דיני ירושה ועיזבון

במהלך חיינו אנו צוברים רכוש ונכסים שונים כגון: דירה, קופות חסכון, מטלטלין ועוד. לאחר מותנו, יעבור הרכוש שצברנו אל היורשים שלנו. דיני יורשה ועיזבון קובעים מיהם היורשים של המנוח ומסדירים את אופן העברת נכסי העיזבון אליהם.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ירושה על פי דין

כאשר אנו עורכים צוואה, אנו אלו שבוחרים מי יהיו היורשים שלנו ואנו אלו שמחליטים איזה חלק ברכושנו יקבל כל אחד מהם. אולם מה קורה למשל כאשר אדם הלך לעולמו מבלי שערך צוואה? או לחילופין, כאשר הצוואה נפסלה על ידי בית המשפט? אז, יחול הסדר הנקרא ירושה על פי דין, המופיע בחוק הירושה. ההסדר קובע את זהות היורשים ואת חלקם בעיזבון, כאשר ישנו סדר ירושה והראשונים לרשת הם בן הזוג והילדים. על פיו, בן הזוג יורש את כל המטלטלין וכן מחצית מיתר העיזבון. החצי השני של העיזבון עובר אל הילדים של המנוח. ככל שבן הזוג או הילדים אינם בחיים, קובע החוק מיהם הבאים בתור לרשת.


גולשים נוספים התעניינו גם הסכם בין יורשים


ירושה על פי צוואה

כאמור, הכלל הוא כי יורשיו של אדם נקבעים בצוואתו. הצוואה היא מסמך משפטי בו אנו מורים מיהם היורשים שלנו ואיזה רכושמן העיזבון יירש כל אחד מהם. ניתן לשאול מדוע יש צורך בעריכת צוואה, אם חוק הירושה קובע הסדר ירושה כפי שתיארנו לעיל. ובכן, בכל מקרה שבו ההסדר שבחוק אינו תואם במאה אחוז את רצוננו, עלינו לערוך צוואה כדי למנוע את תחולתו. כך למשל, אם אדם רוצה חלוקה שונה מזו שקובע החוק, של הרכוש בין בן הזוג לבין הילדים, או כי ברצונו שחלק מנכסיו יעברו להורה או לאח. כל אלו מצריכים עריכת צוואה. כפי שנראה להלן, ישנם סוגי צוואות שונים, כאשר הנפוצה ביותר היא צוואה בעדים. 

סוגי צוואות

דיני ירושה ועיזבון מכירים בארבעה סוגי צוואה, כאשר לכל אחת כללים משלה אשר צריכים להתקיים על מנת שהיא תהיה בעלת תוקף משפטי:

  1. צוואה בפני עדים: לאחר עריכת הצוואה, המצווה מצהיר בפני שני עדים, כי זוהי צוואתו והעדים מאשרים את הצהרתו בחתימת. בשל קיומם של העדים, ישנה מהימנות גבוהה לצוואה זו ולכן היא הנפוצה ביותר.
  1. צוואה בכתב יד: המצווה מנסח צוואה בכתב ידו, רושם את התאריך וחותם עליה.
  2. צוואה בפני רשות: ישנם גורמים שונים המשמשים "כרשות" לעניין זה, ביניהם נוטריון.
  3. צוואה בעל פה: המצווה נמצא על ערש דווי, אומר את צוואתו בעל פה בפני שני עדים, אשר יעלו על הכתב את הדברים ויפקידו את המסמך בידי הרשם לענייני ירושה, בסמוך ככל שניתן, למועד פטירתו של המצווה.

 

פנייה לעורך דין לצורך עריכת צוואה

למען הסדר, נבהיר כי דיני ירושה ועיזבון אינם מחייבים לערוך צוואה באמצעות עורך דין. עם זאת, הניסיון מלמד כי ללא ידע משפטי בתחום זה, הצוואה לא תהיה ערוכה בהתאם לדרישות החוק ולא תהיה כתובה בבהירות ובפירוט הנדרש. במצב זה, ישנו סיכוי רב כי הצוואה תיפסל על ידי בית המשפט, אז יחול הסדר הירושה על פי דין. כלומר, כי הרכוש שלנו לא יעבור ליורשים שאנו בחרנו. כמו כן, עורך הדין יוכל לעמוד לרשותנו בעדכון הצוואה, למשל, בעקבות שינוי הסטטוס, ילדים נוספים, רכוש שהתווסף ועוד. כן, יוכל הוא לסייע ליורשים בעתיד בהוצאת צו קיום צוואה.

מעוניינים לערוך צוואה או לקבל ייעוץ? אדם קרוב אליכם נפטר ואתם זקוקים להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה? משרדו של עורך דין אלעד בן עומד לשירותכם. אנו מתמחים בתחום דיני ירושה ועיזבון ועוסקים בכל היבטיו באופן שוטף ויומיומי.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp