לאחר שאדם הלך לעולמו עוברים נכסיו, הזכויות והחובות, ליורשים. החוק מכיר בשתי דרכים שלפיהן נקבע מי הן יורשים חוקיים של הנפטר, ירושה על פי דין וירושה על פי צוואה.
ירושה על פי דין היא הדרך שבה יורשים את נכסי המנוח כאשר הוא לא הורה מה יעשה בירושתו בדרך של כתיבת צוואה. סעיף עשר לחוק הירושה קובע את כללי הירושה על פי דין.
צוואה – היא מסמך חוקי שבו אדם מורה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. הצוואה תקבל תוקף מחייב רק אם היא נכתבה באחת הדרכים הכתובות בחוק ובתנאי שלא נפל בה פגם שאין אפשרות לתקן אותו.
יורשים חוקיים – ירושה על פי צוואה
ירושה על פי צוואה אינה מחייבת שתהיה זיקה משפחתית בין הנפטר ליורשים. הנפטר יכול להוריש את עזבונו לכל מי שהוא מעוניין, גם לתאגיד ואפילו לבעלי חיים.
העברת הנכסים ליורשים אינה נעשית באופן אוטומטי, אלא מחייבת הגשה של צו ירושה או צו קיום ירושה.
יש מקרים שבהם החוק אינו מאפשר ליורשים לרשת את עזבונו של הנפטר, גם אם הוא נזכר בצוואה. החוק אינו מאפשר לאדם אשר לקח חלק פעיל בכתיבת הצוואה או שהיה עד לעריכתה, לאדם אשר הורשע בפלילים בשל מעורבות בגרימת מותו של הנפטר או לכל מי שהורשע בקשר למעשה אסור הנוגע לצוואה כמו העלמת הצוואה, זיוף ועוד לרשת את עזבונו של הנפטר.
סעיף 33 לחוק הירושה קובע כי צוואה שאין אפשרות להבין את משמעותה, את זהות הזוכה באופן ברור, תהיה צואה בטלה ועזבון המנוח יועבר ליורשיו בהתאם לדין הירושה.
יורשים חוקיים – ירושה על פי חוק הירושה
חוק הירושה קובע מיהם יורשיו של המנוח בהתאם לקרבה המשפחתית.
- עזבונו של הנפטר שהותיר אחריו בן זוג וילדים מתחלק באופן שווה בין בני הזוג וילדיהם.
בן או בת הזוג של המוריש הם בני זוג שהיו נשואים במועד הפטירה זה לזו או ידועים בציבור שקיימו משק בית משותף ובלבד שלא היו נשואים לבן זוג אחר בעת פטירת המוריש.
- כאשר המוריש לא הותיר אחריו ילדים מתחלק עזבונו באופן שווה בין בן הזוג לבין הורי הנפטר.
- כאשר הנפטר הותיר אחריו זוג אך לא הותיר הורים, אלא רק אחים, עזבונו יחולק בדרך הבאה: שני שליש מסך העיזבון יירש בן הזוג והשליש הנותר יחולק באופן שווה בין אחי הנפטר.
- בן הזוג יירש את כל העיזבון כאשר הנפטר לא הותיר אחריו ילדים, הורים או אחים.
- כאשר הנפטר לא הותיר אחריו בן זוג , אך הותיר ילדים, ילדיו יירשו את כל העיזבון.
- כאשר הנפטר לא הותיר אחריו בן או בת זוג ולא היו לו ילדים , הורי הנפטר, אחיו ואחיותיו מתחלקים בעיזבון.
- כאשר אחד מבניו של המוריש הלך לעולמו לפני אביו, ילדיו, נכדי הנפטר, יהיו זכאים לרשת את החלק של אביהם.
- בן מאומץ יורש את ירושת הוריו וכן גם צאצאיו. אולם הוריו הביולוגים של הבן המאומץ וצאצאיהם אינם יורשים את ירושת המאמץ.
יורשים חוקיים – 4 דברים שחשוב לדעת
- בכל מצב וללא קשר לשאלה אילו קרובי משפחה הותיר המוריש, בן הזוג של הנפטר יורש את המיטלטלין השייכים למשק הבית כמו ריהוט, מכשירי חשמל, וכל חפץ ששימש את בני הזוג לניהול משק הבית כולל המכונית.
- ילדי הנפטר כוללים גם את מי שנולד שלוש מאות יום לאחר פטירת המוריש וגם ילדים מחוץ לנישואין.
- כאשר הנפטר לא הותיר אחריו צוואה ואין לו יורשים על פי דין, המדינה היא זו שתירש אותו. עיזבון המנוח שירשה המדינה יוקדש למטרת בריאות, חינוך, מדע וסעד.
- שר האוצר רשאי להעניק חלק מהעיזבון לאדם או תאגיד שהנפטר תמך בהם כלכלית בפרק הזמן הסמוך לפטירתו.