עריכת צוואה היא פעולה משפטית. על כן, במועד זה, חייב להיות המוריש בריא בנפשו וצלול בדעתו. על פי חוק הירושה, התשכ"ה 1965, צוואה אשר נערכה כאשר המצווה לא היה כשיר משפטית, פסולה. כיצד ניתן לבחון בדיעבד את מצבו של המוריש שעתה עוד אינו בחיים? מה יעלה בגורל העזבון כאשר הצוואה נפסלה? ומדוע עריכת צוואה באמצעות עורך דין מצמצמת את הסיכוי לפסילת הצוואה.
התנגדות לצוואה
כל אדם רשאי להתנגד לצוואה ובתנאי כי יש לו עילה המצדיקה את פסילתה. העילות השונות מנויות בחוק הירושה ואחת הנפוצות שבהן היא אי כשירות לערוך צוואה. מבחינה פרוצדוראלית, התנגדות לצוואה מוגשת לאחר שהיורשים ביקשו לממש את העיזבון. זאת באמצעות הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה. אז, ניתנת שהות לציבור להגיש התנגדות, בה ידון בית המשפט לענייני משפחה. ככלל, נטל ההוכחה בדיון הוא על המתנגד, אשר יידרש להוכיח את קיומה של עילת הפסילה. כפי שנראה להלן, כאשר ההתנגדות מוגשת בטענת אי כשרות לצוות, מוטלת על המתנגד משימה לא פשוטה, משום שיש להתחקות אחר מצבו של אדם שנפטר.
אי כשירות לערוך צוואה
על פי רוב, כאשר מתנהל הליך משפטי, ניתן להעיד את האנשים המעורבים וכל צד ינסה להוכיח את טענותיו באמצעות העדים שלו. אולם, כאשר מדובר על התנגדות לצוואה בטענה של אי כשרות לצוות, הרי שהעד המרכזי כבר אינו בין החיים. כיצד ניתן אפוא להתחקות אחר מצבו הנפשי של מי שנפטר ולהוכיח כי בשעת עריכת הצוואה שלו, הוא לא היה בצלילות דעת? למשל באמצעות מסמכים רפואיים מהתקופה הסמוכה למותו המעידים על מצבו הנפשי. המתנגד לצוואה יוכל גם להיעזר בעדים, אשר היו בקרבת המנוח בתקופה שבה ערך את הצוואה ויוכלו להעיד על התנהגותו, תגובותיו אליהם וכדומה. מנגד, היורשים יפעלו להפריך את טענותיו של המתנגד ולהציג תמונת מצב על פיה המוריש היה צלול, מודע למעשיו וכי הוא ערך צוואה מתוך רצון כנה, חופשי ומודעות מלאה.
מהי המשמעות של ביטול הצוואה?
במקרה שבו התקבלו טענותיו של המתנגד ובית המשפט הורה על פסילתה של הצוואה, כיצד יחולק העיזבון? במצב שכזה, יחול הסדר הנקרא ירושה על פי דין, אשר קובע את זהותם של היורשים של אדם שנפטר ללא צוואה. כן, הוא חל היכן שהייתה צוואה, אך היא הוכרזה כבטלה על ידי בית המשפט. על פי הסדר זה, יירשו את הרכוש בן או בת הזוג של המנוח וילדיו על פי החלוקה הבאה: המטלטלין יעבור כולו אל בן הזוג וכן חצי מיתרת העזבון. החצי השני מתחלק שווה בשווה בין כל הילדים. המשמעות של פסילת הצוואה היא כי רצונו של המנוח באשר לרכושו אינו מתממש. כך, למשל, כאשר אדם ביקש להוריש את כל רכושו לבן הזוג ולא לילדיו או להפך. ייתכן מקרה גם שבו ביקש המנוח לעשות חלוקה אחרת של הרכוש בין הצדדים ופסלותה של הצוואה מונעת מכך לקרות.
הפתרון: עריכת צוואה אצל עו"ד
כל מי שבוחר לערוך צוואה, בוודאי רוצה כי במותו היא תצא אל הפועל. כפי שאנו רואים, לא תמיד זהו המקרה, משום שקיימות עילות רבות להתנגדות לצוואה. אם אלו תתקבלנה, הרי שבית המשפט יפסול את הצוואה. כך גם כאשר עולה טענה של אי כשירות לערוך צוואה. האם ניתן למנוע מקרה של התנגדות לצוואה בעילה זו? ניתן לצמצם אותו באופן משמעותי. זאת באמצעות עריכת צוואה אצל עורך דין המתמחה בתחום זה. כאשר עולה חשש בדבר כשירותו של המצווה, עורך הדין אשר לו הידע והניסיון, ימליץ על הפעולות הנדרשות, למשל, קבלת חוות דעת פסיכיאטרית אשר תאשר כי המוריש הנו צלול בדעתו וכשיר לבצע פעולות משפטיות. כך, אם תועלה בעתיד טענה של אי כשרות לצוות, יוכלו היורשים להציג את חוות הדעת בפני בית המשפט. כמו כן, עורך הדין ידאג לנסח צוואה בהירה ומפורטת אשר לא תותיר פתח לפרשנויות סותרות ותקטין את הסיכוי להתנגדויות לצוואה.
עורך דין צוואה בתל אביב אלעד בן הוא בין עורכי הדין המובילים בתחום הצוואות והירושות. לאורך שנות עיסוקו בתחום, ניסח מאות צוואות, לרבות צוואות מורכבות. לעריכת צוואה ולייעוץ בנושא זה הנכם מוזמנים לפנות למשרדו.