חובת הדיווח של האפוטרופוס

לאדם שהתמנה לאפוטרופוס יש אחריות רבה מאוד. עליו לסייע לחסוי, אותו אדם לו הוא מונה, לחיות את חייו באופן המיטיבי. עליו לקבל עבורו החלטות רפואיות, לנהל את נכסיו ולפעול לטובתו בכל עניין שניתנה לו סמכות לטפל בו. על מנת לוודא כי האפוטרופוס מבצע את תפקידו כראוי, הטיל עליו המחוקק חובת דיווח לאפוטרופוס הכללי.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מוסד האפוטרופסות

במצבים שונים בחיים, קורה כי אדם אינו יכול לדאוג לעצמו, אם באופן מלא בכל תחומי החיים ואם באופן חלקי. על כן, זקוק הוא למישהו אחר שידאג לו, שיקבל החלטות עבורו ויסייע לו לנהל את חייו בצורה המיטבית. לשם כך, נולד מוסד האפוטרופסות, במסגרתו מתמנה על ידי בית המשפט אפוטרופוס, שהנו אדם אחר, או תאגיד אפוטרופסות, אשר יהיה מופקד על ניהול ענייניו של מי שזקוק לסיוע, הנקרא בעגה המשפטית חסוי. אחת הדוגמאות הנפוצות בהן יש צורך במינוי זה הוא לאדם קשיש אשר מפאת מחלה איבד את כשירותו המשפטית וזקוק לאפוטרופוס (קראו עוד על אפוטרופוס לגוף). לרוב, יתמנה לתפקיד זה בן משפחה של החסוי, אולם בהעדר מועמד מתאים לדעתו של בית המשפט, יוכל למנות עורך דין לתפקיד זה או תאגיד אפוטרופסות.

 

על תפקידו של האפוטרופוס

כאמור, אפוטרופוס מתמנה על ידי בית המשפט, המוציא צו אפוטרופסות ובו יקבע את תקופת המינוי ואת תחומי האחריות עליהם יופקד האפוטרופוס. לעיתים, המינוי עוסק אך ורק בצרכים רפואיים או רק בענייני רכוש ולעיתים בכלל תחומי החיים של החסוי. על האפוטרופוס מוטלת חובה למלא את תפקידו במסירות, ללא משוא פנים ותוך הפעלת שיקול דעת זהיר, הכל כדי להטיב את חייו של החסוי. נדגיש כי מינוי אפוטרופוס הוא צעד מאוד חריף, משהוא מפקיע  את עצמאותו של האדם. בכל תקופת המינוי, מרבית ההחלטות אם לא כולן, מתבצעות על ידי האפוטרופוס ושיקול דעתו של החסוי מוחלף בזה של האפוטרופוס.. מדובר אפוא באחריות מאוד גדולה ובכוח מאוד גדול ולכן, יש צורך בפיקוח על עבודתם של האפוטרופוסים.


גולשים נוספים התעניינו גם בקשה להחלפת אפוטרופוס


חובת הדיווח של האפוטרופוס

מלבד חובותיו כלפי החסוי עצמו, על האפוטרופוס מוטלת חובת דיווח לאפוטרופוס הכללי. במסגרתה, עליו להגיש לו מסמכים שונים, ביניהם מסמך המכונה הפרטה. זוהי מעין הצהרת הון אותה יגיש האפוטרופוס בסמוך למועד המינוי ובה פרטים אודות נכסיו של החסוי, הכנסות וחובות. לאחר שאיתר את כל נכסיו, יכין האפוטרופוס תקציב חודשי הדרוש לצרכיו של החסוי וידווח לאפוטרופוס הכללי מהו אותו תקציב  הנקרא סל מחיה. בנוסף לכך, בכל שנה האפוטרופוס נדרש להגיש דוח שנתי ובו פירוט על הפעולות שביצע באותה שנה במסגרת תפקידו. כך למשל עליו לציין פרטים אודות עסקאות ותשלומים שביצע בנכסי החסוי וכן לצרף אסמכתאות והסברים מילוליים התומכים בדיווח. מטרתה של חובת הדיווח היא לפקח על פעילותו של האפוטרופוס ולהבטיח כי הנו ממלא את תפקידו בהתאם לסמכויות שניתנו לו בצו וכי הוא פועל לטובת החסוי. 

 

ליווי משפטי

מן האמור לעיל אנו למדים כי על האפוטרופוס מוטלת אחריות רבה. ראשית, כלפי החסוי, עליו לדאוג לצרכיו, לסייע לו לממש את זכויותיו מגורמים שונים, לעודד בני משפחה וחברים לשמור על קשר עמו ולפעול בכל דרך ואופן כדי להטיב את חייו, לשמור על חירותו וכבודו. שנית, ישנה חובת הדיווח של האפוטרופוס המצריכה ממנו לאסוף נתונים, מסמכים ומידע לצורך דיווח לאפוטרופוס הכללי. על מנת שיוכל למלא את תפקידו כהלכה, בכל המישורים, זקוק האפוטרופוס לליווי משפטי מקצועי אשר ינחה אותו בתקופת המינוי ויסייע לו לעמוד בהתחייבויותיו. אני עורך דין אלעד בן, מומחה לדיני אפוטרופסות, צוואות וירושות. אם מונית לאפוטרופוס, הנך מוזמן לפנות אלי ואשמח לייעץ ולסייע לך בכל היבטי התפקיד.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp