פירוק שותפות ירושה – כל המידע

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

פירוק שיתוף זהו הליך משפטי המגיע בעיקר מעולם המקרקעין, הליך שבאמצעותו אפשר לפרק שותפות בנכס. הליך הפירוק נדרש כאשר מדובר על פירוק שותפות שנעשתה מבחירה או על שותפות שנותרה ממצבים משפטיים כמו לדוגמא כאשר יורשים הפכו  בעל כורחם לשותפים בדירה שאותה ירשו יחד.

פעמים רבות יורשים מקבלים נכס בירושה, אך הם אינם מעוניינים להחזיק אותו בשותפות ולכן הם מבקשים לבצע הליך של פירוק שותפות בירושה.

כאשר יש הסכמה בין השותפים על הדרך שבה יש לפרק את השותפות, הפירוק ייעשה בהסכמה, כאשר אין הסכמה בין השותפים, תידרש הגשת תביעה לבית המשפט.

החוק קובע כי כאשר יש שותפים במקרקעין רשאי כל שותף בכל עת לדרוש את פירוק השותפות מתוך ההבנה כי השותפות במקרקעין אינה מצב אופטימאלי למימוש הנכס וליכולת המיצוי הכלכלי הטמון בו. ולכן במצבים שבהם אחד השותפים מונע את פירוק השותפות, בית המשפט יקבל את התביעה לפירוק וייתן צו לפירוק.

מתי נדרש הליך של פירוק שותפות בירושה?

  • כאשר יש חילוקי דעות בין היורשים והם אינם מצליחים להגיע להסכמה באשר לאופן השימוש בנכס.
  • כאשר היורשים אינם נמצאים בקשר טוב אחד עם השני והם לא מעוניינים בשותפות שנוצרה ביניהם בעל כורחם.
  • כאשר המוריש הותיר חובות שאותן אפשר לפרוע באמצעות מכירת הנכס המשותף, אך בין היורשים, השותפים בנכס, אין הסכמה לביצוע המכירה.
  • לא אחת, ריבוי שותפים בנכס מקשה על הטיפול בו על היכולת לממש את הפוטנציאל הפיננסי הגלום בו. לעתים יש חילוקי דעות ואינטרסים שונים בין השותפים, ולכן במצבים כאלו הדרך הטובה ביותר היא פירוק השיתוף או יציאה של אחד.

מהם הדרכים לפירוק השותפות?

יש שתי דרכים עיקריות לפירוק השותפות, פירוק בעין ופירוק באמצעות מכירה.

כאשר אפשר לחלק את המקרקעין יש עדיפות לחלוקה פיזית של המקרקעין, חלוקה הנקראת בשפה המשפטית חלוקה בעין. חלוקה בעין אפשרית במגוון מצבים כמו למשל כאשר יש כמה דירות בבניין משותף אשר ניתנו למספר יורשים או במגרש הניתן לחלוקה, מחלקים את הנכסים בין היורשים כאשר כל אחד מקבל חלק שווה. לעתים כדי להשוות בין החלקים הנפרדים יש צורך בתשלומי איזון כדי להבטיח שכל יורש קיבל את החלק המגיע לו בירושה במלואו.

חלוקה באמצעות מכירה – כאשר אין אפשרות לחלק את הנכס או שחלוקת הנכס תגרום להפסד משמעותי לאחד היורשים או לכולם, יש צורך לפרק את השיתוף באמצעות מכירה של הנכס וחלוקה שווה של הרווח בין היורשים.

דרך נוספת לפירוק השותפות היא פירוק באמצעות הפיכה לבית משותף (קראו עוד פירוק שיתוף בדירה). כאשר אפשר להפוך את המקרקעין המשותפים לבית משותף, בית המשפט יבקש חוות דעת מקצועית מהמפקח על המקרקעין באזור ולאחר קבלת חוות הדעת ישקול בית המשפט להורות על פירוק השותפות באמצעות רישום הנכס כבית משותף בפנקס הבתים המשותפים. לאחר רישום הנכס בפנקס הבתים המשותפים תיערך חלוקה של הדירות בין השותפים בהתאם לחלק היחסי של כל שותף בנכס המשותף.  במקרים רבים יהיה צורך לקבוע תשלומי איזון בין השותפים.

פירוק שותפות בירושה – מתי יהיו הגבלות על פירוק השותפות?

כאשר מתרשם בית המשפט כי התביעה לפירוק השותפות הוגשה בחוסר תום לב כמו למשל, כדי להפעיל לחץ על שאר השותפים או כדי ליצור רווח שאינו הגון, או כאשר המתנגדים לפירוק יוכלו לטעון כי הבקשה עלולה לגרום להרעה בזכויותיהם ויצרפו לכך ראיות, יטה בית המשפט שלא להתערב בבקשת הפירוק.

כאשר נחתם בעבר הסכם בין השותפים, הסכם המגביל את פירוק השותפות בנכס, בית המשפט יטה לכבד את כוונת הצדדים ולא יתערב בפירוק.

קיימים נכסים חריגים שבהם אי אפשר לפרק את השותפות. בנכסים כמו אזורים משותפים בבתים כמו חדרי מדרגות, כניסה לבניין, שביל גישה לנכסים ועוד, בית המשפט יעדיף להמשיך את הבעלות המשותפת על הנכסים האלו.

לסיכום, הליך של פירוק שותפים בירושה נועד למנוע מצבים שבהם השותפות אינה מאפשרת לשותפים ליהנות מהנכס מסיבות מגוונות. במקרים אלו כאשר בית המשפט ייווכח לדעת כי פירוק השותפות מוצדק יותר מאשר המשך קיומו, הוא יורה על פירוק השותפות.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp