כאשר אדם עורך צוואה, הוא רשאי להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה. פעולה זו מעניקה לו ביטחון כי הצוואה תישמר בבטחה וכי לאחר מותו, צוואתו תתממש ועזבונו יעבור למי שבחר. בשונה מעריכת הצוואה עצמה, אשר מומלץ לבצעה באמצעות עורך דין, הפקדת צוואה על ידי עורך דין אינה אפשרית (קראו עוד עורך דין צוואה בתל אביב). זאת משום שמדובר בפעולה אישית אשר חייבת להיעשות על ידי המצווה עצמו.
עריכת צוואה
כולנו ערים לחשיבותו של מסמך הצוואה, באמצעותו אנחנו קובעים מה ייעשה ברכושנו לאחר שנעבור לעולם הבא. חוק הירושה אמנם קובע הסדר ירושה כללי אשר יחול בהעדר צוואה, אולם במקרים רבים הוא אינו תואם את רצוננו האישי בדבר הורשת הרכוש. רק על ידי עריכת צוואה אנחנו מתנים למעשה על ההסדר שבחוק ובוחרים בעצמנו, על פי ההעדפה האישית שלנו מי יהיו היורשים שלנו ומה יהיה חלקם בעזבון. לצוואה יש משמעות כלכלית, משפטית ורגשית ולכן, כל המבקש לערוך צוואה, רצוי שיפנה לעורך דין מקצועי ומנוסה המתמחה בדיני צוואות וירושות. כך ניתן להבטיח כי נוסח הצוואה יהיה ברור ונקי ממחלוקות וכי הצוואה תיערך על פי כל הכללים שבחוק.
הפקדת צוואה – מדוע זה כדאי?
כאמור בפתח הדברים, במסגרת עריכת צוואה, עומדת למצווה האפשרות להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה. מהם היתרונות בהפקדתה של צוואה? ראשית, נותן הדבר בטחון למצווה כי הצוואה נשמרת במקום אחד ואין סכנה כי תאבד. שנית, אם המצווה רוצה לערוך צוואה מבלי לשתף את הקרובים לו בדבר, הפקדת הצוואה מאפשרת לו לשמור על סודיות בעניין. שלישית, הגורמים המוסמכים למתן צו קיום צוואה לא יעשו כן ללא בדיקה האם מופקדת צוואה והצו יינתן על בסיסה. חשוב לציין, כי במסגרת הליך הפקדת צוואה, תוקפה המשפטי אינו נבדק. לכן, אם נפל פגם בצוואה, מעשה ההפקדה לא יכשיר אותה כשלעצמו. המשמעות היא כי אם תוגש התנגדות לצוואה, הצוואה יכולה להיפסל על אף שהופקדה אצל הרשם. מצב דברים זה ממחיש את החשיבות שבפנייה לעורך דין לצורך עריכת צוואה כפי שהוסבר לעיל.
הפקדת צוואה על ידי עורך דין
כאשר המצווה מעוניין להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה, האם יוכל לבקש שירות זה מעורך הדין שערך עבורו את הצוואה? ובכן, התשובה היא בשלילה. דיני הירושה קובעים במפורש כי הפקדת צוואה תיעשה על ידי המצווה עצמו בלבד ולא ניתן לבצעה באמצעות צד שלישי כלשהו, לרבות עורך דין, אף אם יש בידו ייפוי כח לבצע פעולה זו. נציין, כי לאחר ההפקדה, עומדת למצווה האפשרות למשוך בחזרה את הצוואה בכל עת שירצה. כך למשל אם מעוניין הוא לבטלה או לערוך בה שינויים. במקרה השני מומלץ לפנות לעורך הדין, אשר ינסח את השינויים שמבקש המצווה באופן ברור וישמור על חוקיותה של הצוואה.
כיצד מפקידים צוואה?
לצורך הפקדת צוואה, על המצווה לגשת באופן אישי ללשכת הרשם לענייני ירושה, על פי מקום מגוריו. יש להתייצב עם הצוואה המקורית, עם תעודת זהות ועם אישור על תשלום האגרה העומדת כיום על 107 ₪. המצווה יקבל אישור הפקדה ובו מצוין מספר התיק. זה יאפשר לו למשוך את הצוואה בעתיד אם יבחר בכך. נציין כי במקרה של צוואה הדדית שנערכה במסמך אחד, על שני בני הזוג להתייצב יחד במשרדי הרשם. לאחר מותו של המצווה, תוגש בדרך כלל בקשה למתן צו קיום צוואה על ידי היורשים. במסגרת זו, בודק הרשם לענייני ירושה האם הופקדה צוואה על ידי המנוח ועל פיה יינתן הצו. במקרה שבו אדם שהפקיד צוואה נפטר ולא מוגשת תוך שלושה חודשים מיום פטירתו בקשה לקבלת צו קיום צוואה, הרשם ימסור הודעה על קיומה ליורשים המנויים בצוואה.
מעוניינים לערוך צוואה? כדי להבטיח כי בידכם צוואה תקפה משפטית אשר משקפת את רצונכם בברור, עליכם לפנות לעורך דין מנוסה ומומחה בדיני צוואות וירושות. עורך הדין אלעד בן הוא בעליו של משרד בוטיק בתחום זה וישמח להעניק לכם את מלוא השירותים בתחום זה, לרבות עריכת צוואה, הוצאת צו קיום צוואה ועוד.