האם אפוטרופוס יכול לשנות צוואה?

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל אדם רשאי לצוות מה ייעשה ברכושו לאחר פטירתו באמצעות כתיבת צוואה. אולם יש מקרים שבהם התערבות בלתי צפויה של גורם שלישי, כמו למשל אפוטרופוס,  עשויה לגרום שרצונו של המוריש לא יקוים.

מתי אפשר לבטל את תוקף הצוואה, לשנות אותה או לרוקן אותה מתוכן ואיך עורך דין לענייני צוואות יוכל לסייע בשמירה על רצון המוריש, על כך בכתבה הבאה.

מהו אפוטרופוס ומתי ממנים לאדם אפוטרופוס?

אפוטרופוס הוא אדם או עמותה אשר ממונה על ידי בית המשפט לדאוג לעניינים של מי שאינו יכול לנהל את ענייניו בעצמו. האפוטרופוס רשאי לפעול בכל פעולה משפטית ובכל עניין בהתאם לסמכויות שהעניק לו בית המשפט מתוך שמירה על טובתו של האדם שהוא מונה לשמש לו כאפוטרופוס.

ישנם שני מצבים עיקריים שבהם ממנים לאדם אפוטרופוס, כאשר הוא פסול דין או כאשר הוא חסר כשירות משפטית, מוגבל וחסר יכולת לנהל את ענייניו בעצמו.

יש להבחין בין מינוי אפוטרופוס לפסול דין לבין מינוי אפוטרופוס לאדם חסר כשירות משפטית. פסול דין הוא אדם שמחמת ליקוי שכלי או מחלה נפשית ועוד אינו מסוגל לדאוג לענייניו. סעיף 26 לחוק הירושה קובע כי צוואה שנכתבה על ידי פסול דין בטלה.

חסוי הוא מי שבית המשפט מינה לו אפוטרופוס בשל מצבו המנטלי או הקוגניטיבי, אך אין זה אומר שהוא אינו יכול לדאוג לענייניו, שהוא אינו רשאי לכתוב צוואה או שהוא אינו מבין את מהות הצוואה. ולכן צוואה שנכתבה על ידי חסוי אינה ניתנת לביטול! מכאן עולה כי גם אם מונה לחסוי אפוטרופוס, יש לשמור על רצון המנוח ולאפוטרופוס אין אפשרות לשנות את הצוואה.

מתי אפשר יהיה לבטל צוואה של חסוי שמונה לו אפוטרופוס? כאשר יוכח כי המוריש לא היה מודע לעובדה שהוא כותב צוואה, כאשר יוכח כי המוריש לא היה מודע להיקף הנכסים, כאשר יוכח כי המוריש לא היה מודע לטיב הצוואה ולתוצאותיה. כאשר לא התקיים אחד מהתנאים האלו, הצוואה תהיה בעלת תוקף משפטי.

למה חשוב להיעזר בעורך דין מקצועי בעת כתיבת הצוואה?

מהרגע שמונה לאדם אפוטרופוס, הוא נכנס בנעלי החסוי ושולט ברכושו עד ליום מותו. מה יקרה כאשר האפוטרופוס יבצע שינויים או מהלכים כלכליים שירוקנו את הצוואה מתוכן ורצונו של המצווה לא יישמר?

לדוגמה: לשמעון היו שני בנים והוא החליט להוריש לכל בן את הכספים שהיו בחשבונות בנק שונים. לבן האחד היא החליט להוריש את הכספים שהיו בבנק הפועלים ולבן השני הוא החליט להוריש את הכספים שהיו בבנק לאומי.

חלפו שנים, שמעון חלה באלצהיימר ומונה לו אפוטרופוס. כאשר נכנס האפוטרופוס לנעליו של שמעון הוא החליט לאחד את החשבון מסיבות כלכליות ולהעביר את הכספים מבנק הפועלים לבנק לאומי.

סעיף 51 לחוק הירושה קובע כי חלקו של כל יורש בעיזבון מכוח צוואה יהיה לפי מצבת הנכסים שהייתה למצווה ביום מותו, בכך למעשה רוקן האפוטרופוס את הצוואה מתוכנה. הבן שזכה בכספים שהיו מופקדים בבנק לאומי זכה בכל הקופה ואילו הבן שזכה בכספים שהיו מופקדים בבנק הפועלים נותר מקופח ונושל מהעיזבון.

מינוי אפוטרופוס מביא אתו מחלוקות ומורכבות רבות וכדי להימנע ממצבים כאלו ואחרים בעקבות מינוי אפוטרופוס לחסוי חשוב להיעזר בעת כתיבת הצוואה בשירותיו של עורך דין מומחה לענייני צוואות וירושות המכיר היטב את חוקי הירושה והצוואות, עורך דין מקצועי שידע לצפות את הבעיות העלולות להתעורר וייתן להם מענה בעת כתיבת הצוואה.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp