פירוק שיתוף זוהי סיטואציה המתרחשת כמעט כל יום בתרחישים שונים, יורשים שירשו נכס בשותפות ומצאו את עצמם שותפים בעל כורחם, בני זוג שהחליטו להיפרד ואחד מהם מעוניין למכור את הנכסים המשותפים, שותפים שבתחילת העסק ניהלו את השותפות על מי מנוחות אך בהמשך הדרך היחסים עלו על שרטון ואחד השותפים, או יותר, מעוניין לפרק את השותפות ועוד.
כאשר פירוק השותף מתבצע בהסכמה זהו תהליך פשוט, קל וקצר, אך כאשר אין הסכמה בין השותפים, תהליך הפירוק הופך להיות מורכב ולעתים אף מסובך. נכסי נדל"ן הם נכסים בעלי ערך כספי רב וכדי להגן על האינטרסים של אחד הצדדים חשוב לפעול בדרך יעילה, תקפה ומקצועית. הליך פירוק השותפות דורש ידע וניסיון, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין בפירוק שיתוף שיחסוך לכם זמן יקר, הפסדים כספיים ועוגמת נפש.
עורך דין פירוק שיתוף – אתם שואלים, עורך הדין עונה
שאלה: מהו פירוק שיתוף במקרקעין?
תשובה: פירוק שיתוף במקרקעין או בכל נכס נדל"ן זהו הליך שמטרתו למנוע מצב שבו מספר בעלי זכויות בקרקע או בנכס קשורים זה לזה ואינם יכולים למצות את הפוטנציאל של הנכס וליהנות ממנו.
שאלה: מהי תביעה לפירוק שיתוף?
תשובה: כאשר יש כמה שותפים בנכס, זכאי כל אחד מהשותפים לפרק את השותפות. כאשר יש הסכמה בין השותפים על אודות הפירוק שיתוף, הליך הפירוק יהיה מהיר ויעיל, אך כאשר אחד השותפים מתנגד לפירוק, יהיה צורך להגיש לבית המשפט תביעה לפירוק השותפות.
שאלה: איך מתבצע פירוק שותפות במקרקעין?
תשובה: בפירוק שותפות במקרקעין יש שלוש דרכים לפירוק השותפות. הדרך הראשונה היא פירוק בהסכמה, השנייה היא פירוק בעין והדרך השלישית היא חלוקה בשווי.
חלוקה בהסכמה מתבצעת כאשר יש הסכמה מלאה בין השותפים בנכס.
חלוקה בעין משמעותה היא לפצל את המקרקעין למספר חלקים ולחלק אותם בחלקים שווים בין השותפים. כאשר אין אפשרות לחלוקה שווה יידרשו תשלומי איזון.
כאשר אין אפשרות לחלק את המקרקעין לפי חלוקה בעין, פירוק השותפות ייעשה בדרך של מכירת הקרקע וחלוקת התמורה בין השותפים. לעתים כדי לבצע את הפירוק ימנה בית המשפט כונס נכסים שתפקידו יהיה למכור את הנכס ולחלק את התמורה בין השותפים.
שאלה: מהי עמדת החוק באשר לפירוק שיתוף?
תשובה: הזכות לפירוק שיתוף מעוגנת בחוק המקרקעין תשכ"ט – 1969, סעיף 37. החוק קובע כי כל שותף במקרקעין זכאי לתבוע בכל עת את פירוק השותפות.
שאלה: מתי בית המשפט ידחה את התביעה לפירוק השותפות?
תשובה: כאשר בית המשפט יתרשם כי התביעה לפירוק השותפות נעשית בחוסר תום לב כמו למשל, כדי לגרום ללחץ על אחד השותפים או כדי להתעמר ולהציק לשותפים וכדומה, לא יקבל בית המשפט את התביעה.
כאשר קיים הסכם בין השותפים המגביל את אפשרות הפירוק, יש אפשרות להגיש תביעה לפירוק רק כעבור שלוש שנים ממועד חתימת ההסכם. עד אז בית המשפט לא יתערב בהליך הפירוק.
יש נכסים שאינם ניתנים לפירוק כמו שביל גישה לשני נכסים, חלקים משותפים בבתים ועוד. על אף האהדה שרוחש בית המשפט לתהליך הפירוק, בנכסים אלו הוא יעדיף בעלות משותפת.
שאלה: איך מגישים תביעה לפירוק השותפות?
תשובה: את התביעה לפירוק השותפות יש להגיש לבית משפט השלום הפועל באזור שבו נמצאים המקרקעין.
כאשר הזכויות על המקרקעין אינן רשומות בטאבו, אלא במנהל מקרקעי ישראל או בחברה הקבלנית אז התביעה תוגש לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי בהתאם לשווי הנכס. אם שווי הנכס אינו עולה על 2.5 מיליון שקלים, תוגש התביעה לבית משפט השלום, אם שווי הנכס עולה על 2.5 מיליון שקלים, תביעת הפירוק תידון בבית המשפט המחוזי.
כאשר השותפים המבקשים פירוק בנכס הם בני משפחה, תתברר התביעה בבית המשפט לענייני משפחה ללא תלות בשווי הנכס.