האם חובות עוברים בירושה?

אחת השאלות החשובות והמעניינות ביותר בתחום דיני הירושה היא האם חובות עוברים בירושה. מצב זה עולה כאשר המוריש נפטר עם חובות. רבים אינם יודעים כי על פי החוק בישראל, מותו של אדם אינו עוצר את הליכי הגבייה, אם כן, ממי ייגבו החובות כעת וכיצד?

הקדמה

כאשר אדם הולך לעולמו, רכושו עובר ליורשיו והוא נקרא עתה עזבון. היורשים נקבעים על פי צוואתו של המנוח, אותה ערך במהלך חייו ובה קבע מי יהיו אלו אשר יקבלו את רכושו ואיזה חלק יירש כל אחד מן העזבון. בהעדר צוואה, זהות היורשים וחלקם ברכוש יהיו על פי הסדר הירושה שבדין. לצורך מימושה של הירושה, כלומר, העברת הנכסים לבעלותם של היורשים, יש לקבל צו קיום צוואה מהרשם לענייני ירושה או צו ירושה, אותו ניתן לקבל גם על ידי בית הדין הרבני בהסכמת כל היורשים. לאחר קבלת הצו הנדרש, ניתן יהיה לחלק את נכסי העזבון בין היורשים, בהתאם לחלקו של כל אחד מהם בירושה. נהוג לחשוב, כי עזבון כולל רק זכויות חיוביות, כלומר כסף, מניות, נכסי מקרקעין וכיו"ב, אשר היו בבעלות המנוח. למעשה, במקרים רבים, בצד אלו, היו למנוח היו גם חובות, מהו דינם בשעה זו שהמוריש הלך לעולמו.

זכות הנושה מול זכות היורשים

אנשים רבים צוברים חובות במהלך חייהם ולרוב, אין הדבר נובע מתוך בזבזנות יתר או התנהלות פיננסית לא אחראית, אלא מתוך קשיים אמיתיים ומצוקות. לעיתים מדובר בבעיות בריאותיות הפוגעות ביכולתו של אדם לעבוד ולהתפרנס ולעיתים בקריסה כלכלית עקב עסק שכשל. בכל מקרה, יהיו נסיבות החוב אשר יהיו, הנושים מצידם רשאים כמובן לנקוט בהליכי גבייה כנגד החייב. אולם מה קורה כאשר החייב נפטר ואינו עוד בין החיים? במצב זה, ביקש המחוקק לאזן בין זכות הנושה לקבל את כספו, לבין זכותם של היורשים לירושתם או זכאות המוריש להעביר את רכושו ליורשיו. איזון זה נעשה כדלקמן: מחד, היורשים יהיו חייבים בפרעון חובות המוריש, אולם מאידך, אך ורק מתוך נכסי העזבון. כלומר, אם סך החובות גבוה מסך העזבון, לא ניתן יהיה לדרוש מן היורשים לשלם את ההפרש ואם המנוח לא הותיר אחריו כל רכוש, החובות לא ייפרעו.

חשיבות הייצוג המשפטי

כדי לממש את זכויותיהם באופן מקסימאלי, חייבים שני הצדדים, היורשים מחד והנושים מאידך לקבל ייצוג משפטי מקצועי. עורך דין שזהו תחום התמחותו, יוכל לפעול באפיקים שונים על מנת לצמצם מאוד את גובה החוב שיידרשו היורשים לשלם או לחילופין, למקסם את הסכום שיקבלו הנושים לידם. המציאות מלמדת כי ללא ליווי משפטי, נעשות טעויות מהותיות ואז עלול כל אחד מהצדדים למצוא את עצמו בהליכים משפטיים ממושכים, הגוזלים זמן רב ועלויות גבוהות. כל זאת כאשר פנייה מוקדמת לעורך דין מומחה הייתה יכולה למנוע את הדברים ולהביא לתוצאה המשפטית והכלכלית המיוחלת. כך למשל, לעיתים קרובות, יורשים נוהגים למהר ולהוציא צו ירושה או צו קיום צוואה כדי לקבל את העזבון לידיהם, מבלי להבין כי בד בבד, בצעד זה, חושפים הם את עצמם להליכים מצד הנושים. מנגד, לא אחת, נושים פותחים לעיתים בהליכי גבייה נגד היורשים בעיתוי או באופן לא נכון ואינם בוחנים את האפשרויות השונות העומדות לרשותם לפרעון החובות.

משרדו של עורך דין אלעד בן, הוא משרד בוטיק בעל שם בתחום הצוואות והירושות. במסגרת שירותיו המשפטיים, הוא מייצג נושים ויורשים בהליכים אלו ופועל באופן מקצועי ויעיל לשמירה על האינטרס של הלקוח, בצורה הטובה ביותר.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp