חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

על פי דיני הירושה, בהעדר צוואה, זכות הראשונים לרשת את המנוח, הם בן הזוג והילדים. כך קובע חוק הירושה. כיצד יתחלק ביניהם העזבון? ומה קורה כאשר ישנה צוואה? האם גם אז, עומדת לבן הזוג ולילדים זכות ברכוש? על כך ועוד במאמר שלפניכם.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ירושה לפי דין

אנו יודעים כי כאשר אדם הולך לעולמו, עזבונו עובר ליורשיו. מיהם היורשים? ובכן, כאשר המנוח לא ערך צוואה, קובע החוק את זהות היורשים, כאשר הראשונים לרשת הם בן או בת הזוג והילדים. על פי חוק הירושה, תשכ"ה – 1965, חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים תהיה כדלקמן: בן הזוג זכאי לכל המטלטלין של המנוח, לרבות החפצים שבביתו ומכוניתו הפרטית. כן, הוא יקבל מחצית מכל יתר העיזבון והמחצית השנייה מתחלקת שווה בשווה בין כל הילדים. מה קורה כאשר היה למנוח בן זוג אך לא ילדים? או להפך? החוק נותן מענה לכל הסיטואציות הללו וקובע סדר ירושה הכולל גם את הורי המנוח ואת אחיו. לצורך חלוקת הנכסים הלכה למעשה, יהיה על היורשים להגיש בקשה למתן צו ירושה. על כך נפרט בהמשך.

קראו עוד התנגדות לצוואה

 

ירושה לפי צוואה

כאמור מעלה, המחוקק בחר להעניק זכות ירושה בדין לבן הזוג ולילדים ואף קבע את אופן חלוקת העיזבון ביניהם. אולם, כדאי לדעת כי זכות הירושה שהקנה להם החוק, עומדת רק כל עוד המנוח לא ערך צוואה. פירושו של דבר הוא כי כאשר אדם עורך צוואה, הוא יכול לבחור באופן חופשי את יורשיו. אם בן הזוג והילדים אינם מופיעים בה כיורשים, הרי שלא תהיה להם כל זכות בעיזבון. מטבע הדברים, מרבית האנשים בוחרים להוריש את רכושם לאחר מותם לבן או בת הזוג ולילדים שלהם. עם זאת, אין חובה שכזו וכל אדם חופשי להוריש בצוואתו את רכושו למי שהוא חפץ בכך. נציין כי כאשר הם מנויים בצוואה, המוריש יכול לבחור את אופן חלוקת ירושה בין בו זוג וילדים. כלומר, כי הוא אינו מחויב להיצמד לחלוקה שקבע החוק, כפי שפירטנו לעיל. מימוש העזבון על פי צוואה דורש הוצאת צו קיום צוואה.

 

סוגי צוואות הקיימות בישראל

החלטתם לערוך צוואה? סוג הצוואה הנפוץ ביותר בישראל הוא צוואה בעדים. לצדה, מכיר החוק בשלושה סוגים נוספים והם: כתיבת צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות וכן, צוואה בעל פה. צוואה בעדים, כשמה, מחייבת את נוכחותם של שני עדים בעת חתימת המצווה על מסמך הצוואה. נדגיש כי העדים אינם יכולים להיות יורשים ולכן, אם בחר המוריש להעביר את רכושו לבן הזוג ולילדים, יש להקפיד כי הם אינם העדים לצוואה. צוואה בכתב יד אינה מצריכה עדים והמוריש עורך אותה בכתב ידו וחותם עליה. ישנה גם אפשרות לערוך צוואה בפני רשות, שהנו לצורך החוק אחד מאלו: שופט, דיין, רשם או נוטריון. לבסוף, ישנה גם צוואה בעל פה, הרלוונטית למצב של ערש דווי בלבד, בו אדם אומר את צוואתו בעל פה בפני שני עדים הרושמים את דבריו. תנאי לתקפות צוואה זו היא כי המסמך הופקד אצל הרשם לענייני ירושה בסמוך למועד אמירתה וכי המוריש נפטר תוך 30 יום ממועד ההפקדה.

 

צו ירושה וצו קיום צוואה

מימוש עזבונו של אדם שנפטר, כלומר, חלוקת הנכסים בין היורשים, דורש קבלת צו משפטי מתאים, הנותן תוקף לזכות היורשים בעזבון. כאשר מדובר על ירושה על פי דין, כלומר, בהעדר צוואה, על היורשים לקבל צו ירושה. במקרה שבו קיימת צוואה, יוצא צו קיום צוואה. את שני הצווים ניתן לקבל על ידי הגשת בקשה מתאימה לרשם לענייני ירושה, אשר במחוז שלו נמצא מקום מגוריו של המוריש לפני מותו. את הבקשה רשאי להגיש כל אחד מן היורשים ולצרף עותק מההודעה שנשלחה אליהם בדבר פעולה זו.

מעוניינים לערוך צוואה? צריכים להגיש בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה? משרדו של עורך דין לדיני ירושה אלעד בן בין המובילים בתחום וישמח לעמוד לשירותכם.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp