ייפוי כוח מתמשך זהו הסדר משפטי המבטא תפיסה חברתית חדשנית, תפיסה אשר שמה במרכז את הזכות של האדם לחיות את חייו לפי רצונותיו ובחירותיו גם כאשר הוא מוגבל בתחומים שונים.
רבים מאתנו כותבים צוואה שבה אנו מצווים איך ינוהל העיזבון שלנו לאחר שנעבור מהעולם, אך אצל רבים שנות החיים האחרונות מלוות בקשיים המכבידים או אפילו מונעים מהאדם לקבל החלטות בעניין ניהול העיזבון שלו. במקרים רבים מצבו המנטלי של האדם או מצבו הרפואי פוגע בשיקול דעתו וגורם לו לקבל החלטות שגויות שבמקרים רבים אינן משקפות את רצונו האמיתי.
חתימה על ייפוי כוח מתמשך נועדה למנוע מצבים שבהם האדם מגיע למצב שבו הוא אינו מסוגל לקבל החלטות בעד עצמו ומאפשר לכל אדם בגיר להסמיך מראש אדם נאמן שיהיה אפוטרופוס לגופו או לרכושו כאשר יגיע למצב של אובדן הכשירות לקבלת החלטות.
למדו מה הוא ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח הוא מתן הרשאה למיופה כוח לבצע פעולות מסוימות בשם מייפה הכוח. יש סוגים שונים של ייפוי כוח כמו ייפוי כוח נוטריוני, ייפוי כוח כללי, ייפוי כוח מיוחד, ייפוי כוח בלתי חוזר וייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח מתמשך מקבל את תוקפו מכוח תיקון 18 לחוק הכשרות והאפוטרופסות. זהו תיקון שנכנס לתוקף באפריל 2017 שנועד לתת מענה למקרים של אובדן הכשירות לקבלת החלטות.
ייפוי כוח מתמשך שונה מהסוגים האחרים של ייפוי הכוח מאחר והוא בנוי על בחירה אישית של מייפה הכוח ונחתם בטרם קרות האירוע המצריך את הפעלתו. בשונה משאר הסוגים של ייפויי הכוח , ייפוי כוח מתמשך אינו מצריך החלטה של בית המשפט ואינו כפוף לכל אישור בדבר כשרות הממנה. הממנה עצמו הוא זה שמחליט מי יהיה מיופה הכוח שימנה ומה יהיו סמכויותיו.
לפני החתימה על ייפוי הכוח המתמשך יחליט הממנה מה יהיה היקף ייפוי הכוח ומהם התחומים שבהם יינתנו סמכויות למיופה הכוח. אפשר להסמיך את המיופה רק בעניינים הנוגעים לנכסים, לכספים ולהתחייבויות הכספיות של הממנה, אפשר להעניק למיופה הכוח סמכויות בעניינים רפואיים או סמכויות בעניינים האישיים הנוגעים לרווחת הממנה כמו סיפוק צרכים יום יומיים, שמירה על אורח חיים דתי או תרבותי, אחריות לבחירת מקום מגורים ועוד.
איך ממנים מיפה כוח לייפוי כוח מתמשך?
הממנה בוחר אדם שעליו הוא סומך. זה יכול להיות בן משפחה, חבר קרוב או בעל מקצוע כמו עורך דין, רואה חשבון, רופא, סמכות דתית ועוד.
לאחר בחירת זהות הממונה יש לפנות אל עורך דין שהוסמך לביצוע עריכה של ייפוי כוח מתמשך. עורך הדין יסביר לממנה את ההשלכות הכרוכות במינוי ייפוי בכוח, הוא יפרט את הזכויות והחובות של מיופה הכוח , את התחומים שבהם מאפשר החוק להעניק סמכויות למיופה הכוח ואת האפשרויות לכלול גורמים נוספים שיפקחו על הפעולות של מיופה הכוח הנבחר.
לאחר שעורך הדין יתרשם כי מינוי מיופה הכוח אינו נעשה מתוך לחץ או איום וגם הממנה וגם הממונים מבינים את המשמעות של התפקיד, את האחריות ואת הסמכויות הוא יחתים את שני הצדדים על ייפוי הכוח ויפקיד את ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי.
ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקפו כאשר האדם הממנה לא יהיה מסוגל להבין ולקבל החלטות באותם הנושאים שהוגדרו בייפוי הכוח. מועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף יהיה בהתאם לתנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקפו כפי שנקבעו בעת החתימה על ייפוי הכוח או שמועד הכניסה ייקבע לפי חוות דעת של מומחה, רופא, פסיכיאטר או כל גורם רלוונטי אחר.
לסיכום, ייפוי כוח מתמשך הוא תחליף לאפוטרופוס, אך בשונה מאפוטרופוס, מינוי מיופה הכוח אינו דורש החלטה של בית המשפט והוא נכתב ונחתם כאשר הממנה כשיר לקבלת החלטות במטרה לדאוג לעתידו כאשר לא יהיה במצב כשיר לקבלת החלטות.