איך ממנים אפוטרופוס?

יש לכם הורה מבוגר? סביר מאוד להניח כי בשלב מסוים תיאלצו להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס. הבקשה תוגש אל בית המשפט לענייני משפחה והוא ייעתר לה כאשר שוכנע כי האדם שבשמו הוגשה הבקשה אכן זקוק לאדם אחר שידאג לענייניו.

לקבלת מענה מהיר - שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מהו אפוטרופוס?

אפוטרופוס הוא מי שאחראי על ניהול ענייניו ודאגה לרווחתו של אדם אחר, הנקרא בשפה המשפטית חסוי. הצורך במינוי אפוטרופוס נוצר כאשר אותו אדם איננו כשיר משפטית, מפאת מצב נפשי ו/או מצב פיזי כגון מחלת אלצהיימר ודומות לה. סמכויותיו של האפוטרופוס יכולות להיות רחבות או צרות, נוגעות לכל תחומי החיים של החסוי, או לתחום או נושאים ספציפיים.

 

איך ממנים אפוטרופוס?

המשמעות של מינוי אפוטרופוס היא למעשה אובדן עצמאותו של החסוי, אשר אינו מנהל עוד את ענייניו. על כן, המחוקק קבע כי מינוי זה ייעשה על ידי בית משפט בלבד. הסמכות לעניין זה היא של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר המינוי נעשה בעקבות בקשה אשר הוגשה לו. זו מוגשת בדרך כלל על ידי בן משפחה של החסוי המבקש להתמנות לתפקיד .


גולשים נוספים התעניינו גם בנדל"ן בארה"ב


היקף הסמכויות

כאמור מעלה, אפוטרופוס יכול להיות מופקד על כל ענייניו של החסוי או על תחום ספציפי. כך ישנו אפוטרופוס לרכוש, אשר יהיה אחראי על ניהול הכספים והנכסים. אפוטרופוס לגוף לעומת זאת, יקבל החלטות רפואיות בשמו של החסוי וידאג לבריאותו הפיזית והנפשית. בית המשפט קובע בכל מקרה המובא בפניו, את סוג והיקף הסמכויות של האפוטרופוס וכן את משכו של המינוי.

 

משך המינוי

כפי שהיקף הסמכויות של האפוטרופוס נקבע בכל מקרה לגופו, על פי נסיבותיו, כך גם משך המינוי, כאשר ישנה אפשרות למינוי זמני או קבוע. ככל שבית המשפט התרשם כי יש סיכוי שמצבו של החסוי ישתפר והוא ישוב להבין בעניינים שבגינם נדרש המינוי, אזי המינוי יהיה זמני. אולם, כאשר מדובר במחלה או במגבלה צמיתה, יורה בית המשפט על מינוי קבוע.

 

האם ישנה הצדקה למינוי?

מינוי אפוטרופוס נחשב לצעד קיצוני, משום שהוא שולל מהחסוי את השליטה על חייו ואת שיקול דעתו. הוא למעשה מאבד את עצמאותו והופך להיות תלוי באפוטרופוס. משום כך, כאשר בית המשפט מתבקש למנות לאדם אפוטרופוס, הוא יבחן היטב האם ישנה הצדקה למינוי. כלומר, האם ישנן ראיות מספיקות המעידות על כך כי החסוי אכן איבד את כשירותו המשפטית וזקוק לאדם אחר שידאג לרווחתו ויטפל בענייניו.

 

מי יתמנה כאפוטרופוס?

גישתו של בית המשפט היא כי לרוב, בן משפחה של החסוי הוא המועמד המתאים  ביותר להיות האפוטרופוס. הרציונל הוא כי בני משפחה דואגים זה לזה ועל כן בעת מינוי בן משפחה, יפעל הוא לטובתו של החסוי ללא משוא פנים. יחד עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם יתמנה לתפקיד אדם אחר או לחילופין ימנה בית המשפט עמותה או תאגיד אפוטרופסות או עורך דין אפוטרופסות. זאת כאשר סבר הוא כי אין בן משפחה המתאים לתפקיד, אם מבחינת דאגה כנה לחסוי ואם בשל חוסר זמינות או כישורים נדרשים.

 

ייפוי כח מתמשך – כדאי להכיר

עד כה עסקנו בשאלה איך ממנים אפוטרופוס, מהם השיקולים למינוי, מהן סמכויותיו ומי יתמנה לתפקיד. אולם כל דיון בנושא זה לא יהיה שלם ללא התייחסות לייפוי כח מתמשך המהווה חלופה למינוי אפוטרופוס, הכיצד? זהו מסמך משפטי באמצעותו אדם בוחר, בעודו כשיר משפטית, מי הוא רוצה שיטפל בענייניו כאשר לא יוכל לעשות זאת. במצב זה, הבחירה היא בידי הממנה, אז לא יהיה כל צורך במינוי אפוטרופוס בעתיד על ידי בית המשפט. במסגרת ייפוי כח מתמשך, קובע הממנה זהות מיופה הכח, את הסמכויות שלו וכן רשאי הוא לתת הנחיות מקדימות לביצועו תפקידו בבוא העת

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp