צו ירושה הנו מסמך משפטי אשר ניתן לאחר מותו של אדם אשר לא הותיר אחריו צוואה. רק לאחר קבלתו, יוכלו היורשים לפנות לגורמים השונים ולרשום את הרכוש אשר ירשו על שמם. כיצד מקבלים צו ירושה? מהו ההליך הנדרש לשם מימושו ומהו ההבדל בין צו ירושה לבין צו קיום צוואה.
כיצד מקבלים צו ירושה
קבלת הצו כרוכה בהגשת בקשה לאחד משני גורמים: הרשם לענייני ירושה או בית הדין הרבני. את הבקשה לרשם רשאי להגיש מיוזמתו כל אחד מן היורשים, אולם כדי לפנות בעניין זה אל בית הדין הרבני, יש צורך בהסכמתם של כל היורשים. לרוב, נהוג להגיש את הבקשה לרשם לענייני ירושה. בה יש לפרט את זהות היורשים ואת חלקו של כל אחד מהם בעזבון, בהתאם למפתח הירושה שבחוק. כן, יש לצרף לבקשה את המסמכים המתאימים, בראשם תעודת פטירה כמובן.
ככל שהבקשה הוגשה כהלכה, תפורסם הודעה בעיתון על מנת לאפשר הגשת התנגדויות. אם הוגשה התנגדות, יעבור התיק לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, אשר יזמין את הצדדים לדיון בהתנגדות ויכריע בה. לא הוגשו התנגדויות, הרשם ינפיק את הצו והיורשים יוכלו לפעול לצורך מימוש צו ירושה. האם כדאי להסתייע בעורך דין בעניין זה? התשובה היא בחיוב. אמנם, כל יורש רשאי להגיש את הבקשה בעצמו, אך ללא ידע וניסיון בתחום, סבירות גדולה כי תעשנה טעויות בכתיבת הבקשה. אז, היא תוחזר ליורש לצורך תיקונה וחלוקת העזבון בין היורשים תתעכב.
מימוש צו ירושה
לאחר שהיורשים קיבלו את צו הירושה מהרשם לענייני ירושה או מבית הדין הרבני, הם רשאים לפנות לכל הגורמים המחזיקים בנכסיו של המנוח ולממש את זכאותם לקבל אותם. מדובר בדרך כלל בגופים כמו בנקים, לשכת המקרקעין, חברות ביטוח המחזיקות בקרנות הפנסיה, קופות גמל ועוד. על היורשים להציג בפני כל אחד מאלו את צו הירושה שקיבלו וכך, יועבר הרכוש על שמם, על פי חלקו של כל אחד מהם בעזבון, כפי שמצוין בתוך הצו.
רבים שואלים האם אותם גורמים שהזכרנו לעיל מחויבים לאפשר ליורשים לממש את זכותם בעזבון או שמא הם יכולים לסרב להם? ובכן, צו ירושה הוא בעל מעמד של פסק דין ולכן, אין הדבר נתון לשיקול דעתם של הגורמים המחזיקים בנכסי המנוח. משהוצג בפניהם צו ירושה חתום ובו מצוינים בברור פרטי היורשים וחלקם בעזבון, עליהם להעביר את נכסי הנפטר לידי היורשים, הכל בהתאם לפרטים המופיעים בצו.
מהו ההבדל בין צו ירושה לבין צו קיום צוואה?
מטרתם של שני הצווים הללו היא זהה: חלוקת העזבון בין היורשים. ההבדל הוא בנסיבות בהן נידרש לכל סוג של צו. כאמור בפתח הדברים, צו ירושה נדרש כאשר אדם הלך לעולמו ללא צוואה. לעומת זאת, כאשר נערכה צוואה והיא תקפה, על היורשים יהיה לקבל צו קיום צוואה. ישנם מקרים בהם יהיה צורך בשני הצווים גם יחד.
זאת במצב שבו המנוח ערך צוואה אך לא כלל בה את כל רכושו. אז, מימוש העזבון כולו דורש את שני הצווים. צו קיום צוואה יינתן בעבור הרכוש שנכלל בה ואילו צו ירושה יינתן בעבור הנכסים שהיו בבעלות המנוח, אך לא נכללו בצוואה. הליך קבלת שני הצווים הוא דומה, כאשר גם במקרה של הוצאת צו קיום צוואה, רצוי לשכור את שירותיו של עורך דין לטיפול מקצועי ויעיל בבקשה.
עורך דין ירושה בתל אביב אלעד בן מתמחה בכל ההליכים המשפטיים הנוגעים לתחום הירושה, לרבות הגשת בקשה לצו ירושה וצו קיום צוואה, ייצוג בהתנגדויות, עריכת צוואה ועוד.