כאשר אדם הלך לעולמו והותיר אחריו צוואה, יש לפנות לרשם לענייני ירושה לצורך אישור צוואה. הדבר מתבצע באמצעות הגשת בקשה לצו קיום צוואה. רק לאחר קבלתו, יוכלו היורשים לחלק את הרכוש ביניהם ולרשום אותו על שמם.
מהו אישור צוואה?
כולנו יודעים את חשיבותה של הצוואה, באמצעותה נקבע מי יהיו היורשים של הרכוש שצברנו לאורך חיינו וכך נוכל לדאוג לביטחון הכלכלי של הקרובים לנו ביותר. לאחר שאדם נפטר, יש לקבל אישור צוואה, בכדי שניתן יהיה לחלק בפועל את העזבון בין היורשים. לשם כך, יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה אל הרשם לענייני ירושה. כאשר מצא הוא כי הבקשה תקינה ולא הוגשו התנגדויות לצוואה, יעניק הרשם את הצו כאמור. צו זה נותן תוקף משפטי לצוואה ומאפשר את חלוקת הרכוש. אז יוכלו היורשים לפנות לגורמים השונים כגון בנקים, הטאבו וכדומה, לצורך רישום הנכסים שירשו על שמם.
בקשה למתן צו קיום צוואה
צו זה נדרש כאמור ליורשים, על מנת שיוכלו לחלק ביניהם את העזבון. לצורך קבלתו, יש להגיש בקשה בכתב לרשם לענייני ירושה ולצרף לה את המסמכים הרלוונטיים, כגון: תעודת פטירה, עותק מן הצוואה ואם עורך דין הוא זה המטפל בבקשה, יש לצרף גם ייפוי כח המסמיך אותו לכך. נציין, כי מלבד כל אחד מן היורשים, זכאי להגיש את הבקשה כל אדם אחר אשר יש לו עניין בחלוקת העזבון בין היורשים. אחת הדוגמאות לכך הוא נושה של אחד מן היורשים, אשר לו אינטרס מובהק כי היורש יקבל את חלקו בעזבון ואז הוא יוכל לקבל את כספו מהירושה.
התנגדות לצוואה
כאמור לעיל, הרשם לענייני ירושה ייעתר לבקשה למתן צו קיום צוואה, ככל שהבקשה תקינה כלומר, כי לא חסרים בה מסמכים ופרטים ובתנאי כי לא הוגשו התנגדויות לצוואה. למה אנו מתכוונים? לכל אדם נתונה הזכות לטעון כי הצוואה בגינה מתבקש הצו, אינה תקפה ויש לפסול אותה. הדרך לעשות כן, היא להגיש התנגדות למתן הצו. הרשם לענייני ירושה אינו מוסמך לדון בדבר ועל כן יעביר את הטיפול בבקשה אל בית המשפט לענייני משפחה. המבקש ינסה לשכנע את בית המשפט באמצעות ראיות שונות, כי נפל פגם מהותי בצוואה הדורש את פסילתה ואילו היורשים המבקשים לקיים את הצוואה, ינסו לסתור את טענותיו.
צו ירושה
במקרים בהם אדם הלך לעולמו מבלי שערך צוואה, או כאשר התנגדות לצוואה התקבלה ובית המשפט פסל אותה, עזבונו של אדם יחולק על פי סדר הירושה שבחוק. על מנת שניתן יהיה לחלק את הרכוש הלכה למעשה, יש צורך בקבלת צו ירושה. מהותו של הצו הזה דומה מאוד לצו קיום צוואה, שניהם נועדו להעניק גושפנקא משפטית להליך חלוקת רכוש בין יורשים. את הבקשה למתן צו ירושה ניתן להגיש אל הרשם לענייני ירושה, או אל בית הדין הרבני. מרבית הבקשות מוגשות לרשם, בין היתר משום שהליך הגשת הבקשה נעשה כולו באופן מקוון ואילו ברבנות יש צורך להתייצב לדיון.
אישור צוואה – האם צריך עורך דין?
מבחינת החוק היבש, היורשים יכולים להגיש באופן עצמאי את הבקשה של אישור צוואה, דהיינו, בקשה לקבל צו קיום צוואה. אולם, מדובר אחרי הכל, בפרוצדורה משפטית ובירוקרטית. משכך, באופן טבעי, כאשר הטיפול נעשה באמצעות עורך דין, הוא יעיל ומהיר יותר. המציאות מלמדת, כי כאשר יורש ללא ידע משפטי מגיש בקשה זו באופן עצמאי, לא פעם חוזרת הבקשה בחזרה אליו, משום שחסרים בה פרטים או מסמכים. למותר לציין, כי הדבר מעכב מאוד את הטיפול בבקשה ועד אשר זה לא יסתיים, לא יוכלו היורשים לחלק את העזבון ביניהם. עורך הדין אלעד בן, הנו מומחה בתחום הצוואות והירושות ומטפל מדי יום בבקשות לקבלת צו קיום צוואה, באופן מקצועי ויעיל.