פירוק שותפות במקרקעין – כדאי לדעת

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

פירוק שותפות היא זכות בסיסית המעוגנת בחוק המקרקעין. החוק קובע כי כל שותף זכאי בכל עת לדרוש את פירוק השותפות.

מערכת המשפט מעודדת את פירוק השותפות ורואה בזה  עיקרון על. לכן כל שותף, בכל זמן נתון רשאי לדרוש את פירוק השותפות גם אם הוא בעל אחוזים בודדים בזכויות של המקרקעין. במקרים אלו אין תחולה לדיני התיישנות.

כאשר כל השותפים מסכימים לפירוק, ההליך יהיה קצר ומהיר אבל מה עושים כאשר אחד השותפים מתנגד לפירוק או כאשר אחד השותפים מחליט לפעול באופן עצמאי בניגוד ליתר השותפים? במקרים אלו ועוד יש להגיש בקשה לפירוק שותפות במקרקעין.

פירוק שותפות במקרקעין – דברים שכדאי לדעת

כדי לפרק את השותפות חשוב לבדוק היכן רשומות הזכויות במקרקעין. אם זכויות המקרקעין רשומות בטאבו, הבקשה לפירוק השותפות תוגש לבית המשפט המחוזי באזור שבו גרים או פועלים השותפים והיא תתבצע בהתאם לחוק המקרקעין. הערך הכספי של הקרקע אינו חשוב, גם אם הקרקע שווה מיליונים, אך היא רשומה בטאבו, פירוק השותפות יידון בבית המשפט המחוזי.

אם המקרקעין רשומים במנהל מקרקעי ישראל או בחברה קבלנית, את הבקשה לפירוק השותפות יש להגיש לבית המשפט השלום או לבית המשפט המחוזי בהתאם לערך הכספי של הקרקע והיא תתבצע על פי הוראת חוק המיטלטלין.

כעיקרון, כאשר הערך הכספי של הקרקע הוא עד שווי של שני מיליון שקל, הבקשה לפירוק תידון בבית המשפט השלום וכאשר ערך הקרקע הוא מעל שני מיליון שקל הבקשה תוגש לבית המשפט המחוזי.

אם השותף שמגיש את בקשת הפירוק הוא בן משפחה שאתו הוא מסוכסך, התביעה תידון בבית המשפט לענייני משפחה ללא התחשבות בשווי המקרקעין או היכן הם רשומים.

איך מבצעים את הפירוק, האם החלוקה תתבצע בדרך של כונס נכסים או "חלוקה בעין"?

הדרך העדיפה לביצוע פירוק שותפות מקרקעין היא חלוקה בעין. חלוקה בעין היא חלוקה פיזית של הנכסים. כל עוד הנכס והוראות חוקי הבנייה מאפשרים, עדיף לחלק את הנכס חלוקה פיזית בין השותפים ולקבוע תשלומי איזון לשם השוואת החלקים הנפרדים של כל אחד מהשותפים.

לדוגמא – כאשר נדרש פירוק שותפות בין שני שותפים בשתי דירות בעלות ערך שונה, כל אחד מהשותפים יקבל דירה אחת והשותף שקיבל את הדירה היקרה יותר יידרש לשם לשותף השני סכום כסף כדי להשוות את חלקו בירושה.

כאשר אין אפשרות לחלק את הנכסים בדרך פיזית או שכאשר חלוקה בדרך הזו תגרום להפסדים לאחד השותפים או לכולם, מוכרים את הקרקע לצד שלישי ומתחלקים בתמורה. במקרים רבים ימליץ בית המשפט להוציא את הקרקע למכירה פומבית על ידי כונס נכסים.

בית המשפט רשאי להורות על פירוק השותפות ומכירת הנכס בכל דרך אחרת שנראית לו יעילה יותר וצודקת. אם, למשל, אחד השותפים מעוניין לרכוש את הנכס משאר השותפים ומוכן לשלם את שווי השוק ושאר השותפים מסכימים לכך, אם ישתכנע בית המשפט כי בדרך זו הליך הפירוק יהיה מהיר יותר והתמורה לשותפים תהיה גבוהה יותר מאשר הליכי כינוס, הוא רשאי להורות על פירוק השותפות בדרך זו.

מהו פירוק שלא בתום לב?

כאשר הבקשה לפירוק הוגשה שלא בתום לב, מתוך כוונה להפעיל לחץ על השותפים או לשם עשיית רווח לא הוגן, בית המשפט אינו חייב לדון בבקשת הפירוק. המתנגדים לבקשה צריכים להגיש לבית המשפט ראיות המוכיחות את טענותיהן ואם בית המשפט יקבל את הטענות, הוא לא ידון בבקשה.

לסיכום, זכות הפירוק בשותפות היא זכות בסיסית הזוכה לתמיכה של ערכאות המשפט. את הבקשה מומלץ להגיש באמצעות עורך דין ירושות שיסייע לכם למצות את הזכויות שלכם ולמנוע הפסדים הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

מחפשים עורך דין מומחה וממקצועי, מצאתם! צרו קשר עם עורך הדין אלעד בן, שיחת ייעוץ ללא התחייבות.

שאלות ותשובות

שותפות במקרקעין היא מצב שבו לנכס המקרקעין יש יותר מבעלים אחד ולאף אחד מהשותפים אין חלק פיזי מוגדר בנכס כמו, למשל, שותפים עסקיים שקנו יחד קרקע, אחים שירשו בניין במשותף ועוד

כאשר יש אפשרות לחלק באופן פיזי את המקרקעין בין כל השותפים, דרך זו עדיפה, כאשר אי אפשר או לא כדאי לחלק בדרך פיזית, מוכרים את הנכס לצד שלישי ומתחלקים בכספי התמורה.

כאשר השותפים אינם מצליחים להגיע להסכמה בית המשפט ייתן צו שבו הוא מורה איך לחלק את השותפות.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp