עריכת צוואה הוא צעד הנודע להבטיח כי לאחר מותנו, רכושנו יעבור למי שאנו רוצים בכך. במסגרתה, אנו מחלקים את הרכוש שלנו ליורשים שבחרנו ומגדירים את חלקו של כל אחד מהם ברכוש. בבואנו לערוך צוואה, ישנם היבטים שונים שעלינו לקחת בחשבון: ההיבט הרגשי, ההיבט הכלכלי וההיבט המשפטי.
ההיבט הרגשי
נהוג לחשוב כי ההיבטים בעריכת צוואה הם בעיקר כלכליים. אלו חשובים מאוד ומיד נעמוד עליהם, אולם למעשה יש בצעד זה פן רגשי עמוק מאוד ומדוע? כולנו עושים את הקשר שבין כסף לאהבה. לכן, כאשר אנו בוחרים ביורש מסוים על פני אחר, או מחליטים לתת חלק גדול יותר בירושה ליורש מסוים על פני האחרים, אותו אדם שמרגיש מקופח, יפרש זאת כחוסר אהבה או אכפתיות. מלבד פגיעה בקשר שלנו עמו, הדבר יכול ליצור גם סכסוך בינו לבין יתר בני המשפחה אשר עתה הוא רואה בהם כמועדפים.
האם זה אומר כי עלינו לכלול מישהו בצוואתנו רק כדי שלא נפגע ברגשותיו? או אולי עלינו להורות על חלוקה שווה בין היורשים כאשר אין זה הרצון שלנו? מובן שלא. יחד עם זאת, כדי לשמור על שלמות המשפחה, כדאי להיות מודעים להשלכות הרגשיות והמשפחתיות של עריכת צוואה ולחשוב על דרך נכונה להתמודד עמן. למשל, לקיים שיחה מקדמית עם בני המשפחה בדבר הכוונה לערוך צוואה ולהסביר את השיקולים שעומדים מאחורי הבחירות שלנו.
ההיבט הכלכלי
עריכת צוואה נועדה כמובן לדאוג לעתידם הכלכלי של הקרובים לנו. אולם, אין די בכך כי אנו מורשים את רכושנו ליורשים ובבואנו לערוך צוואה, עלינו לוודא כי אנו עושים את המיטב עבורם במובן זה. נמחיש זאת באמצעות הדוגמא הבאה: בבעלותנו שתי דירות מגורים. אם אנו מורישים את שתי הדירות בצוואה, אנו מונעים מן היורשים ליהנות מפטור של תשלום מס שבח בעת מכירת הדירה שהורשנו להם. ומדוע? משום שהחוק בישראל מאפשר ליורש המוכר דירה שהתקבלה בירושה, לקבל פטור ממס שבח אך בתנאי כי במותו, היה המוריש בעליה של דירת מגורים אחת.
בשל העלות הגבוהה של מס שבח, מדובר אפוא בשיקול כלכלי מהותי. כאשר אנו מודעים להיבט הזה, ייתכן כי נבחר למשל למכור את אחת הדירות ולהיוותר בעלים של דירת מגורים אחת. אותה נוריש לאחד היורשים, אשר יוכל אפוא ליהנות מפטור ממס שבח בעתיד ואילו היורש האחר, יקבל את הרווח ממכירת הדירה השנייה שהייתה בבעלותנו.
ההיבט המשפטי
הצוואה היא קודם כל מסמך משפטי ומשום כך, חשוב כל כך שלא לערוך צוואה ללא קבלת ליווי משפטי מקצועי. נמנה כמה מן הסיבות המרכזיות לכך:
- פסילת הצוואה: כאשר הצוואה לא נערכה על פי הכללים שבחוק או כאשר אינה מנוסחת בברור או בפירוט מספק, היא עלולה להיפסל. מטבע הדברים כאשר עורך דין מומחה מנסח את הצוואה, לא יהיו כשלים שכאלו.
- קבלת צו קיום צוואה: כדי לחלק את העזבון בין היורשים, יש צורך בקבלת צו קיום צוואה. עורך הדין יוכל לטפל בכך עבור היורשים ולאפשר להם לחלק את הירושה ביניהם בהקדם.
- הסכם בין יורשים: לעיתים עולה הצורך לשנות את אופן חלוקת העזבון בין היורשים, אם בשל אי כדאיות כלכלית ואם בשל מחלוקת בין היורשים. אז, עורך הדין יוכל לערוך הסכם מסודר אשר יבטיח את זכויותיהם.
עורך הדין אלעד בן הנו מומחה בדיני צוואות וירושות. בעת עריכת צוואה, מעניק הוא ללקוח ייעוץ משפטי מלא ומקיף בכל ההיבטים הרלוונטיים ודואג לכך כי הצוואה תתאים לצרכיו ורצונותיו באופן האופטימאלי.