קבלת דירה בירושה היא ללא ספק בגדר חלום, בפרט במציאות הכלכלית של ימינו. אולם, מצב זה גם מעלה את השאלה האם היורש יהיה מחויב בתשלום מס שבח. לאור עלותו הגבוהה של מס זה, חשוב לדעת האם העברת דירה בירושה כרוכה בתשלום מס עבור היורש, על מנת להיערך לכך מבעוד מועד טרם עריכת הצוואה.
מס עזבון
טרם נשיב על השאלה האם קבלת דירה בירושה חייבת במס שבח, נבחן את הסוגייה של מס עזבון.
במשך שנים רבות, היה נהוג בישראל תשלום מס עזבון אשר הוטל על נכסים שהתקבלו בירושה.
מאז שנות ה-80 בוטלה חבות זו, לרבות לגבי נכסי נדל"ן. לכן, אדם היורש דירת מגורים, לא יהיה מחויב במס עזבון. מצב זה, חשוב לציין, חל כל עוד המוריש הוא תושב ישראל, אשר הוריש נכס הנמצא בארץ. ככל שמדובר על מוריש תושב חוץ, יחול הדין של המדינה בה המוריש חי לפני שנפטר. אז, אם דיני הירושה של אותה מדינה כוללים מס עזבון, יכול שזה יוטל על היורש.
גולשים נוספים התעניינו גם בהתנגדות לירושה
מיסוי מקרקעין
ככלל, עסקה במקרקעין, לרבות כמובן דירת מגורים, תחייב את שני הצדדים לה בתשלום מס: המוכר, בעל הנכס יחויב לשלם מס שבח, על הרווח שהניבה לו המכירה ואילו הקונה יהיה מחויב בתשלום מס רכישה. האם כך הם פני הדברים גם כאשר מדובר על העברת דירה בירושה? מצד אחד, המחוקק ביקש לפטור יורשים מחבות במס על הנכסים שירשו ולכן מס עזבון בוטל לפני שנים. מצד שני, מיסוי מקרקעין הוא מס מסוג אחר ודירת מגורים היא נכס יקר ערך.
העברת דירה בירושה – האם תחויב במס?
העקרון המנחה הוא כי כל עסקה במקרקעין חייבת במס. אולם חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 קובע כי הורשה של נכס מקרקעין אינה עסקה לעניין חבות במס. לכן, כאשר אדם יורש דירת מגורים, העברה זו לא תטיל עליו חבות במס. עם זאת, נדגיש, כי שונה הוא המצב כאשר היורש מבקש למכור את הדירה שקיבל בירושה. כאן כבר מדובר בעסקת מקרקעין לכל דבר. לכן, היורש יהיה מחויב בתשלום מס שבח, אלא אם זכאי הוא לפטור. שיעורו של מס שבח הוא כ25% מן הרווח על העסקה ולכן חשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי בסוגיה זו. לעניין זה נציין כי ישנו פטור ספציפי החל על מכירת דירה שהתקבלה בירושה, כפי שנסביר להלן.
פטור ממס שבח
בעת מכירת דירה שהתקבלה בירושה, נכנס היורש לנעליו של המוריש והוא יהיה זכאי לפטור מתשלום מס שבח בגין אם המוריש היה זכאי לפטור, לו היה בחיים. לזכאות לפטור זה יש שלושה תנאים מצטברים:
- מיהו מוכר הנכס: דירת המגורים נמכרת על ידי בן זוג או צאצא של המוריש או בן זוג של צאצא של המוריש.
- בעלות של דירת מגורים אחת: טרם מותו, היה המוריש בעליהם של דירת מגורים אחת בלבד.
- זכאות המוריש לפטור זה: אם המוריש היה בחיים והיה מוכר את דירתו בעת הזו, היה זכאי לפטור ממס שבח.
פנייה לעורך דין מומחה
מן הדברים שלעיל, אנו למדים כי העברת דירה בירושה אינה חייבת במס. אולם, יקום ליורש חיוב במס שבח, בעת מכירתה, אלא אם זכאי הוא לפטור. סוגיה זו מבהירה את החשיבות בעריכת צוואה באמצעות עורך דין מומחה, היות שלא פעם, מתלויים איתה גם היבטים של מיסוי. כך, כאשר המצווה רוצה להוריש דירת מגורים, יעניק לו עורך הדין ייעוץ מתאים כיצד למנוע מצב שבו הוא מטיל למעשה חיוב עתידי במס שבח על יורשיו. ירשתם דירת מגורים? מומלץ לפנות לעורך דין אשר ידאג עבורכם להוצאת צו קיום צוואה, יסייע לכם לממש את זכאותכם לפטור ממס שבח וכן יטפל ברישום הזכויות בנכס על שמכם. משרדו של עורך דין צוואות וירושות אלעד בן שישמח לעמוד לשירותכם בכל צורך, בין אם הנכם מעוניינים לערוך צוואה ובין אם הנכם יורשים.
אולי יעניין אותך התנגדות לצוואה הדדית
שאלות ותשובות
לא, העברת דירה בירושה לא תחויב במס שבח.
בחלק מהמקרים היורש לא יחויב בתשלום מס עבור הדירה שהתקבלה בירושה.
כן, ישנם מצבים בהם היורש יהיה חייב בתשלום מס עבור הדירה שהתקבלה בירושה, אם יחד עם זאת היורש מבצע מכירה של הדירה.
כן, אם היורש מבצע מכירה של דירת מגורים שהתקבלה בירושה, הוא יהיה חייב בתשלום מס שבח שהוא מס שמוטל על הרווח מעסקה במקרקעין. שיעורו של מס שבח הוא כ25% מן הרווח על העסקה.