מתי דרוש מנהל עזבון זמני?

עזבון הוא רכושו של אדם שנפטר וככלל, לאחר שהיורשים קיבלו צו קיום צוואה או צו ירושה, יוכלו הם להעביר את הנכסים לבעלותם. אולם, ישנם מצבים בהם היורשים אינם יכולים לנהל את העזבון, אז, יש למנות מנהל עזבון. במקרים דחופים, עולה הצורך במינוי של מנהל עזבון זמני.

מתי דרוש מנהל עזבון זמני?

ישנו מנעד רחב של מצבים בהם נדרש מינוי של מנהל עזבון זמני, כאשר המשותף לכולם הוא הדחיפות הנדרשת לטיפול בסיבה שבגינה יש צורך במינוי. לדוגמא, כאשר רובצים על העזבון חובות כבדים ויש להסדירם באופן מיידי אל מול הנושים, על מנת למנוע המשך הליכי גבייה מצדם וצבירת ריביות וקנסות של החובות. במצב זה, נבהיר, כי רק לאחר הסדרתם, היה ונותרו זכויות בעזבון, הם יחולקו בין היורשים. מטבע הדברים, לרוב, לאף אחד מהיורשים אין את הידע והניסיון הדרושים כדי לנהל דין ודברים עם נושיו של המנוח ולכן דרוש מנהל עזבון שיטפל בכך. מקרה אחר בו יש צורך במינוי מנהל עזבון זמני הוא מצב שבו אחד מן היורשים או יותר הנו קטין או פסול דין ויש חשש כי פעולות יורשים אחרים יפגעו בזכויותיו בעזבון. אז, יש צורך בהול במנהל עזבון שהנו צד שלישי ניטרלי, אשר ישמור על זכויות הירושה של אותו יורש שאינו כשיר משפטית לעמוד על זכויותיו.

כיצד הוא מתמנה?

מנהל עזבון זמני יתמנה לתפקידו מכוחה של צוואה או על פי בקשה יזומה של יורשים. במקרה הראשון, מדובר במצב שבו במסמך הצוואה, הורה המוריש כי לאחר פטירתו,  יש למנות מנהל עזבון. המניע לכך יכול להיות בין היתר חשש כי ייווצר סכסוך בין היורשים והמצווה ביקש למנוע זאת מראש על ידי קביעה כי העזבון ינוהל על ידי צד ג'. במקרה השני, היורשים עצמם הם אלו אשר מבקשים את המינוי, משום שהם מבינים כי הם זקוקים לסיוע מקצועי בניהול העזבון כך שזכויותיהם לא תיפגענה. בשני המצבים, הגורם הממנה הוא בית המשפט, אשר רשאי למנות את מי שהוא סבור כי הוא המתאים ביותר לתפקיד, בהתאם לנסיבות. השיקולים המנחים אותו הוא הידע המקצועי, היכולת הארגונית, ניסיון קודם בתפקיד זה וכמובן, מנהל העזבון חייב להיות ללא ניגוד עניינים, כלומר שהוא אינו בעל עניין בעזבון. זאת הסיבה אגב, כי לרוב, מנהל העזבון יהיה עורך דין המתמחה בדיני ירושה וצוואות, אשר עוסק בניהול עזבונות.

מה בין מנהל עזבון זמני לקבוע?

כאשר מוגשת בקשה לבית המשפט למינוי מנהל עזבון, הוא זה הקובע האם מדובר במינוי זמני או קבוע. בין שני המינויים הללו ישנם מספר הבדלים. ראשית, עיתוי ומשך המינוי. מנהל עזבון זמני ימונה רק בטרם ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה. המינוי שלו אפוא יעמוד בתוקף עד למתן אחד מן הצווים הללו ומוגדר לשישה חודשים, אלא אם קבע בית המשפט אחרת. לעומת זאת, מנהל עזבון קבוע ימונה לשנתיים אלא אם נקבע אחרת. הבדל שני הוא במטרות המינוי. בשני המקרים נדרש המינוי בשל מורכבות העזבון וצורך בסיוע מקצועי ניטרלי. אולם במקרה של מינוי מנהל עזבון זמני, ישנה דחיפות למינוי, בשל החשש כי בין פטירתו של המוריש לבין חלוקת העזבון ייגרמו הפסדים לעיזבון.

 

לסיכום,

מנהל עזבון זמני מטפל בעניינים דחופים המצריכים יד מקצועית כדי לשמור על נכסי העזבון וזכויות היורשים. עורך דין ירושה תל אביב אלעד בן, בעל משרד בוטיק בתחום הירושה והצוואות מונה להיות מנהל עזבון בתיקים רבים ועושה עבודתו במקצועיות ובמסירות ללא רבב

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp