מינוי אפוטרופוס לקטין

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מינוי אפוטרופוס לקטין זהו הליך משפטי הנעשה במטרה לדאוג לכל צרכיו של הקטין ולשמור על זכויותיו. באופן טבעי ההורים הם האחראים על הילד גם אם הם נשואים או גרושים  וההנחה היא כי הם פועלים בדרך הטובה ביותר, ולכן לא נדרשת התערבות של המדינה, אך יש מצבים שבהם הורי הקטין אינם יכולים או אינם כשירים לדאוג לרווחתו של הילד ללא התערבות של המדינה ואלו מצבים הדורשים מינוי אפוטרופוס לקטין.

באילו מקרים ממנים אפוטרופוס לקטין?

חוק הכשרות המשפטית שנחקק בשנת 1962 מעניק לבית המשפט סמכויות למנות אפוטרופוס במקרים הבאים:

  • כאשר שני ההורים אינם יכולים למלא את חובתם כהורים, אינם מסוגלים או אינם מעוניינים או מזניחים את הילדים.
  • כאשר הוריו של הקטין נפטרו.
  • כאשר בית המשפט הכריז על הורי הקטין שהם פסולי דין.
  • כאשר אחד מההורים הוגבל משפטית, אם יחליט בית המשפט כי טובת הילד דורשת מינוי של אפוטרופוס הוא ימנה לילד אפוטרופוס.
  • כאשר יש הורות משותפת חד מינית, רשאי בית המשפט לשקול את מינוי ההורה הביולוגי כאפוטרופוס.
  • כאשר האב או האם הורשעו בעברות חמורות כמו אלימות בתוך המשפחה, עברות מין במשפחה וכדומה.
  • כאשר הקטין הועבר למשפחה אומנת עקב ציווי של בית המשפט ונדרש מינוי אפוטרופוס.
  • כאשר הוגשה בקשה לקיום צוואה או קיום צו ירושה ואחד היורשים הוא קטין, מתחת לגיל שמונה עשרה שנים.
  • החוק מאפשר מינוי אפוטרופוס לקטין בנוסף על ההורה הטבעי כאשר מתקיימת עילה יוצאת דופן וכבדת משקל ובית המשפט הגיע למסקנה שטובת הקטין דורשת מינוי אפוטרופוס נוסף על ההורה הטבעי.

מתי רק אחד מההורים ימונה כאפוטרופוס?

בדרך הטבע שני ההורים הם האחראים על הילד ופועלים מתוך שיתוף פעולה והסכמה. אך כאשר יש מצב דחוף שאין אפשרות לדחות אותו, לכל אחד מההורים יש סמכות משפטית לפעול גם ללא הסכמה של ההורה השני.

כאשר ההורים חלוקים ביניהם בנושא האפוטרופסות או מסכימים שרק אחד מהם יוכל לקבל החלטות באשר לילדים, אפשר למנות את אחד ההורים כאפוטרופוס, אך בכפוף להחלטה של  בית המשפט.

 מי מתאים להיות אפוטרופוס?

האפוטרופוס יכול להיות אדם יחיד, תאגיד, או נציג מטעם האפוטרופוס.

העדיפות הראשונה למינוי אפוטרופוס היא נתינת הסמכות לקרוב משפחה של הילד, לסבא, לסבתא, לדודים, לבני זוג של  אחד ההורים, להוציא מקרים שבהם בית המשפט יחליט כי טובת הילד דורשת מינוי אפוטרופוס שאינו קרוב משפחה.

מהו תפקידו של האפוטרופוס?

אפוטרופוס לקטין מחליף את תפקיד ההורים ותפקידו מקיף את כל תחומי החיים. עליו לדאוג לגידול הילד, לקורת גג, להשגיח על הילד, לדאוג לחינוך, לכלכלה ולמזון, לענייני הבריאות לרווחה פיזית ולרווחה נפשית, לדאוג לנכסיו, להכשיר אותו לחיים בוגרים, לפעול  לטובתו בכל המישורים ולקבל החלטות המיטיבות עמו כפי שעושים הורים מסורים לידיהם.

מינוי אפוטרופוס לקטין – שני דברים שכדאי לדעת

לאור כניסתו לתוקף של התיקון לחוק הכשרות המשפטית רשאים הורי הקטין להיערך מראש ליום שבו הם לא יוכלו לדאוג לילד. לשם כך, עליהם לחתום על מסמך הבעת רצון ולתת הנחיות מקדימות לאפוטרופוס שימונה כדי להבטיח את טובת הילד.

בית המשפט ימנה אפוטרופוס על סמך חוות דעת של מומחה ובהתאם לתסקיר של עובד סוציאלי. מאחר ובית המשפט אינו מכיר את הקטין ואינו יודע מהי טובתו של הילד, הוא ייתן  משקל רב לתסקיר ולחוות הדעת של המומחה, אלא אם יהיו סיבות בעלות משקל שישכנעו אותו לסטות מהחלטתו.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp