הסתלקות מירושה לאחר מתן צו ירושה היא זכות מעוגנת בחוק. כל יורש זכאי להסתלק מהעיזבון כל עוד לא חילקו את העיזבון בין היורשים.
מתן צו קיום צוואה או צו ירושה אינו מעניק ליורשים זכויות בנכסי המנוח. זכויות היורשים נקבעות רק אחרי חלוקת העיזבון, ולכן כל עוד לא חולק העיזבון, היורשים הם עדיין לא בעלי זכויות בירושה, ומכאן שכל יורש המעוניין להסתלק מהירושה יכול לעשות זאת גם לאחר מתן צו ירושה.
עורך הדין אלעד בן צבר היכרות יסודית ומעמיקה עם העולם המשפטי המורכב של דיני צוואות וירושות. מעוניינים לקבל ייעוץ לכתיבת צוואות, לניהול עיזבונות, לכתיבת הסכם בין יורשים, להסתלקות מן הירושה ועוד, צרו קשר, שיחת ייעוץ ללא התחייבות.
הסתלקות מירושה לאחר מתן צו ירושה – 6 דברים שחשוב לדעת
סעיף 6 לחוק הירושה דן בנושא ההסתלקות מהירושה וקובע כי ההסתלקות יכולה להיות הסתלקות מלאה או הסתלקות חלקית. עוד קובע החוק כי לאחר מותו של המוריש וכל עוד לא חולק העיזבון, רשאי היורש להודיע לבית המשפט על הסתלקותו מהעיזבון.
הסתלקות היורש מהעיזבון יכולה להיעשות רק לטובת בן הזוג, לטובת הילדים או לטובת אחיו של המוריש. אם היורש אינו מסתלק לטובת אדם ספציפי, חלקו בעיזבון יחולק בהתאם לחוק הירושה.
המסתלק אינו נדרש לקבל הסכמה מאת האדם שלטובתו הוא מסתלק מהירושה. לאחר ההסתלקות מהירושה היורש לא יוכל לחזור בו מההסתלקות, אלא במקרים מסוימים ובאישור בית המשפט כמו, למשל, אם יצליח המסתלק להוכיח כי ההסתלקות נעשתה תחת לחץ או בעקבות הצגת מצג שווא או הטעיה.
פעולת ההסתלקות היא סופית. מי שהסתלק מהירושה רואים אותו כאילו לא היה יורש מלכתחילה.
הסתלקות של קטין או פסול דין מירושה דורשת אישור של בית המשפט.
הסתלקות על תנאי – בטלה.
איך מתבצע הליך ההסתלקות?
כל עוד לא חולק העיזבון, היורש רשאי להודיע בהודעה בכתב לרשם לענייני ירושה על רצונו להסתלק מהירושה.
תהליך ההסתלקות חייב להיעשות בכתב באמצעות הגשה של תצהיר חתום ומאומת עלי די עורך דין. בתצהיר יש לפרט לטובת מי הוא מסתלק, אם בכלל, ומאיזה חלק בירושה הוא מסתלק.
על התצהיר יש לחתום בפני עורך דין ולהגיש אותו לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לצורך.
אי אפשר להסתלק מירושה בדרך של הצהרה בעל פה.
הסתלקות מירושה לאחר מתן צו ירושה – למה להסתלק מהירושה?
המקרה הקלאסי של הסתלקות מירושה הוא הסתלקות לטובת רווחת אחד מההורים לאחר שההורה השני הלך לעולמו.
הרציונל של ההסתלקות מהירושה הוא דאגה כלכלית לעתיד האם או האב או כדאיות בעקבות חשש מירידת ערך הנכס אם לא תבוצע הסתלקות.
גורם נוסף של הסתלקות מירושה הוא היבט המיסוי. באופן עקרוני העברת הזכויות על נכסים דורשת תשלום של מיסים כמו מס מכירה, מס קנייה והיטלים נוספים. אך כאשר העברת הזכויות בין היורשים נעשית בדרך של הסתלקות מירושה, היא אינה כרוכה בתשלום מיסים.
דוגמה נוספת להסתלקות מירושה היא כאשר ליורש יש חובות והוא מבקש להסתלק מהירושה כדי להתחמק מהנושים. חשוב להדגיש כי אם יצליחו הנושים להוכיח כי היורש הסתלק מהירושה על מנת להתחמק מתשלום החובות, בית המשפט רשאי לבטל את ההסתלקות.
בנוסף, במקרים שבהם הנושים הטילו עיקול על חלקו של יורש בירושה עוד לפני שהוא הודיע על הסתלקותו מהירושה, הוא לא יוכל להסתלק מהירושה ואם עשה כך, ההסתלקות מבוטלת.
שאלות ותשובות
לא. הסתלקות מהירושה אפשרית רק לטובת בן זוג, לטובת הילדים או לטובת אחיו של המוריש.
כן. החוק מאפשר להסתלק מהירושה גם לאחר מתן צו ירושה, אך בתנאי שעדיין לא נעשתה חלוקה של נכסי העיזבון.
לא. רק במקרים חמורים כאשר לדוגמה ההסתלקות נעשתה מתוך לחץ או בהטעיה ורק באישור של בית המשפט.