מה חשוב לדעת על אפוטרופסות?

אפוטרופסות הוא אחד הנושאים הרגישים והמורכבים יותר בתחום המשפט. הסיבה לכך היא כי במסגרתו אנו פונים לבית המשפט ומבקשים לשלול את עצמאותו של אדם אחר, קרוב לנו, שאינו יכול עוד לטפל בענייניו ומבקשים למנות לו אדם אחראי, אפוטרופוס שיקבל החלטות עבורו. במאמר זזה ריכזנו עבורכם מה חשוב לדעת על אפוטרופסות.

 

מה זה בעצם אפוטרופסות?

מוסד האפוטרופסות מעניק הגנה לכל אדם אשר אינו מסוגל לקבל החלטות עבור עצמו ולנהל את ענייניו. הוא עושה כן על ידי מינוי אדם אחר או מספר אנשים אשר ישמשו כאפוטרופוס. המינוי נעשה על ידי בית המשפט הקובע האם יש צורך באפוטרופוס לעניינים מסוימים או אפוטרופוס כללי, האם יהיה זה מינוי זמני או קבוע ומה יהיה היקף סמכויותיו של האפוטרופוס. הכל בהתאם לנסיבות המקרה ובראשן, מצבו השכלי, הנפשי והפיזי של החסוי, שהוא השם המשפטי של אותו אדם הזקוק לאפוטרופוס.

ישנם שני סוגים של אפוטרופסות, לגוף ולרכוש וכשמם: אפוטרופוס לגוף יקבל החלטות הנוגעות לבריאותו של החסוי, לרבות מי יהיו הרופאים שיטפלו בו ואיזה הליכים רפואיים יעבור, אלו תרופות יקבל וכיו"ב. אפוטרופוס לרכוש ינהל את ענייניו הכספיים של החסוי, יעביר תשלומי חובה עבורו, יבצע עסקאות בנכסיו ועוד. יודגש, כי האפוטרופוס חייב לפעול תמיד לטובת החסוי, לנהוג בתום לב וללא ניגוד עניינים. כדי להבטיח זאת,  נתונים האפוטרופוסים לפיקוח של בית משפט, מחויבים לקבל את אישורו הנפרד לחלק מפעולותיהם ומחויבים בהגשת דוחות תקופתיים.  

למי ימונה אפוטרופוס?

החוק מאפשר מינוי אפוטרופוס עבור אדם שנמנה על אחד מאלו: קטין, כלומר מי שהנו מתחת לגיל 18 ללא הורים, או שהוריו הוכרזו כפסולי דין או שנקבע כי אינם יכולים למלא את חובותיהם כהורים, מי שהוכרז על ידי בית משפט כפסול דין, אדם בגיר בעל צרכים מיוחדים, קשיש או אדם המאושפז בבית חולים, אשר אינם מסוגלים לדאוג לעניינם. מינוי אפוטרופוס נעשה בעקבות בקשה שהוגשה לבית המשפט, בה יש לפרט מהן הסיבות בגינן סבור המבקש כי יש צורך למנות לאותו אדם אפוטרופוס.

בית המשפט ייעתר לבקשה אם מצא כי זכויותיו וצרכיו של החסוי יפגעו ללא מינוי אפוטרופוס ואין אמצעי אחר שיכול להגשים את מטרות המינוי. כן, גם לאחר שקבע כי יש מקום למינוי, יפעל בית המשפט לצמצמם עד כמה שניתן את הפגיעה בעצמאותו ובחירותו של החסוי. כך, יכול הוא למשל להגביל את סמכויותיו של האפוטרופוס, להותיר מקום להבעת עמדתו של החסוי בעניינים מסוימים ועוד.

כלים משפטיים נוספים

מה קורה במצב שבו אדם זקוק לסיוע יומיומי, אך עודנו כשיר משפטית? אז, אין כל הצדקה למינוי אפוטרופוס. תחת זאת, יוכל אותו אדם להגיש לבית המשפט בקשה למינוי תומך החלטות אשר יעניק לו ליווי וסיוע ביישום החלטותיו וביצוען. זוהי חלופה מצוינת למוסד האפוטרופסות, כאשר אדם סובל מקשיים מסוימים, אך הוא שקול וצלול, מבין את סביבתו ועל כן אין בהם כדי לשלול את כשירותו המשפטית. נדגיש, כי התומך אינו מחליף את שיקול הדעת של הנתמך, אלא אך ורק מסייע לו. חלופה נוספת למינוי אפוטרופוס היא ייפוי כח מתמשך, במסגרתו ממנה מייפה הכח אדם אחר, או מספר אנשים לטפל בענייניו, כאשר הוא לא יוכל לעשות כן. כלומר, זהו מינוי עתידי המבטיח כי יהיה מי שידאג למייפה הכח בעת הצורך אך אינו נוטל ממנו היום, בהווה, את ניהול חייו.

לסיכום, במאמר זה הצגנו מה חשוב לדעת על אפוטרופסות. אם הנכם סבורים כי בן משפחה שלכם זקוק לאפוטרופוס, משרד עורך דין בתל אביב אלעד בן, המתמחה בתחום זה שנים רבות, בעל ידע וניסיון רב, ישמח ללוות אתכם בהליך זה ולדאוג כי תקבלו את הטיפול המשפטי והאישי הטוב ביותר.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp