איך בוחרים אפוטרופוס?

האם די ברצונו של אדם להתמנות לאפוטרופוס כדי שבית המשפט יעניק לו את התפקיד? או שמא בוחן הוא גם את טוהר כוונותיו? את כישוריו? את זמינותו? לאפוטרופוס אחריות כבדת משקל ולכן, בית המשפט יקפיד למנות את מי שהוא סבור כי ישרת את טובתו של החסוי בצורה הטובה ביותר.

הליך מינוי אפוטרופוס

בית המשפט לענייני משפחה הוא זה אשר ממנה את האפוטרופוס, על פי בקשה המוגשת לו. על הבקשה להיות מפורטת ומגובה במסמכים רפואיים המציגים תמונה ברורה אודות מצבו של החסוי ולבסס הצדקה למינוי. כלומר, על המבקש יהיה להוכיח כי אותו אדם עבורו מתבקש המינוי, אינו כשיר משפטית לטפל בענייניו. היות שפעולה זו נוטלת מאותו אדם את עצמאותו, בית המשפט ייעתר לבקשה רק אם סבר כי אין אמצעי אחר, פחות פוגעני אשר ישרת את מטרת המינוי.

כאשר ראה לנכון כי קיימת הצדקה למינוי, על בית המשפט יהיה לבחור מי ישמש כאפוטרופוס ולקבוע את משך המינוי והיקף סמכויותיו: האם יופקד האפוטרופוס על כל ענייניו של החסוי, או על תחומים מסוים. נציין גם, כי בית המשפט רשאי למנות מספר אפוטרופוסים, אשר כל אחד יהיה אחראי על תחום חיים אחר של החסוי. את מי ימנה בית המשפט לתפקיד האפוטרופוס? ככלל, ההעדפה תהיה למנות בן משפחה, אולם אך ורק אם ישנו קרוב משפחה המתאים לתפקיד: בעל רצון לשמש כאפוטרופוס, פועל בתום לב והנו סבלני, מסודר ובעל זמינות מתאימה.

רצון ותום לב

בראש ובראשונה, נדרש רצון אמיתי וכנה להתמנות לאפוטרופוס. מדוע? משום שאדם המתמנה לתפקיד, לוקח לידיו אחריות גדולה מאוד לדאוג לרווחתו וזכויותיו של אדם אחר, אשר אינו יכול לדאוג לעצמו. מרגע המינוי, החסוי תלוי באופן מוחלט באפוטרופוס אשר מקבל החלטות בשמו ועבורו ועל כן, לפני שאדם מבקש מבית המשפט להתמנות לתפקיד, עליו לחשוב היטב האם הוא אכן רוצה בכך והאם יש לו את היכולות המתאימות.

לצד נכונות למלא את תפקיד האפוטרופוס, בוחן בית המשפט גם את תום לבו של המבקש להתמנות לתפקיד. לצד האחריות שניתנת לאפוטרופוס, ניתנות לו גם סמכויות רבות ועל כן, על בית המשפט להשתכנע כי אותו אדם אכן יפעל לטובת החסוי ולא יעשה שימוש לרעה בסמכויותיו. אפוטרופוס חייב לשרת בנאמנות וללא משוא פנים את החסוי ואם בית המשפט מטיל ספק בכוונותיו של המבקש, יסרב למנותו לתפקיד ויבחר בן משפחה אחר במקומו. בהעדר מועמד מתאים מבני המשפחה, ימנה בית המשפט לתפקיד תאגיד אפוטרופסות.

סבלנות, סדר וזמינות

עבודת האפוטרופוס כרוכה בבירוקרטיה רבה ולכן, האדם הממונה לתפקיד חייב להיות סבלני ומסודר, על מנת שענייניו של החסוי יטופלו כהלכה ובמועד. כמו כן, נדרשת זמינות מתאימה. משכך, אדם בעל קריירה תובענית מאוד, מי שמרבה בנסיעות לחו"ל וכדומה, אינו המעומד האידיאלי לכהן כאפוטרופוס.

מדוע עבודת האפוטרופוס כרוכה בסרבול בירוקרטי? בין היתר משום שפעולות רבות דורשות את אישורו של בית המשפט. זאת במטרה להגן על החסוי ולצמצם עד למינימום את האפשרות של ניצול לרעה מצד האפוטרופוס. צורך זה הוא חשוב מאוד, ללא ספק, אולם נראה כי כיום אין איזון ראוי בינו לבין התנהלות יעילה ופשוטה יותר של האפוטרופוס, אשר מנהל את ענייני החסוי בנוסף להתחייבויותיו כלפי משפחתו ועבודתו.

יש לכם הורה, אח או בן משפחה אחר הזקוק לאפוטרופוס? אתם זקוקים לעורך דין מקצועי ומנוסה אשר יסייע לכם בהליך מורכב זה. עורך הדין אלעד בן, בעל ניסיון רב שנים בהליכי אפוטרופסות ישמח להעניק לכם ליווי משפטי מקצועי לצד יחס אישי.

שתפו כאן:
לקבלת מענה מהיר
שלחו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ניווט מהיר
חיפוש כתבות
שרותי המשרד
כתבות אחרונות
לקוחות ממליצים
לקביעת פגישה חינם ב-WhatsApp