עזבונו של אדם שנפטר עובר ליורשיו, אם על פי צוואה ואם על פי ירושה שבדין. החוק מאפשר ליורשים לסטות מהסדר הירושה שחל ולקבוע חלוקה שונה של נכסי העזבון (קראו עוד ניהול עיזבון). פעולה זו נדרשת בין היתר משיקולי חסכון במס או כדי לפתור סכסוך ירושה. חלוקת ירושה בין יורשים תיעשה באחת משתי דרכים: בדרך של הסתלקות או באמצעות הסכם ירושה.
הקדמה
בעת פטירתו של אדם, עזבונו עובר ליורשיו. זהותם של היורשים ואיזה חלק ברכוש יקבל כל אחד מהם, נקבע במסמך הצוואה או לחילופין, על פי דין. למה אנו מתכוונים? ירושה על פי צוואה משמעותה, כי המנוח ערך צוואה בחייו ולכן, רכושו יחולק על פיה. בהעדר צוואה, תחול ירושה על פי דין, אשר משמעותה כי חלוקת העזבון תיעשה על פי ההסדר שבחוק. בשני המקרים, בין אם הותיר המנוח צוואה ובין אם לאו, דיני הירושה מאפשרים ליורשים להתערב באופן חלוקת הנכסים ולקבוע חלוקה אחרת על פי רצונם והעדפותיהם. מתי עולה הצורך לבצע פעולה זו ובאלו דרכים יכולים היורשים לחלק בצורה אחרת את העזבון ביניהם?
חלוקת ירושה בין יורשים
הצורך בחלוקה שונה של העזבון בין יורשים נובע בדרך כלל משיקולי מס ויעילות כלכלית. כמו כן, לעיתים יש בו לעזר כדי לפתור סכסוך ירושה שנוצר, למשל על רקע תחושת קיפוח של אחד היורשים. במקום לנהל מאבק משפטי יקר בבית המשפט, אשר יכול לגבות גם מחיר גבוה בקשר המשפחתי, ישנה אפשרות לבצע חלוקה אחרת של העזבון. חלוקת ירושה בין יורשים תתבצע כאמור בפתח הדברים, באחת משתי דרכים: הסתלקות או הסכם ירושה. כשמה כן היא, הסתלקות פירושה כי אחד היורשים מוותר על חלקו בעזבון. הוויתור יכול להיות כללי, כלומר, לכלל היורשים, או לקרוב משפחה אחר. האופציה השנייה היא חתימה על הסכם ירושה, במסגרתו מגיעים היורשים להסדר לגבי אופן חלוקה שונה של העזבון. בין אם יבחרו היורשים בדרך של הסתלקות ובין אם בדרך של הסכם עזבון, יש משמעות רבה לעיתוי, כפי שנסביר להלן.
חשיבות מועד הפעולה
את שני ההסדרים שהצגנו, הסתלקות או הסכם ירושה יכולים היורשים לבצע בכל שלב, לפני או אחרי קבלת צו קיום צוואה או צו ירושה. אולם, יודגש כי חשוב לבצע את הפעולה טרם חולק העזבון. זאת משום שהעברת נכסים בין יורשים פטורה ממס, אך הטבה זו מותנית בכך כי היורשים טרם חילקו את הרכוש ביניהם. כלומר, לאחר שבוצעה פעולה בעזבון, החוק רואה בהעברת הנכסים בין היורשים כהעברה רגילה ועל כן היא תהיה חייבת במס. לדבר יש חשיבות אדירה, בפרט כאשר העזבון כולל נכסי מקרקעין. אז עסקה אשר אינה משויכת לירושה יכולה להיות חייבת במס של עשרות אחוזים. על מנת לוודא שאופן חלוקת הירושה הוא הטוב ביותר עבור היורשים וכי יוכלו ליהנות מפטור ממס, חשוב להסתייע בסיטואציה זו בעורך דין מומחה.
תשלומי איזון
ליורשים יש חופש רב בקביעת אופן חלוקת העזבון ביניהם. כך למשל, ניתן להחליט כי כמה יורשים יקבלו נכס מקרקעין ואחרים יקבלו סכומי כסף במזומן. בעת הצורך, ניתן לבצע תשלומי איזון לטובת היורשים שקיבלו כספים, על מנת שיהיה בידם סכום כספי שהנו שווה ערך לנכסי המקרקעין. נדגיש, כי כספי האיזון חייבים להיות מתוך העזבון עצמו ולא ניתן להכניס לחלוקה כספים אישיים של היורשים. שוקלים לערוך הסכם בין יורשים? חשוב מאוד כי יהיה לצדכם עורך דין מקצועי אשר יעניק לכם ייעוץ משפטי בסוגיה מורכבת זו, יסביר לכם אודות האפשרויות השונות וינסח את הסכם החלוקה החדש. משרדו של עורך דין אלעד בן מתמחה בתחום הצוואות והירושות וישמח לעמוד לשירותכם.
אולי יעניין אותך הכנת צוואה