התנגדות לצוואה היא הליך משפטי במסגרתו מבקש אדם מבית המשפט כי יפסול את הצוואה המונחת לפניו. הבסיס לבקשה זו הוא קיומה של עילה אחת או יותר מעילות הביטול המופיעות בחוק הירושה, תשכ"ה – 1965, למשל: טעות בצוואה, השפעה בלתי הוגנת וכדומה.
מהי התנגדות לצו קיום צוואה?
בעת פטירתו של אדם שהותיר אחריו צוואה, על היורשים להגיש לרשם לענייני ירושה, בקשה לצו קיום צוואה. כך, מקבלת הצוואה תוקף משפטי וניתן לחלק הלכה למעשה את העזבון בין היורשים. לאחר שמוגשת בקשה זו, ניתנת אפשרות למי המעוניין בכך, להגיש התנגדות למתן הצו. את בקשת ההתנגדות יש להגיש אל בית המשפט לענייני משפחה, אשר יקיים דיון בעניין במעמד שני הצדדים. אם הבקשה תתקבל, הצוואה תיפסל ואם תידחה הבקשה, יקבלו היורשים את הצו שביקשו והצוואה תקוים.
באלו מקרים ניתן להתנגד לצוואה?
התנגדות לצו קיום צוואה יכול שתוגש רק על בסיס אחת מן העילות המופיעות בחוק הירושה, תשכ"ה – 1965. חלק מן העילות מתייחסות לפגם טכני בצוואה וחלקן לפגם מהותי – תוכני בה. כך למשל, בצוואה בכתב יד, נדרש כי הצוואה תהיה בכתב ידו של המוריש ותכלול תאריך וחתימה. אם המתנגד לצוואה יוכיח כי אחד מן התנאים הטכניים הללו לא יתקיים, ייתכן מאוד שבית המשפט יפסול את הצוואה. אחת הדוגמאות השכיחות לפגם מהותי בצוואה, היא עילה בשם השפעה בלתי הוגנת, כפי שנפרט להלן.
גולשים נוספים התעניינו גם בכתבה התנגדות לצוואה השפעה בלתי הוגנת
השפעה בלתי הוגנת
סעיף 30 א' לחוק הירושה קובע כי צוואה שנעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת בטלה. הכוונה הנה למצב שבו המנוח הוריש את רכושו ליורשים, לא מתוך בחירה כנה, אלא בשל יחסי תלות עמוקים בינו לבין היורשים. מדובר בתלות כזו אשר השפיעה על הרצון החופשי של המוריש ולמעשה מבטלת אותו. כאשר המתנגד לצוואה מוכיח את האמור, ישנה סבירות גבוהה מאוד כי הצוואה תיפסל, משום שהעקרון החשוב ביותר בעריכת צוואה הוא הגשמת רצונו הכנה של המנוח.
הצוואה נפסלה – מה קורה עכשיו?
כאשר בית המשפט קיבל התנגדות לצוואה, הוא מורה על פסילתה. אם כך, מה יעלה בגורל העזבון? במצב זה, תחול ירושה על פי דין. משמעות הדבר היא כי זהות היורשים וחלקו של כל אחד בעזבון, יהיו על פי הקבוע בחוק הירושה. זה קובע כי הראשונים לרשת הם בן הזוג והילדים, כאשר הראשון זכאי לכל נכסי המטלטלין ולמחצית מיתר הרכוש שהיה למנוח. הילדים מתחלקים באופן שווה בחציו השני של הרכוש. נציין כי לעיתים, בית המשפט לענייני משפחה פוסל רק חלק מהוראות הצוואה, אז, ירושה על פי דין תחול רק על החלק שנפסל ויתר הצוואה תקוים כלשונה.
רוצה להתנגד לצוואה? אל תשתהה
לאחר שהוגשה על ידי היורשים בקשה למתן צו קיום צוואה, ישנה למעשה שהות די קצרה למי שמבקש להתנגד, להגיש את התנגדותו לבית המשפט. מדובר בדרך כלל בפרק זמן של 14 יום מן המועד בו פורסם דבר הבקשה של היורשים בעיתון. אמנם, אם חלף מועד זה וטרם ניתן הצו, ניתן עדיין להגיש את ההתנגדות, אך לא כדאי להסתכן בהמתנה ולגלות שהצו כבר ניתן. על כן, אם ברצונך להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, חשוב שלא להתעכב ולפנות באופן מיידי לייצוג משפטי.
חשיבותו של הייצוג המשפטי
לאור ההשלכות של הליך התנגדות לצוואה, ישנה חשיבות גדולה לכך כי שני הצדדים להליך, המתנגד מחד והיורשים מאידך, יהיו מיוצגים על ידי עורך דין צוואות וירושות. בהגיעכם לפגישת ייעוץ עם עורך הדין, הוא יקשיב להשתלשלות העניינים, ינתח את המצב המשפטי לעומקו ועל פיו, יבנה אסטרטגיה מתאימה לניהול התיק. עו"ד אלעד בן המתמחה בתחום הצוואות והירושות ייצג בהצלחה בעשרות הליכים מסוג זה וישמח לתת לכם ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי ומסור.