ירושה שלילית

המונח ירושה מתקשר לנו מטבע הדברים לנכס שאנו מקבלים, למשל, כסף או דירה. אולם לא אחת קורה כי לצד נכסיו של אדם שנפטר, הוא הותיר אחריו גם חובות. אז, העזבון מקבל, בנוסף לזכויות גם ירושה שלילית. האם פירוש הדבר כי יורשים יהיו מחויבים לשלם את חובותיו של המנוח? בכך יעסוק המאמר שלפניכם.

מהי ירושה שלילית?

כל אחד מאיתנו רוצה לדאוג לעתיד הקרובים לו וזהו ללא ספק אחד התמריצים לעבוד, להצליח, ולצבור נכסים. כך, כאשר נעבור לעולם הבא, נוכל להותיר ירושה לבני המשפחה שלנו ולהעניק להם בסיס כלכלי טוב יותר. אולם, לצד הזכויות אשר אדם צובר בחייו, לעיתים קרובות, ישנם גם חובות. למשל, הלוואות אשר נטל שלא הוחזרו לבנק, תשלומי ארנונה, מים וחשמל שלא שולמו, חשבונות סלולאר שלא נפרעו ועוד. בעת מותו של המנוח, חובותיו הופכים לחלק מהעזבון וזה מה שנקרא ירושה שלילית. עתה עולה השאלה האם ניתן להטיל אחריות לחובות המנוח על היורשים.

האם היורשים חייבים בחובותיו של המנוח?

הכלל הוא כי ניתן לחייב יורשים בחובות הנפטר, אולם עד חלקם בעזבון, כלומר, כי לא ניתן לתבוע מיורש לשלם את החובות מכספו הפרטי. עם זאת, נדגיש, כי למרות האחריות המוגבלת של היורשים לחובות המוריש, הרי שאלו יכולים להגיע לסכומי עתק ולא להותיר דבר ליורשים מהעזבון. לכן, אם הנכם מודעים לכך כי המנוח הותיר אחריו חובות, אל תפעלו לפני שהנכם מתייעצים עם עורך דין לדיני ירושה. כך למשל, כל עוד לא קיבלתם צו קיום צוואה או צו ירושה, הרי שלא ירשתם את החובות ואתם מוגנים מפני הנושים. אז, יוכל עורך הדין לפעול מול הנושים, להגיע עמם להסדר אשר יקטין באופן משמעותי מאוד את גובה החובות ויותיר לכם זכויות ונכסים מהעזבון.

הקטנת החוב בשל התנהלות הנושים

המנוח הותיר אחריו חובות ארנונה ועוד בחייו, פתחה נגדו הרשות המקומית תיק בהוצאה לפועל. אולם, במשך תקופה ארוכה, לא נקטה הרשות בהליכי גבייה נגד החייב והחוב הגיע לסכומים גבוהים בעקבות ריביות שצבר. לאחר פטירתו של החייב, הגישה הרשות המקומית תביעה נגד היורשים ודרשה לקבל מהם את מלוא סכום החוב, כולל הריביות שנצברו. אולם, לאור העובדה כי לא פעלה לגביית החוב לאורך השנים ונטלה לו לתפוח, העמיד בית המשפט את החוב על הקרן בלבד ורק אותו חויבו היורשים לשלם מן העזבון. כלומר, להתנהלות הנושים יש משמעות רבה מאוד ועל כן חשוב כל כך כי היורשים יקבלו ייעוץ משפטי, אשר יבחן נקודה זו ויביא להקטנה ניכרת של החוב.

זכויות הנושים

עד כה עסקנו בזכויות היורשים ועמדנו על כך כי ניתן לצמצם מאוד את החבות שלהם בחובות המוריש. בד בבד חשוב לדעת כי גם לנושים יש את הזכות לקבל את כספם בחזרה וזו אינה מתבטלת עם מותו של החייב. כאמור מעלה, ההמלצה ליורשים היא לא לפעול להוצאת צו קיום צוואה או צו ירושה אלא לאחר היוועצות עם עורך דין,  היות שכל עוד לא ניתן צו זה, העזבון אינו בבעלותם והנושים לא יוכלו לפעול נגדם. אולם, שימו לב כי החוק מעניק גם לנושים את  הזכות להגיש בקשה להוצאת הצווים הללו, אשר תפתח עבורם את הדלת לתבוע את היורשים ולדרוש מהם לפרוע את חובות הנפטר מן העזבון.

ירשתם חובות? חייבים לכם כסף? פנו לייעוץ משפטי

כאשר אדם הולך לעולמו והוא הותיר אחריו חובות, אלו עוברים ליורשיו, המחויבים על פי החוק היבש בפרעונם עד לגובה העזבון. לא פעם, מדובר בחובות גבוהים המרוקנים את העזבון כולו ולא מותירים ליורשים כל ירושה. אולם, טיפול משפטי מקצועי של עורך דין המתמחה בדיני ירושה, יכול לצמצם מאוד את סכום החוב ולהותיר ליורשים חלק ניכר מהעזבון. מהצד השני של המתרס, בעת ייצוג נושים, יפעל עורך הדין לקבל פרעון מלא של החובות מהיורשים.

משרדו של עורך דין אלעד בן, המתמחה בתחום ירושה וצוואות, מייצג הן יורשים והן נושים בסוגיה זו ופועל, בכל תיק בו הוא מטפל, לקבלת התוצאה האופטימאלית לשביעות רצון הלקוח.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp