לעיתים קרובות נוצר מצב שבו למקרקעין יש כמה בעלים. לפעמים אלו הם יורשים אשר ירשו במשותף דירה או קרקע, לפעמים אלו הם שותפים עסקיים אשר חברו יחדיו לרכישת נכס ויכול כי אלו הם בני זוג שרכשו יחד את דירת המגורים שלהם. לא אחת, עולה הצורך לבצע פירוק שותפות בנכס, מדוע ואיך עושים זאת?
מתי נוצרת שותפות בנכס?
ישנם סוגים שונים של שותפויות ולרוב אנו נחשוב למשל בהקשר זה על שותפות לצורך הקמת עסק, אך ישנם גם מי שהנם שותפים בנכס. לעיתים, השותפות קמה ביוזמת השותפים עצמם, כמו למשל בני זוג אשר בתקופת הנישואין שלהם קנו דירה, או כמה שותפים אשר החליטו לחבור יחד, ולרכוש מגרש או שטח מסחרי. עם זאת לעיתים השותפות לא נוצרה מבחירה של השותפים, למשל, כאשר מספר אנשים ירשו יחד נכס. יהיו הנסיבות אשר בהן נוצרה השותפות אשר יהיו, ייתכנו מצבים בהם יש צורך בפירוקה של השותפות וזאת לרוב משום שהשותפים אינם מסכימים לגבי הדרך בה יש לנהל את הנכס.
גולשים נוספים התעניינו גם למה צריך צו ירושה?
פירוק שותפות בנכס
בישראל נהוג לומר כי היכן שיש שני אנשים יש ארבע דעות והדבר בוודאי נכון עת שמדובר על עניינים כלכליים כמו בעלות של נכס מקרקעין כאשר המטרה היא למקסם את הרווח הכספי ממנו. אחת הדוגמאות הנפוצות הן יורשים אשר קיבלו יחד בירושה דירת מגורים. לא פעם קורה כי חלק מהיורשים יבקשו להשכיר את הדירה ואילו חלק ירצו למכור אותה, או להתגורר בה. היות שלאף אחד מהם אין חלק מוגדר באופן פיזי בנכס, הרי שללא הסכמה ביניהם לא ניתן יהיה לעשות דבר. כדי למנוע את העדר השימוש הזה אשר משמעותו הפסד כספי, החוק מאפשר לפרק את השותפות הזו.
חלוקה בעין או מכירת הנכס
כאשר יש כמה שותפים לנכס אחד, כמו למשל יורשים אשר ירשו במשותף דירה, הרי שלאף אחד מהם אין חלק מוגדר בה. על כן, עליהם להחליט יחד ובהסכמה כיצד לנהל את הנכס. בהעדר הסכמה, יש צורך בהליך של פירוק שותפות בנכס. אם ניתן, יחולק הנכס למספר חלקים שווים כמספר היורשים, קרי תתבצע חלוקה בעין של המקרקעין. מטבע הדברים, כאשר מדובר בדירה, לרוב לא ניתן לעשות כן מבחינה תכנונית או שאין בדבר כל תועלת כספית לשותפים. אז, האפשרות השנייה היא מכירת הדירה וחלוקת התמורה בין השותפים.
מה קורה כשאין הסכמה על אופן הפירוק?
אנו מבינים כי בסיטואציה שבה שותפים לנכס אינם מסכימים על אופן השימוש בו, יש צורך לפרק את השותפות, כדי שניתן יהיה להשתמש בנכס. אולם מה קורה כאשר השותפים גם אינם מסכימים על אופן הפירוק? במצב זה, על אחד השותפים יהיה לפנות אל בית המשפט ולהגיש תביעת פירוק שיתוף. לעניין זה נציין, כי לכל שותף נתונה הזכות להגיש את התביעה, היות שאחד מהעקרונות הבסיסיים בדיני מקרקעין הוא כי כל שותף רשאי לדרוש פירוק שותפות בנכס.
בית המשפט ישמע את טענות כל אחד מן הצדדים באשר לדרך בה הוא סבור שנכון לבצע את פירוק השותפות ויכריע.
פנייה לייצוג משפטי
בכל מצב שבו שותפים לנכס לא מגיעים להסכמה באשר לניהולו, כדאי לפנות לעורך דין לצורך פירוק שיתוף במקרקעין. עורך דין צוואות אלעד בן, עוסק מזה שנים רבות בתחום זה ועומד לרשותכם במתן ייעוץ וייצוג מקצועי ומסור. הוא יבחן את נסיבות המקרה וייעץ מהי הדרך המיטבית לפירוק על מנת שתטיב עם כל בעלי הזכויות בנכס. זהו המקום לציין כי מומלץ שלא להשתהות עם פירוק השותפות, היות שככל שהצדדים מחכים, הרי שהם סופגים נזק כספי בשל העדר השימוש בנכס. ככל שמדובר על יורשים, חשוב לפעול לפירוק השיתוף בנכס הן מטעמים כלכליים והן כדי למנוע סכסוכים בין בני משפחה.