אין הורה שאינו מעוניין לעזור לילדים במידה ויש לו אפשרות כלכלית לעשות זאת, אך לא אחת הדרך לסיוע כלכלי לילדים מתחילה עם כוונות טובות, אך מסתיימת בגהינום, בסכסוך מר בין ההורים לילדים, בפנייה לערכאות משפטיות והוצאות משפטיות גבוהות.
אז רגע לפני שאתם מבצעים העברת כסף מהורה לילד מומלץ לכם לקרוא את המאמר הבא.
העברת כסף מהורה לילד – מתנה או הלוואה?
כאשר אנשים זרים מעבירים כספים אחד לשני, החזקה המשפטית היא שהעברת הכספים ניתנה כהלוואה, אלא אם יוכח אחרת.
כאשר הורים מעבירים כספים לילדים, החזקה המשפטית היא כי העברת הכספים בוצעה בדרך של מתנה, אלא אם יוכח אחרת. ההנחה העומדת בבסיס ההיגיון המשפטי היא כי בתוך המערכת המשפחתית המתנות ניתנות כדבר שבשגרה, ואילו אנשים זרים אינם נוהגים להעביר מתנות כספיות אחד לשני ללא הסבר המניח את הדעת.
אך, חשוב להדגיש, כי הנחות אלו אינן הנחות אבסולוטיות וייתכנו גם מקרים הפוכים כאשר כסף שניתן לילדים ניתן כהלוואה ואילו כסף שניתן לזרים ניתן כמתנה.
בכל מקרה של מחלוקת בין הורים לילדים, כאשר ההורים טוענים כי מדובר בהלוואה והילד טוען כי מדובר במתנה תחול החזקה ועל ההורים יהיה להוכיח כי הכספים אכן ניתנו כהלוואה.
הפתרון – עריכת הסכם הלוואה
כדי להתגונן מסכסוכים משפטיים בעתיד ומהטענה כי הכסף לא ניתן כהלוואה, אלא כמתנה, חשוב לערוך הסכם הלוואה. אומנם, לעתים הסכמים אלו עלולים להיתפס כחוסר אמון של ההורים בילד, אבל דווקא כאשר מדובר ביחסים שבתוך המשפחה, יחסים בין שני צדדים שאוהבים ומכבדים זה את זה ורוצים בטובתו של האחד בשני, כדאי לעגן את הדברים בדרך מסודרת, לחתום על הסכם הלוואה מתוך כבוד והתחשבות ולא מתוך כעס.
חשוב לערוך ולחתום על הסכם הלוואה מפורט ולכלול את כל הפרטים המהותיים הנוגעים להלוואה כמו סכום הכסף שניתן כהלוואה, מועד מתן ההלוואה, מועד ההחזר, חלוקה לתשלומים, אם יש כאלו, אופן העברת התשלום ועוד. הסכם לא מפורט עלול לתמוך בטענה כי הכספים ניתנו כמתנה ועריכת ההסכם נעשתה רק למראית עין.
שאלה: בני מתחתן ועומד לרכוש דירה. לצורך קניית הדירה, הורי האישה נותנים רק מאתיים אלף שקלים ואילו אנחנו נותנים שש מאות אלף שקלים ועבור שאר התשלום הם ייקחו משכנתא. מה נוכל לעשות כדי להבטיח שבמקרה ובני הזוג ייפרדו נקבל את מלוא ההשקעה שלנו בדירה?
תשובה: השאלה שלכם היא שאלה נפוצה והגיונית. בדרך כלל כאשר בני זוג מתגרשים, שווי הדירה מתחלק בין שניהם שווה בשווה. אם אתם מעוניינים להבטיח את ההשקעה שלכם במידה יש לכם מספר אפשרויות.
אתם יכולים לדרוש שבני הזוג יחתמו על הסכם ממון שיבהיר כי במקרה של גירושין כל אחד מבני הזוג יקבל את סכום השקעה הראשוני שהשקיע ברכישת הדירה. חשוב לציין כי הסכם ממון הוא הוא הסכם משמעותי אשר מחייב לאורך כל תקופת הנישואין.
אפשרות נוספת היא לערוך הסכם הלוואה עם בני הזוג, הסכם שבו מתחייבים בני הזוג במקרה של גירושין להשיב להורים את הסכום שהם השקיעו בקניית הדירה.
משולחנו של עורך הדין – סבתא שהעבירה כספים לנכדתה, מתנה או פיקדון?
בבית המשפט נדונה תביעה של סבתא שהעבירה לנכדתה סכום של מאתיים אלף שקלים בטענה כי נתנה את הכסף למשמרת בידי נכדתה. לעומתה, טוענת הנכדה כי הכסף ניתן כמתנה, ולכן היא אינה חייבת להחזיר אותו. בית המשפט טען כי כאשר מתבצעת העברת כספים בין קרובי משפחה ובמיוחד במערכת יחסים שבין סבתא לנכדה, קיימת חזקה כי הכסף ניתן כמתנה. אם הסבתא טוענת אחרת, קבע בית המשפט, עליה להוכיח כי הכסף ניתן כפיקדון.
בית המשפט קבע כ בהעברת הכספים התקיים תנאי מספר שניים בחוק המתנות, אשר לפיו מתנה נגמרת בהקניית המתנה על ידי הנותן למקבל מתוך הסכמה, ואת העברת הכסף מהסבתא לחשבון הבנק שבבעלות הנכדה לנכדה יש לראות כהסכמה הנדרשת.
הסבתא לא הצליחה להפריך את חזקת המתנה בהעברה כספית בין קרובים, ולכן בית המשפט קיבל את טענת הנכדה כי מדובר כאן במתנה.
המשרד של עורך דין לצוואות וירושות של אלעד בן מומחה הינו משרד העוסק בנושאים רבים, כגון: העברת כספים מהורה לילד. למשרד עורך דין בתל אביב ומעניק סיוע משפטי בכל תחומי דיני המשפחה והעיזבון.