הסתלקות מירושה, או בלשון העם ויתור על הירושה, זהו תהליך אשר מאפשר לאדם להסתלק מהירושה לאחר מות המוריש או כל עוד שעיזבון המנוח עדיין לא חולק. כאשר היורש מעוניין להסתלק מהירושה, עליו למלא תצהיר הסתלקות מהירושה ולהפקיד אותו אצל הרשם לענייני ירושות. מהמועד שבו המוריש הסתלק מהירושה הוא אינו נחשב יותר ליורש, אין לו את הזכויות הנובעות מהירושה והוא גם אינו חייב בחיוביו של המוריש.
הסתלקות מירושה בתמורה – מה אומר החוק?
סעיף 6 לחוק הירושה קובע כי לאחר מות המוריש וכל עוד שהעיזבון לא חולק בין היורשים, זכאי היורש להסתלק מהירושה, להסתלק באופן מלא מכל העיזבון או מחלק ממנו.
חוק הירושה קובע כי היורש רשאי להסתלק מחלקו בירושה רק לטובת בן זוגו, לטובת ילדו או אחיו של המוריש. לא ניתן להסתלק מהירושה לטובת הורה או לטובת כל קרוב משפחה אחר של המוריש או לטובת כל אדם זר.
הסתלקות מהירושה על תנאי אסורה – היורש יכול להסתלק מחלק מהעיזבון, אך הוא אינו יכול להסתלק מנכס מסוים בעיזבון. כאשר היורש מעוניין להסתלק רק מנכס מסוים בירושה, זוהי הסתלקות על תנאי, והיא אסורה בהתאם לחוק הירושה. רק אם בצוואה נכתב במפורש שהיורש הספציפי זכאי לרשת נכס מסוים בלבד, ולא אחוזים מסך כל העיזבון, במקרה כזה הוא יכול להסתלק מירושת הנכס.
מי שהסתלק מהירושה איבד את מעמדו כיורש ואין לו מעמד להגיש התנגדות לירושה.
המסתלק מהירושה אינו חייב לנמק מדוע הוא מעוניין להסתלק מהירושה, אך כדאי לדעת כי בשנים האחרונות בתי המשפט בוחנים את המניעים העומדים מאחורי ההסתלקות מהירושה כדי לברר האם ההסתלקות נעשתה בתום לב או שהייתה בה כוונה נסתרת.
כדי להסתלק מהירושה על היורש להגיש תצהיר הסתלקות מהעיזבון לרשם הירושה או לבית המשפט אשר דן בעיזבונו של המוריש. על התצהיר לכלול את פרטיו של המסתלק מהירושה, את פרטי המוריש ואת שיעור החלק שבו הוא מסתלק מהירושה ולטובת מי הוא מסתלק. כאשר הרשם לענייני ירושה יקבל את התצהיר של המסתלק, הוא ימחק את חלקו מצו קיום הירושה.
אם נפל פגם בתצהיר ההסתלקות מהירושה והוא אנו חוקי, עיזבון המנוח יחולק בהתאם לחוק הירושה ולא למי שהסתלק קבע שהוא יזכה בחלקו בירושה.
הסתלקות של קטין מהירושה טעונה אישור של בית המשפט. אם בית המשפט אינו מאשר את בקשת ההסתלקות, ההסתלקות בטלה.
מי שהוכרז כפסול דין בירושה אינו יכול להסתלק מהירושה, אלא רק באישור של בית המשפט.
הסתלקות חסוי מהירושה – כאשר חסוי, מי שמונה לו אפוטרופוס, מעוניין להסתלק מהירושה, בית המשפט יבדוק האם הוא מבין את המשמעות של ההסתלקות. בית המשפט יאשר או לא יאשר את ההסתלקות בכפוף לתוצאות הבדיקה שערך.
הסתלקות מירושה בתמורה – מותר או אסור?
הסתלקות מירושה בתמורה היא למעשה הסתלקות על תנאי. היורש מעוניין להסתלק מהירושה, אך בתנאי שהוא יקבל את התמורה, זוהי אינה הסתלקות חד צדדית, אלא הסתלקות המותנית בקיום של חוזה שעל צד ב' לקיים. כאמור לעיל, בית המשפט אסר הסתלקות על תנאי.
הסתלקות מהירושה – משולחנו של עורך הדין
מעיין, שם בדוי, הייתה תינוקת בת שנה כאשר היא נהרגה בתאונת דרכים כאשר, לכאורה, האב היה הגורם העיקרי לתאונה. לאביה של מעיין לא היה ביטוח, ולכן הורי התינוקת שהיו היורשים החוקיים של התינוקת שנהרגה בתאונה קיבלו פיצוי כספי מחברת קרנית, תאגיד ציבורי אשר מפצה את הנפגעים כאשר לנהג הפוגע אין ביטוח. אלא שאז התברר כי אביה של התינוקת הסתלק מהירושה ואימה זכתה בכל סכום הפיצויים. חברת קרנית, שתכננה לתבוע את אביה של מעיין, שהיה הגורם לתאונה, נותרה בידיים ריקות. הם פנו לבית המשפט והגישו ערעור על ההסתלקות מהירושה. בית המשפט קיבל את הערעור וקבע כי ההסתלקות מירושה נעשתה שלא בתום לב, אלא רק בשל ניסיונו של האב למנוע את השבת כספי הפיצויים לחברת קרנית.