במקרים בהם אדם נפטר ולא מותיר אחריו צוואה אשר קובעת מיהם יורשיו, ייקבעו יורשיו בהתאם לחוק מאחר והם נקבעים לפי הכללים המצויים בחוק הירושה, ועל כן ייקראו היורשים "יורשים על פי דין". חוק הירושה הוא החוק המסדיר את כל ענייני הירושה במדינת ישראל, החל בזהות היורשים, דרך הגשת בקשה להכרה בהם כיורשים, וכלה בניהול עיזבון המנוח וחלוקתו.
בירושה על פי דין נכללים קרובי המנוח, ולמעשה דרך כללי הירושה על פי דין מנסה החוק לדמות כיצד היה רוצה המנוח להוריש את רכושו, כפי שמרבית האנשים מבקשים, ובהתאם למידת הקרבה המשפחתית של היורשים לנפטר.
מי יכולים לרשת את עזבונו של הנפטר
החוק בישראל קובע כי הירושה תתבסס על קשר הדם בין אבות לילדים; יורשיו של הנפטר הם קרובי המשפחה הקרובים ביותר אל הנפטר, בני זוג (אשר מוגדר כקרוב היחידי שאינו קרוב בקשר דם), צאצאים, הורים או קרובי משפחה אחרים על פי סדר הירושה.
חשוב לציין כי כללי הירושה לא מבדילים בין נשים לגברים ובין ילד מנישואין לילד מחוץ לנישואין, ילד מאומץ או ילד שנולד לנפטר, אין גם חשיבות לעובדה שהורי הילד אינם נשואים, מאחר וקרבת הדם היא הקובעת.
במקרה שנולדו צאצאים בתוך 300 הימים שמיום הפטירה, יהיו הצאצאים זכאים לרשת את הנפטר.
כאשר המנוח לא השאיר צוואה וברשותו ביטוחים מכל מין וסוג שהוא, לרבות קופות גמל וקרנות פנסיה, לא יחשבו אלו כחלק מעיזבונו של הנפטר ויועברו למוטב אשר מופיע במסמכי הפוליסה.
גולשים נוספים התעניינו גם איך מתחלקת ירושה
סדר היורשים על פי דין
- במידה ואין צוואה תחולק הירושה בין בן הזוג של הנפטר ובין ילדיו באופן בו בן הזוג יקבל מחצית מהירושה והילדים יתחלקו במחצית הנותרת בחלקים שווים ביניהם. חשוב לציין כי בנוסף למחצית אותה יורש בן הזוג מעיזבון הנפטר, הוא זכאי לרשת גם את המיטלטלין ואת מכוניתו של המנוח.
- במידה ומדובר באלמנה, זכאית האלמנה לקבל גם את דמי כתובתה ובנסיבות מסוימות גם לדרוש מזונות מעיזבון המנוח.
- ידועים בציבור: על פי סעיף 55 לחוק הירושה, בהיעדר צוואה זכות הירושה של ידועים בציבור זהה לזו של בני זוג נשואים, בהתקיים מספר תנאים לפיהם בני הזוג הידועים בציבור אינם נשואים לאחרים וניתן להוכיח כי הם חיו כבני זוג וניהלו משק בית משותף.
- במידה והנפטר הותיר בן זוג אך לא הותיר ילדים, מתחלקת הירושה בין בן הזוג ובין הוריו, ואם אלו אינם בחיים ייכנסו בנעליהם אחיו ואחיותיו של הנפטר. כאשר החלוקה תהיה מחצית לבן הזוג ומחצית להורים או לאחיי המנוח, בהתאם לנסיבות.
- לו הותיר המנוח בן זוג, אך לא הותיר הורים, אלא הורי הורים (סבא וסבתא של המנוח) או צאצאיהם (דודים/ בני דודים וכו'), החלוקה תהא שמרבית מהעיזבון תועבר לידי בן הזוג, וכן זכויות נוספות כגון הבעלות על דירת מגורי בני הזוג.
- במקרה שהנפטר ערירי ללא בני משפחה יעבור עיזבונולידי האפוטרופוס הכללי, אשר ינהל את העיזבון למשך מספר שנים על מנת לנסות לאתר יורשים פוטנציאליים, אשר זכאים לירושה. אולם, לאחר חלוף פרק הזמן הקבוע בחוק ואם מוצו פעולות איתור היורשים, מלוא יועבר לידי המדינה כיורשת. כספים אלו שירשה המדינה ישמשו אותה למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד בלבד.
כיצד לפעול במקרה של יורשים לפי דין
כאשר לא הופקדה צוואה אצל עורך דין או כאשר לא נכתבה צוואה באופן אחר, עלולים להיווצר סכסוכים לא נעימים בקרב היורשים, כדי למנוע זאת מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושות, צוואות ועזבונות מנוסה שיידע להסביר ולכוון את היורשים לדרך הנכונה ביותר לחלוקת עיזבונו של המנוח.
עו"ד אלעד בן הרוש, עורך דין מנוסה לענייני צוואות וצוות המשרד, מובילים בתחום עריכת צוואות וירושות, עורכי הדין במשרד בעלי ניסיון רב בשירות הפרטי והציבורי ומובילים תיקי ירושה גדולים.
ניסיוננו הרב בפתרון סכסוכים וחוסר הסכמה יסייע ליורשים להגיע להסכם של הבנה וחלוקה צודקת בין היורשים, ימנע תחושות של אי צדק, תסכול וימנע בזבוז כספים מיותרים ועוגמת נפש בקרב היורשים.