עיזבון הוא מושג משפטי שבא לתאר את הירושה שהותיר הנפטר. העיזבון כולל את כל הרכוש, את הנדל"ן, את הכספים, את הזכויות ואת החובות שהיו למוריש. כאשר אדם נפטר ולא השאיר צוואה, עיזבונו יחולק בהתאם לחוק הירושה. אם השאיר הנפטר צוואה, עיזבונו יחולק לפי ההוראות שהורה הנפטר בצוואתו.
במקרים של סכסוכים בין היורשים או במקרים מורכבים של חלוקת העיזבון ממנים מנהל עיזבון.
עזבונות – 4 דברים שחשוב לדעת
עיזבון הוא סך כל הרכוש שהותיר המוריש כולל נכסים של קניין רוחני, זכויות וחובות. אך החוק קובע שלושה סוגים של נכסים שאינם נכללים בעיזבון. חברות בקרן פנסיה, חברות בקופות תגמולים וכספים שיש לשלם לאחר פטירת המוריש על פי חוזה ביטוח.
הכספים שהצטברו בקופות הגמל ובקופות הפנסיה לא ישולמו באופן אוטומטי למי שנקבעו כיורשים, אלא ישולמו למי שנקבעו על ידי המוריש כמוטבים ברישומי קופות הפנסיה וקופות הגמל. אך המוריש יכול לרשום בצוואה כי מי שיקבל את הכספים שהופקדו בקופות האלו יהיו היורשים המוגדרים בצוואה. בכך למעשה משנה המוריש את שמות המוטבים בקופות הגמל.
יש כלל הקובע כי אי אפשר להוריש את מה שאינו שייך למוריש. ולכן מוריש אשר חלק דירת מגורים יחד עם אשתו, לדוגמה, אינו יכול להוריש את החלק של אשתו בדירה, גם אם הדירה הייתה רשומה על שמו בלבד, אך בפועל הדירה הייתה משותפת למוריש ולאשתו, שכן מחצית מהזכויות של הדירה שייכים כעת לאלמנה. גם הידועה בציבור של המנוח יכולה לטעון כי מחצית מהזכויות בדירת המגורים הרשומה על שם בן זוגה שייכים לה מכוח הלכת השיתוף.
גם כאשר בני הזוג ניהלו חשבון בנק משותף, מחצית מהכספים המופקדים בחשבון הבנק שייכים לבן הזוג השני והנפטר אינו יכול להוריש אותם ליורשיו.
מהו סדר חלוקת העיזבון?
חוק הירושה קובע בבירור את סדר חלוקת העיזבון. עדיפות ראשונה ניתנת לסילוק ההוצאות הכרוכות בהלוויה, בקבורה ובצו הירושה. בעדיפות שנייה יש לשלם מכספי העיזבון את החובות שהשאיר הנפטר.
אם בין בני הזוג קיים הסכם ממון, יכולה האישה לבחור את הסכום המגיע לה בין הסכום שנכתב בהסכם הממון לבין הסכום שנחתם בכתובה.
רק אם לאחר כל התשלומים האלו נשארו נכסים נוספים הם יחולקו בהתאם להוראות הצוואה ואם לא נכתבה צוואה אז בהתאם לחוק הירושה.
חשוב להדגיש כי אין לקפח זכויות בעיזבון גם של מי שאינו כלול בצוואה כאשר מדובר במי שהחוק קובע שיש להמשיך לדאוג להם כמו למשל קטינים שמקבלים דמי מזונות ועוד.
הסתלקות מהעיזבון
חוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מהעיזבון ולא לקבל את חלקו בעיזבון. קיימים מספר מצבים שבהם בוחר אדם להסתלק מהעיזבון, כאשר היורש מוותר על חלקו בירושה לטובת אביו ואמו, כאשר היורש מבקש להסתלק מהירושה בשל שיקולי מס, או כאשר על העיזבון מוטלים חובות והיורש אינו מעוניין לקחת חלק בתשלום החובות.
היורש רשאי להסתלק מעיזבון כל עוד העיזבון לא חולק. כדי להסתלק מהעיזבון על היורש להגיש בקשה מלווה תצהיר לבית המשפט או לרשם הירושות, תצהיר חתום בנוכחות עורך דין, שבו הוא מכריז על הסתלקות מהעיזבון ומאשר כי ההסתלקות היא סופית ומוחלטת. ועל אף זאת בית המשפט מתיר לבטל את ההסתלקות מהעיזבון כאשר המסתלק טוען כי התצהיר נכתב תחת לחץ ואיומים, בנסיבות של ניצול או שלא מרצונו.
כאשר המסתלק מהעיזבון הוא קטין או פסול דין, הסתלקותו מהעיזבון דורשת אישור של בית המשפט.
לסיכום, עיזבון הוא מושג המגדיר את כל הנכסים, פיזיים ורוחניים שהשאיר הנפטר לאחר מותו. החוק מאפשר ליורש להסתלק מהעיזבון, אך מציב מספר תנאים קריטיים, ולכן כדאי לכם לדאוג לעורך דין צוואות טוב ומקצועי ויעזור לכם.