חלוקת ירושה ללא צוואה פירושה ירושה על פי דין. כלומר, כי בעת פטירתו של אדם, עזבונו יעבור ליורשים המנויים בחוק. מצב זה מתקיים בשלושה מצבים שונים:
- כאשר המנוח נפטר ללא שערך צוואה
- במידה וקיימת צוואה, אך היא חלקית בלבד ואינה כוללת את כל נכסי המנוח
- אם הצוואה נפסלה על ידי בית המשפט
אדם נפטר ללא צוואה
המקרה הראשון של חלוקת ירושה ללא צוואה הוא בהעדר צוואה. עזבונו של אדם עובר ליורשים שלו. דרך המלך היא כי לפני פטירתו, ערך המנוח צוואה וקבע בה את זהות יורשיו ואת חלקם בעזבון. כך, הוא זה הבוחר למי יעבור הרכוש שצבר לאורך חייו, דבר אשר יאפשר לו להעניק עתיד כלכלי טוב יותר למשפחתו. מה קורה בהעדר צוואה? אז יחול הסדר הירושה הקבוע בחוק, הנקרא ירושה על פי דין. זהו הסדר אחיד הכולל כמה ענפי ירושה. הראשונים לרשת הם בן או בת הזוג, של מי שנפטר, אשר יקבלו את כל המטלטלין של המנוח ובנוסף, חצי מיתר העזבון. החצי השני של העזבון יתחלק באופן שווה בין ילדי המוריש. אם למנוח לא היה בן זוג ו/או ילדים, ישנם ענפי ירושה נוספים כגון הורים ואחים והירושה תגיע אליהם, בהתאם לסדר הקבוע בחוק.
נערכה צוואה חלקית
לא אחת קורה כי לאחר פטירתו של המוריש, מתגלה כי צוואתו אינה מתייחסת לכל הרכוש אשר צבר לאורך חייו למשל, בצוואה אין התייחסות לדירה האחרונה שקנה המנוח, הצוואה לא כוללת את אחד מחשבונות הבנק שלו וכיו"ב. מדוע זה קורה? ובכן, יכולות להיות לכך כמה סיבות. למשל כי המנוח לא היה מודע לכך כי עליו לערוך צוואה חדשה, בכל עת שחל שינוי בהיקף הרכוש שבבעלותו, על מנת שהצוואה תכלול את כל הרכוש. נציין כי מצב זה קורה בדרך כלל כאשר אדם עורך צוואה ללא עורך דין ולכן לא קיבל ממנו את כל המידע החיוני לגבי נושא זה. במקרים אחרים, המוריש ידע כי עליו לעדכן את צוואתו, אך נפטר בפתאומיות לפני שהספיק לעשות כן. תהא הסיבה אשר תהא, כאשר הצוואה אינה כוללת את כל העזבון, הרי שעל החלק שאינו נכלל בה, יחול ההסדר שבחוק, הוא ירושה על פי דין.
הצוואה נפסלה
עד כה סקרנו שני מקרים של חלוקת ירושה ללא צוואה. המקרה הראשון הוא כאשר אין צוואה, כלומר, אדם הלך לעולמו מבלי שערך צוואה בחייו. במצב השני, ערך אדם צוואה, אולם זו מתייחסת רק לחלק מהרכוש שהיה בבעלותו. המקרה השלישי הוא מצב שבו בית המשפט לענייני משפחה פסל את הצוואה, באופן מלא או חלקי. אז, יהיה צורך להחיל על אותו חלק שנפסל את ההסדר של ירושה על פי דין. צוואה תוכרז כבטלה במסגרת הליך שנקרא התנגדות לצוואה. בו הוכיח מגיש הבקשה, כי התקיימה אחת או יותר מעילות הפסילה שבחוק. כך למשל, אי כשירות המצווה לערוך צוואה, בשל מצב נפשי לקוי. היות שעריכת צוואה היא פעולה משפטית. אזי כאשר מראים כי המנוח לא היה כשיר לבצע את אותה פעולה, דינה של הצוואה להתבטל. דוגמא נוספת לעילה שיכולה להביא לפסילת צוואה היא השפעה בלתי הוגנת. אחד היורשים או יותר משפעי על המוריש, עד כדי שלילת רצונו החופשי של המצווה.
מעוניינים לערוך צוואה או שוקלים זאת? רוצים להבין יותר טוב מהו הסדר הירושה הקבוע בחוק? משרדו של עורך דין אלעד בן עומד לשירותכם במתן ייעוץ וייצוג משפטי בתחום דיני הירושה והצוואות.