כאשר ברצוננו לערוך צוואה, עולות לא מעט שאלות והתלבטויות. אחת מהן היא האם לערוך צוואה אישית רגילה או צוואה הדדית יחד עם בן או בת הזוג. חשוב לדעת כי יש שוני מהותי בין שני סוגי צוואות ועל כן, חשוב להכירו לפני שמקבלים החלטה. מהו ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית? על כך במאמר שלפניכם.
ירושה על פי דין או על פי צוואה
לפני שנסביר מהו ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית, חשוב שנבין את הבסיס של דיני הירושה. על פי החוק, רכושו של אדם שנפטר עובר לבן או לבת הזוג שלו ולילדיו בחלוקה הבאה: הפרטנר/ית מקבל את כל המטלטלין ומחצית מיתר הרכוש של המנוח ואילו הילדים מקבלים את החצי השני של העזבון בחלקים שווים. הסדר זה כפי שתיארנו לעיל נקרא ירושה על פי דין והוא ברירת המחדל. החוק מאפשר לנו להתנות על הסדר זה על ידי עריכת צוואה. באמצעותה, כל אחד מאיתנו יכול לבחור באופן אישי אל מי יעבור רכושו לאחר מותו ואיזה חלק יקבל כל יורש ברכוש. הסדר זה נקרא ירושה על פי צוואה.
סוגי צוואות
דיני הירושה יצרו שני סוגים של צוואות, צוואה רגילה המתחלקת ל-4 סוגים שונים וצוואה הדדית (קראו עוד איך מתחלקת ירושה). להלן ארבעת הסוגים של צוואה רגילה: המוכרת והנפוצה ביותר היא צוואה בעדים, המחייבת את נוכחותם של שני עדים במועד עריכת הצוואה, המאשרים את זהותו וחתימתו של המצווה על המסמך. הסוג השני הוא צוואה בפני רשות הנקראת גם צוואה נוטריונית, משום שלרוב היא מתבצעת אצל הנוטריון. צוואה בכתב יד נעשית כולה בכתב ידו של המצווה והסוג הרביעי והאחרון הוא צוואה בעל פה, הנאמרת על ערש דווי בפני עדים. המשותף לכל הצוואות שהזכרנו לעיל הוא כי הן צוואות אישיות, אותן עורך המוריש באופן אישי. צוואה הדדית, לעומת זאת היא צוואה של בני זוג במשותף.
מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית?
ישנו שוני מהותי בין שני סוגי הצוואות הללו, נציג להלן את ההבדלים הבולטים ביותר:
- מי עורך הצוואה: בצוואה רגילה המוריש עורך את הצוואה על פי רצונו בלבד. לעומת זאת, צוואה הדדית נערכת על ידי בני זוג ביחד, כך שנדרשת הסכמה מלאה של שניהם.
- אפשרות הביטול: כאשר אדם עורך צוואה אישית, יוכל לבטלה בכל עת. במקרה של צוואה הדדית, ניתן לבטל כל עוד שני בני הזוג בחיים. אם אחד מהם הלך לעולמו, בן הזוג שנותר בחיים יצטרך לוותר על חלקו בירושה כדי לבטל על הצוואה.
- שינוי הצוואה: אדם שעורך צוואה רגילה, יוכל לשנות אותה בכל עת על פי רצונו. אולם כל שינוי בצוואה הדדית דורש את הסכמת שני בני הזוג ואם הם אינם מסכימים יצטרכו לבטל את הצוואה.
פנייה לעורך דין לענייני ירושה
אם כן אנו מבינים כי עזבונו של אדם שנפטר יעבור ליורשים על פי דין, כפי שכתוב בחוק, או ליורשים על פי צוואתו, אם ערך כזו במהלך חייו. אם בחרנו בעריכת צוואה, עלינו להחליט על סוג הצוואה, כאשר קיימת אפשרות לערוך צוואה רגילה או צוואה הדדית ועמדנו על ההבדלים העיקריים בין השתיים. אם זה נשמע לכם מורכב, אתם צודקים. עריכת צוואה היא פעולה משפטית בעלת היבטים רבים. על כן, חשוב כל כך לפנות לעורך דין לענייני ירושה בעניין זה לצורך עריכת צוואה. עורך דין אלעד בן, מתמחה בדיני ירושה ועוסק באופן בלעדי בתחום זה שנים רבות. במסגרת עבודתו ערך צוואות רבות, על כל סוגיהן ויוכל לייעץ לכם בדבר סוג הצוואה הנכון לכם ולנסח עבורכם מסמך המשקף במדויק את רצונכם בעניין זה.