הגשתם בקשה לצו ירושה ואתם רוצים לדעת היכן היא עומדת? איתור צו ירושה הוא הליך פשוט וקל. לשם כך, יש להיכנס לאתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה. מדובר במנוע חיפוש ברור וידידותי שמאפשר לכם לקבל את כל המידע בדבר הבקשה, לבצע פעולות ולקדם את הטיפול בצו.
מה זה צו ירושה?
צו ירושה נדרש לנו כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, או לחילופין, אותו אדם ערך צוואה בחייו אך היא מתייחסת רק לחלק מרכושו. במצבים אלו, זהות היורשים וחלקו של כל אחד מהם בעזבון נקבעים על פי החוק וצו הירושה הוא הגושפנקא המשפטית המכריזה על כך. נדגיש, כי ללא קבלת הצו, לא יוכלו היורשים לקבל לידם את הרכוש ולהירשם כבעליו. כך למשל, אם המנוח הוריש דירה ליורשים והם עתה מבקשים להירשם כבעליה בלשכת המקרקעין, הרי שלא יתאפשר להם לעשות כן ללא הצגת צו ירושה.
כיצד מגישים בקשה לצו ירושה?
בקשה לצו ירושה תוגש באחת משתי דרכים: באופן פיזי במשרדי הרשם לענייני ירושה או על ידי הגשה און ליין, באופן מקוון, באתר האינטרנט של הרשם. כן, חשוב לציין כי בהסכמת כל היורשים ניתן להגיש את הבקשה גם לבית הדין הרבני, אולם מרביתם המכריע של הבקשות לצו ירושה מוגשות לרשם לענייני ירושה. ככל שהבקשה מוגשת באופן פיזי, יש להקפיד להגישה בלשכת הרשם הרלוונטית (ישנן לשכות בתל אביב, ירושלים, נצרת עילית, חיפה ובאר שבע) והיא זו שבשטחה היה מקום מגוריו האחרון של המנוח. לבקשה לצו ירושה יש לצרף מסמכים רלוונטיים, ביניהם, תעודת פטירה (המקורית או העתק נאמן למקור) ואישור הודעה לכלל היורשים כי הוגשה בקשה לצו ירושה.
איתור בקשה לצו ירושה
כאמור, קבלת צו ירושה נדרשת לצורך חלוקת הרכוש בין היורשים. לכן, מטבע הדברים, חשוב לעקוב אחר הליך הבקשה ולוודא כי היא מטופלת, על מנת שאפשר יהיה לחלק את העזבון בהקדם האפשרי. באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה ניתן לאתר את הבקשה שהגישו היורשים ולבדוק מהו הסטטוס שלה. המערכת מאפשרת חיפוש על פי נתונים שונים: תעודת זהות, מספר תיק, שם, תאריך והמחוז אליו הוגשה הבקשה. באתר האינטרנט של הרשם ניתן גם לבצע שלל פעולות נוספות כגון: השלמת מסמכים, הגשת בקשה לתיקון או ביטול צו ירושה, קבלת העתק מצו הירושה כאשר ניתן ועוד.
הוצאת צו ירושה וצו קיום צוואה
בפתח הדברים ציינו כי צו ירושה נדרש כאשר אדם נפטר ללא צוואה או כאשר צוואתו אינה מתייחסת לכל רכושו. במקרה השני, על היורשים יהיה לקבל אפוא שני צווים: צו ירושה או צו קיום צוואה. הליך קבלת צו קיום צוואה דומה מאוד להליך מתן צו ירושה, אולם כאן ישנו פתח גדול יותר להתנגדויות. במה דברים אמורים? בכל פעם שמוגשת בקשה לקבלת אחד מן הצווים, יכול בעל עניין להגיש התנגדות על מנת למנוע את מתן הצו. התנגדויות לצו ירושה אינן שכיחות כל כך, אך התנגדויות לצוואה מוגשות לא מעט משום שניתן להעלות טענות שונות נגד תקינותה של הצוואה ( למשל כי הצוואה מזויפת, כי המנוח לא היה כשיר לערוך אותה ועוד) כאשר מוגשת התנגדות, הרשם לענייני ירושה יעבירה אל בית המשפט לענייני משפחה והוא זה אשר ידון ויכריע בה.
פנייה לעורך דין ירושה
מן האמור לעיל, אנו מבינים כי איתור בקשה לצו ירושה אינו עניין מורכב ועל כן, היורשים יכולים לעשות זאת בקלות בעצמם. משכך, עולה השאלה מדוע נוהגים לפנות לעורך דין לצורך קבלת צו ירושה. ובכן, אמנם, בדיקת הסטטוס של הבקשה היא פעולה פשוטה, אך הכנת הבקשה וטיפול בבעיות שעולות בהליך קבלת הצו, למשל פרטים חסרים או התנגדות לצו ירושה, הם כבר עניינים משפטיים הדורשים ידע וניסיון. עורך הדין אלעד בן, המתמחה בתחום הירושה, מכין בקשות לצו ירושה באופן יומיומי ומטפל עבור לקוחותיו בכל היבטי ההליך ופועל לקבלת הצו בהקדם האפשרי.