עזבון הוא המונח המשפטי לכלל רכושו של אדם שנפטר, כאשר זה יעבור ליורשיו. זהות היורשים וחלקו של כל אחד מהם בעזבון, נקבעים בצוואה אותה ערך המנוח בחייו ובהעדרה, נקבעים הם על פי דין. על מנת לחלק את הרכוש בין היורשים הלכה למעשה, יש צורך בקבלת הצו המתאים: צו קיום צוואה או צו ירושה.
ירושה על פי צוואה
חלוקת עזבון תיעשה על פי צוואה או על פי דין. ככל שהמנוח ערך צוואה בחייו, הרי שרכושו יחולק על פי הקבוע בה. זאת בתנאי כי הצוואה תקפה מבחינה משפטית ולא הוכרזה כבטלה על ידי בית המשפט, למשל בשל השפעה בלתי הוגנת על המצווה או אי כשירות לצוות. בהעדר צוואה או כאשר הצוואה נפסלה כאמור, תחול ירושה על פי דין. משמעותה היא כי יש לפנות לחוק הירושה הקובע את סדר היורשים וחלקם ברכוש, בהעדרה של צוואה. מכאן אנו מבינים למעשה את החשיבות שבעריכת צוואה, המאפשרת לנו לקבוע על פי רצוננו האישי והעדפותינו מי יהיו היורשים שלנו ואיזה חלק מרכושנו יקבל כל אחד מהם. אם לא נעשה כן, יחול אפוא ההסדר שבחוק, אשר אינו בהכרח משקף את ההעדפה שלנו לגבי זהות היורשים.
גולשים נוספים התעניינו גם חלוקת ירושה בין יורשים
ירושה על פי דין
כאמור מעלה, ירושה על פי דין פירושה, כי עזבונו של המנוח יחולק על פי סדר היורשים שבחוק. כך למשל, על פי החוק, ראשונים לרשת יהיו בן הזוג של מי שנפטר וילדיו. הסדר זה יחול באחד משלושה מצבים שונים. הראשון הוא כאשר המנוח נפטר ללא שהותיר אחריו צוואה. המצב השני הוא כאשר הצוואה מתייחסת רק לחלק מנכסי העזבון. אז, לגבי יתר הרכוש, יחול סדר הירושה שבחוק. המצב השלישי הוא כאשר הוגשה התנגדות לצוואה ובית המשפט לענייני משפחה קיבל אותה והורה על פסילתה של הצוואה. גם אז, יחול ההסדר של ירושה על פי דין, אלא אם הוצגה לבית המשפט צוואה אחרת תקפה.
חלוקת עזבון- הלכה למעשה
ראינו אפוא כי ישנן שתי אפשרויות לחלוקת עזבון: ירושה על פי צוואה, או ירושה על פי דין. כמו כן, יכול להיות שילוב בין שני ההסדרים הללו, למשל, כאשר צוואתו של המנוח מתייחסת רק לחלק מהרכוש שלו ואז על כלל הרכוש שלא נכלל בצוואה תחול ירושה על פי דין. על מנת לחלק את העזבון הלכה למעשה בין היורשים וכדי שהם יוכלו להעביר את הרכוש שירשו על שמם, עליהם לקבל צו קיום צוואה או צו ירושה. צווים אלו נותנים תוקף להסדר הירושה ובלעדיהם, אף גורם אינו רשאי להעביר לבעלות היורש את הרכוש. קבלת הצווים הללו היא פרוצדורה משפטית בירוקרטית המצריכה ידע ובקיאות בתחום ולכן מומלץ להסתייע בעניין זה בעורך דין מומחה.
צו קיום צוואה וצו ירושה
כל אחד מן היורשים יכול להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה או צו ירושה, בהתאם לנדרש.
הבקשה תוגש אל הרשם לענייני ירושה במחוז אשר בתחום שיפוטו, התגורר המנוח לפני שנפטר. כמו כן, צו ירושה ניתן לקבל גם על ידי בית הדין הרבני. לטופס הבקשה יש לצרף את המסמכים הרלוונטיים, כגון תעודת פטירה, צוואה, עותק של ההודעה שנשלחה ליתר היורשים על הגשת הבקשה ועוד. משרדו של עורך הדין אלעד בן הוא משרד בוטיק המתמחה בדיני ירושות וצוואות ומטפל בכל הסוגיות בתחום זה, לרבות בהליך חלוקת עזבון. המשרד דואג להוצאת הצו הרלוונטי ולרישום הזכויות ברכוש על שם היורשים. כמו כן, ככל שהוגשה התנגדות לצוואה, ייצג המשרד את היורשים ויפעל לדחייתה של ההתנגדות וקבלת הצו המבוקש.