האם בעל חובות יכול לרשת ירושה?

כאשר אדם נקלע לחובות, נושיו פועלים לממש את כל רכושו על מנת לקבל את כספם. במצב זה, עולה השאלה האם בעל חובות יכול לרשת, כלומר, האם הוא יהיה זכאי לקבל את הנכסים שהועברו לו בירושה, או שמא אלו ילכו לטובת הנושים.

הקדמה לחובות

היקלעות לחובות היא סיטואציה מאוד לא קלה ובמסגרתה, כל הכנסה ורכוש שיקבל החייב יכולים ללכת לטובת הנושים לכיסוי החובות. מערכת המשפט מכירה בכך כי לכל נושה עומדת הזכות לקבל את כספו חזרה, אולם אין זה אומר כי החייב הוא נטול זכויות. כך למשל גם כאשר מוטלים על חייב עיקולים כמו עיקול משכורת, מחייב החוק להותיר לחייב סכום מינימאלי למחייה. בכל מקרה ומקרה, נדרשים החוק ובתי המשפט לאזן בין זכויות הנושה לבין זכויות החייב ואיזון זה נדרש גם במקרה של ירושה: הייתכן כי בעל חובות יכול לרשת ולשמור על ירושתו? או שמא זו תהיה שייכת לנושים אשר יוכלו להיפרע ממנה כמו מכל נכס אחר אשר בבעלות החייב.

האם בעל חובות יכול לרשת?

העובדה כי לאדם יש חובות, כמובן שאינה שוללת את זכותו להיות יורש. עם זאת, חשוב לדעת כי

רכוש אשר התקבל בירושה אינו מוחרג ממסכת הנכסים של בעל חובות. המשמעות היא כי אם נושה יודע שהחייב ירש נכס, הרי שהוא יכול לדרוש אותו ולשמש לפרעון החוב. זוהי הסיבה אגב, מדוע מאפשר החוק לנושים להגיש בקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה. זאת כדי שהחייב היורש יקבל בעלות על הנכסים ואז הנושה יוכל לפעול לממש אותם לצורך תשלום החוב. לא פעם, חייבים מנסים להימנע מתרחיש זה על ידי הליך של הסתלקות מירושה, מהו והאם זהו אכן פתרון אפקטיבי כדי להתחמק מן הנושה? כבר נבין.  

הסתלקות מעיזבון

חוק הירושה קובע כי כל עוד לא חולק העזבון, רשאי כל יורש לוותר על חלקו בירושה, כולו או מקצתו. לשם כך, עליו לשלוח הודעה בכתב לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט. יורשים מסתלקים מהעזבון מכל מיני סיבות, למשל, ילדים אשר קיבלו ירושה מאביהם, מוותרים עליה לטובת אמם שנותרה בחיים על מנת שתחיה ברווחה, או אחים אמידים המוותרים על חלקם בעזבון לטובת אח שמצבו הכלכלי אינו טוב. כמו כן, מבחינת החוק היבש, רשאי יורש בעל חובות להסתלק מהירושה ולהעבירה ליורש אחר. אולם, כאשר הנושה מודע לך, הוא רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה כי ההסתלקות מן העזבון תבוטל. במקרים רבים, בית המשפט ייעתר לבקשה זו ומדוע? משום שהפסיקה קבעה כי זכותו של יורש לוותר על חלקו בירושה לא יכולה לפגוע באופן בלתי צודק בזכויות של צד שלישי.

פתרונות נוספים ליורש

יורש בעל חובות רשאי להסתלק מן העזבון, כפי שתיארנו לעיל, אך ישנה סכנה כי הנושה יגלה על כך ויפעל לביטול ההסתלקות, כדי שיוכל לקבל את חלקו של היורש בעזבון. לכן, הסתלקות מירושה לא תהווה בהכרח את הפתרון המתאים ליורש בעל חובות. האם ישנו מוצא אחר למצב זה? התשובה היא בחיוב, אולם זה דורש תכנון מוקדם מצד המוריש, למה אנו מתכוונים? למשל, כאשר אב רוצה לערוך צוואה והוא מודע לכך כי אחד מבניו שרוי בחובות, יכול הוא להעביר לידיו את חלקו בירושה כמתנה בעודו בחיים ולא לכלול אותו בצוואה. כמובן שיש לבצע מהלך זה בליווי משפטי בלבד, על מנת להגן על אותו רכוש מפני הנושים.

עומדים לקבל ירושה ויש לכם חובות? אתה נושה החושד כי החייב עתיד לרשת נכסים? פנו אל עורך דין אלעד בן, מומחה לדיני ירושה, אשר יבחן לעומקן את נסיבות המקרה ויפעל לשמור על זכויותיכם בצורה הטובה ביותר.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp