה ומסרבלת את הליך הפירוק, מלווה בהוצאות כספיות לצדדים ויכולה לפגוע ביחסים המשפחתיים. על כן, כדאי לשבת ולדון על הדברים בצורה נעימה ומכבדת ולנסות להגיע להסכמות. לעניין זה נציין, כי אם הצדדים מתקשים להגיע להבנות, מומלץ לפנות לעורך דין ירושה מקצועי ומנוסה, אשר יעמוד על שורש המחלוקת ויוכל במקרים רבים להביא לפשרה מוסכמת בין היורשים, למנוע מאבק משפטי ביניהם ומשם, פגיעה במרקם המשפחתי.
טענה של דיירות מוגנת
במקרה שבו אין הסכמה בין היורשים לגבי אופן פירוק השותפות בדירה, תוגש כאמור, תביעה לפירוק שיתוף. אז, יכולה להעלות טענה בבית המשפט של דיירות מוגנת. במה דברים אמורים? כאשר מספר יורשים מקבלים יחד דירה בירושה, מדובר לרוב באחים, אשר אביהם או אמם, הורישו להם יחדיו את הדירה. לא פעם, אחד מהאחים התגורר באותה דירה עם הוריו ומעוניין להמשיך להתגורר בה לאחר פטירתם. אז, במסגרת התביעה, יכול הוא לטעון כי יש לו זכות של דייר מוגן בדירה ולא ניתן אפוא להוציאו ממנה. אולם, ככלל, טענה זו לא תוכל למנוע את הפירוק בנכס, משום שהפסיקה קבעה כי על מנת ליהנות מדיירות מוגנת במסגרת פירוק שיתוף במקרקעין, על הטוען לזכות להיות בעל זכות רשומה בדירה. לרוב, אין זכות שכזו ולכן, הטענה של דיירות מוגנת תידחה ובית המשפט יורה על פירוקה של השותפות.
זכרו כי פירוק שיתוף בדירה שהתקבלה בירושה הוא הפתרון המתאים בעת מחלוקת בין היורשים. עורך דין אלעד בן, המתמחה בתחום הירושה מזה שנים רבות, מטפל בהליכים אלו ודואג למיצוי זכויות היורשים בנכס באופן האופטימאלי.