סעיף 37 (א) לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969 קובע. כי כל שותף במקרקעין זכאי בכל עת לדרוש את פירוק השיתוף. ישנם סוגים שונים של שותפויות במקרקעין, ביניהן: שותפות עסקית, שותפות שנוצרה בעקבות ירושה ושותפות בין בני זוג.
ניווט מהיר
שותפות עסקית במקרקעין
במקרים רבים, שותפות במקרקעין נוצרת בשל קשר עסקי. כך, כמה אנשים חוברים יחדיו לרכישת קרקע להשקעה, לקניית בניין משרדים גדול וכדומה. מדובר במי שהתקשרו מרצונם בשותפות זו, מתוך רצון לקבל רווח כספי עתידי. אולם, בחיים כמו בחיים, דברים יכולים להשתנות ואם בעת יצירת השותפות ראו הצדדים עין בעין, במשך הזמן, נוצרה מחלוקת ביניהם באשר לאופן השימוש הנכון במקרקעין שרכשו. אם השותפים לא מצליחים להגיע להבנות ולהסיר את חילוקי הדעות ביניהם, יהיה צורך לפרק את אותה שותפות. פירוק זה יכול ללא ספק לגרום להפסדים כאשר הוא מתבצע לפני שהספיקו השותפים לממש את הפוטנציאל הכלכלי של הרכישה. עם זאת, כאשר אין הסכמה לגבי ניהולו, גם אז דורכים השותפים במקום ולכן עדיפה הדרך של פירוק שותפות במקרקעין, כדי שכל שותף יוכל ליהנות מחלקו בקרקע, אם תתבצע חלוקה בעין, או לעשות שימוש אחר ברווח הכספי שיקבל אם הפירוק ייעשה בדרך של מכירה.
פירוק שיתוף בגירושין
בפתח הדברים אמרנו כי במסגרת שותפות במקרקעין, לכל שותף עומדת הזכות לפרק את השותפות מתי שיחפוץ. יחד עם זאת, בעולם המשפט קורה לא אחת כי יש זכויות שמתנגשות זו בזו ויש לאזן ביניהן. כך, במקרה של פירוק שיתוף בגירושין, אז עומדים דיני המקרקעין והקניין אל מול דיני המשפחה. כאשר מדובר על בני זוג, פירוק השיתוף נעשה לרוב בדירת המגורים שבבעלותם, היכן יכולה להיות התנגשות? למשל כאשר הבעל רוצה למכור את הנכס לצד שלישי ולהתחלק ברווחי המכירה. לעומת זאת, האישה רוצה כי הבעלות בנכס תעבור אליה והיא תישאר להתגורר בדירה יחד עם הילדים. בהעדר הסכמה ביניהם בעניין זה, תוגש תביעה של פירוק שותפות במקרקעין. אז בית המשפט יידרש להכריע בין זכותו של הבעל לפרק את השותפות בצורה כזו שתביא לרווח כלכלי מירבי, לבין זכותה של האישה להישאר בנכס ולהתגורר עם הילדים בדירה בה גדלו ובדרך זו לצמצם את הקשיים שהם חווים בעקבות גירושי הוריהם.
פירוק שיתוף במסגרת ירושה
אחד התרחישים הנפוצים בהם נוצרת שותפות במקרקעין היא בשל ירושה. כלומר, מספר אנשים ירשו יחד במשותף נכס. לעיתים, תהיה זו דירת המגורים בה התגורר המנוח אותה הוא מוריש לאחר מותו, לעיתים מדובר בחנות בה הפעיל את העסק שלו ולפעמים מדובר בחלקת קרקע שרכש ועתה עוברת אל יורשיו. בשונה משתי הדוגמאות הקודמות שהצגנו, שותפות עסקית במקרקעין ושותפות בין בני זוג, הרי שכאן, השותפים לא בחרו זה בזה, אלא הפכו לשותפים למעשה בכל כורחם בשל היותם יורשים במשותף. על כן, לעיתים קורה כי בין היורשים לא שוררת הסכמה בדבר הנכס שקיבלו לידם ואין מנוס אלא מלפרק את השותפות.
פירוק שיתוף – אצל עורך דין בלבד
סקרנו לעיל את הסיטואציות השכיחות ביותר בהן נוצרת שותפות במקרקעין ובכל אחת מהן, מדוע ומתי עולה הצורך בפירוקה. יהיה סוג השותפות אשר יהיה, מדובר בנכס בעל ערך כלכלי רב ועל כן, על השותפים לנהוג בחוכמה ובשיקול דעת על מנת לממש את מלוא זכויותיהם בו ולמנוע הפסדים. הדרך לעשות את היא לפנות לעורך דין המתמחה בתחום זה של פירוק שותפות במקרקעין, אשר יבחן את נסיבות העניין לעומקן ויחווה דעתו מהי הדרך הטובה ביותר לסיים את השותפות בצורה הכלכלית והרווחית ביותר עבור כל הצדדים. נציין כי כאשר מדובר על פירוק שיתוף בין יורשים, אזי מלבד השיקול הכספי, ישנו גם הפן האישי, היות שיורשים הם בדרך כלל קרובי משפחה. במצב כזה, יש רצון למנוע מן המחלוקות באשר למקרקעין לפגוע ביחסים המשפחתיים.
מחפשים עורך דין מקצועי ומנוסה להליך של פירוק שותפות במקרקעין? עורך הדין אלעד בן, עוסק בתחום זה שנים רבות, בעל וותק וניסיון רב, עומד לרשותכם במתן ייעוץ וליווי משפטי מלא.
שאלות ותשובות
לא, אין הגבלה על התקופה שבה אפשר לדרוש את פירוק השותפות. את פירוק השותפות אפשר לדרוש בכל עת, גם כעבור מספר שנים בודדות וגם כעבור עשרות שנים.
אף אחד מבין השותפים אינו יכול לבחור בעצמו את הדרך לפירוק השותפות. אם לא הגעתם להסכמה על דרך הפירוק, יש לפנות לבית המשפט והוא יחליט על הדרך שנראית לו הכי הגונה והכי צודקת.
ממש לא. הדרך הקלה לפרישה מחברת רכישה היא מכירה של החלק שלך בשוק החופשי. זוהי דרך קצרה ופשוטה הרבה יותר ובנוסף, הסכום שתקבלי עבור המכירה יהיה כנראה גבוה יותר בהרבה מהסכום שתקבלי לאחר פירוק השיתוף.