כאשר אדם אינו כשיר לקבל החלטות עבור עצמו, יש למנות לו אפוטרופוס לרכוש ומינוי זה הוא חשוב מאוד ואף הכרחי. עם זאת, לעיתים המינוי מתבצע ללא הצדקה ממשית ומתוך הטעיה של המבקש את בית המשפט. אז, יש לפנות בבקשה לביטול המינוי. כמו כן, ביטול אפוטרופוס לרכוש מתייחס גם למצב שבו יש צורך באפוטרופוס, אך יש להחליפו משום שאינו מקיים את תפקידו כהלכה כפי שמוטל עליו על פי דין וכפי שהותווה לו בצו האפוטרופסות.
על מינוי אפוטרופוס
ישנם מצבים שונים בחיים בהם מאבד אדם את כשירותו המשפטית, למשל בשל מחלת דמנציה, בשל תאונה קשה, ו/או בעקבות מגבלה נפשית בה לקה. אז, עולה הצורך למנות לו אפוטרופוס, אשר ינהל את ענייניו, כלומר, יקבל החלטות עבורו וישמור על טובתו וזכויותיו מול הגורמים השונים. מינוי אפוטרופוס נעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לבקשה שהוגשה לו על ידי מי שמבקש להתמנות לתפקיד. בשל העובדה כי מינוי אפוטרופוס נוטל את שיקול הדעת מן החסוי (האדם לו ממונה האפוטרופוס) ופוגע באופן מהותי בעצמאותו, צעד זה חייב להינקט רק כאשר יש בכך הכרח. לכן, לצד המקרים בהם המינוי הוא טוב וחיוני, ישנם מקרים אחרים בהם יש צורך להגיש בקשה לביטול המינוי, כפי שנסביר להלן.
גולשים נוספים התעניינו גם אפוטרופוס לגוף
ביטול אפוטרופוס לרכוש
ישנם שני סוגי אפוטרופסות: לרכוש ולגוף. כשמו, אפוטרופוס לרכוש מטפל בפן הכלכלי של חיי החסוי: בכספים בחשבון הבנק שלו, בתיק ההשקעות שניהל, בקופות החיסכון, בנכסי נדל"ן שבבעלותו ועוד. אפוטרופוס לגוף דואג לבריאותו של החסוי ומקבל עבורו החלטות רפואיות, למשל אילו טיפולים הוא יעבור, באיזה מרכז רפואי וכיו"ב. ביטול אפוטרופוס לרכוש נדרש כאשר אין הצדקה ממשית למינוי ולמעשה, החסוי כשיר משפטית לנהל את ענייניו הכספיים. נדגיש כי ביטולו של המינוי אינו דבר של מה בכך, משיש להוכיח בפני בית המשפט כי צו המינוי ניתן על בסיס עדויות שאינן נכונות ויש לפרוש נתונים חדשים שלא היו מונחים בפניו בעת ההחלטה למנות לחסוי אפוטרופוס.
החלפת האפוטרופוס
לעיתים המונח ביטול אפוטרופוס לרכוש מתייחס להחלפתו של האפוטרופוס ולא לביטולו של המינוי. אפוטרופוס נכנס למעשה בנעליו של החסוי, האדם עבורו הוא ממונה. על כן הוא איש אמונו של החסוי והוא מחויב לפעול לטובתו, ללא כל אינטרסים זרים. זוהי הסיבה מדוע יעדיף בית המשפט בדרך כלל למנות בן משפחה של החסוי לתפקיד זה, מתוך הנחה כי הוא יפעל בתום לב וימלא את התפקיד באחריות מלאה כלפי החסוי וללא משוא פנים. החלפת האפוטרופוס נדרשת כאשר הוא אינו ממלא את תפקידו כהלכה והדבר יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. כך למשל, אם האפוטרופוס חורג מן הסמכויות שניתנו לו בצו המינוי, אם הוא עושה שימוש לרעה בסמכויותיו כדי למעול בכספי החסוי, אינו עומד בחובת הדיווח המוטלת עליו על פי דין ועוד.
פנייה לייצוג משפטי
נושא האפוטרופסות על כל היבטיו הוא מורכב מאוד מבחינה משפטית ורגשית כאחד ויש לו השלכות מרחיקות לכת. לכן, בכל עניין העולה בסוגיה זו, חשוב מאוד להסתייע בעורך דין מקצועי המתמחה בתחום זה. עורך דין אלעד בן מתמחה בדיני אפוטרופסות ומאחוריו שנות ניסיון רבות. משרדו מטפל באופן שוטף, במקצועיות ובמסירות בהליכי אפוטרופסות על סוגיהם, החל מהגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, ביטול אפוטרופסות ועוד. כמו כן, עורך הדין אלעד בן הוא בעל הסמכה מהאפוטרופוס הכללי לערוך ייפוי כח מתמשך, המהווה חלופה להליך של מינוי אפוטרופוס.