שותפות היא פעולה קניינית שבה שני שותפים, או יותר, נהנים מזכויות כלשהן בנכס. כאשר מפרקים את השותפות יש צורך בהסדרה של הזכויות הקנייניות של כל שותף בהתאם לחוק.
זכות הפירוק היא זכות בסיסית המעוגנת בחוק המקרקעין. מערכת המשפט בישראל רואה בפירוק השותפות "עקרון על", ולכן כל שותף במקרקעין זכאי לדרוש את פירוק השותפות בכל רגע נתון, גם אם בבעלותו רק אחוז קטן מהזכויות בשותפות.
פירוק שיתוף – מושגים שחשוב להכיר
חוק המקרקעין זהו חוק אשר חוקק בשנת 1969 והוא מסדיר את הזכויות בנכסים. החוק מסדיר את המשפט האזרחי בענייני מקרקעין כמו מבנים, שטחים, נכסים ועוד. בין הדברים שאותם מסדר חוק המקרקעין הוא תחום השיתוף ופירוק השיתוף.
הסכם שיתוף זוהי פעולה קניינית שבה מספר אנשים, משני אנשים ומעלה, מחזיקים ביחד בזכויות קנייניות בנכס. כדי להבטיח את קיום השיתוף יש לעשות הסכם שיתוף.
הסכם השיתוף כפי שהוא בא לידי ביטוי בחוק המקרקעין כולל מספר פרמטרים כמו הזכויות הניתנות לכל שותף בנכס, הגדרות טכניות באשר לנכס, הסדרת ההתנהגות של כל השותפים בנכס, כמו למשל זכויות שימוש ועוד, וזכויות עתידיות בנכס כמו למשל פירוק השותפות בעתיד, הכנסת שותפים חדשים ועוד.
איך מתבצע פירוק השותפות?
פירוק השותפות יכולה להתבצע במספר דרכים:
- השותף המעוניין בפירוק יכול למכור את החלק שלו לאחד השותפים או לחלק את החלק שלו לשותפים הקיימים.
- השותף המעוניין בפירוק רשאי למכור את החלק שלו לאדם חיצוני בכפוף להסכמת שאר השותפים ובהתאם להסכם השיתוף שעליו חתמו כל השותפים.
- כל השותפים יכולים למכור את הנכס המשותף ולחלק ביניהם את התמורה שהתקבלה מעסקת המכירה.
כאשר פירוק השותפות מתבצע בהסכמה, ההליך יהיה קל, פשוט ומהיר, אך כאשר אין הסכמה בין השותפים, המצב מורכב יותר.
כאשר אין הסכמה בין השותפים על הפירוק או על דרך הפירוק הם יגישו בקשה לבית המשפט ויבקשו ממנו להכריע בנושא. ברוב המקרים בית המשפט יעודד את פירוק השותפות מאחר והחוק מכיר בזכותו של כל שותף לפרק את השותפות בכל רגע נתון, גם אם בבעלותו יש רק אחוז אחד בלבד מהזכויות. וחשוב לדעת, במצבים אלו אין תחולה להתיישנות.
במקרים שבהם מתרשם בית המשפט כי הבקשה לפירוק השותפות נעשית שלא בתום לב וברצון כנה לפירוק השותפות כמו למשל מתוך כוונה להפעיל לחץ על השותפים, לשם עשיית רווח לא הוגן, מתוך רגשות נקם ועוד, הוא לא ידון בבקשה. ולכן, כאשר בין השותפים עולה החשד כי הפירוק אינו נעשה בתום לב, הם רשאים להגיש בקשה למניעת הפירוק לבית המשפט ולצרף את הראיות המוכיחות את הטענה שלהם באשר לחוסר תום לב.
בני זוג נחשבים לפי החוק לשותפים בהחזקת נכס (עוד על פירוק שותפות בנכס) והם נכללים תחת ההגדרה של חוק המקרקעין והם רשאים לדרוש את פירוק השותפות בכלל רגע נתון. כאשר בני הזוג רוצים לפרק את מערכת היחסים ביניהם בעת פרידה או גירושין, הם צריכים לבצע פירוק שותפות בנכסים שלהם. אם אחד מבני הזוג ירצה למכור את חלקו לבן הזוג השני יש זכות קדימה. הצד שמעוניין למכור צריך להציע לבן הזוג השני לרכוש אתת הנכס לפני שהוא מציע אותו לאנשים אחרים. זכות הקדימה של בן הזוג קיימת במשך שנתיים מיום הפירוד.
לסיכום, שותפות היא התאגדות עסקית נפוצה. כאשר מעוניינים לפרק את השותפות יש לעשות זאת בחוכמה, מתוך ביצוע שלבי הפירוק בהתאם לחוק ומתוך דגש על חלוקת הזכויות באופן שווה בין השותפים. כדי לבצע את פירוק השותפות בדרך חוקית ובהצלחה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום פירוק שיתוף.